Ukrajna nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált és a Måneskin is visszatért egy dallal

De vajon tényleg ők voltak a legjobbak? A döntőn extra produkcióként a tavalyi győztes is tiszteletét tette.

Ahogyan azt már az előzetes jóslásokból is sejteni lehetett, az ukránok kerültek ki nyertesként az idén Torinóban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválról. A szomszédos nemzet diadalát többen biztosra vették, amihez természetesen nagyban hozzájárult az országban jelenleg zajló háborús helyzet ténye, és a szituáció miatt érzet nagy fokú empátia és szolidaritás is.

A győztes Kalush Orchestra / Forrás: Jens Büttner/picture alliance via Getty Images

 

A döntő a béke iránti vágy és az egység jegyében egy össznépi utcazenéléssel vette kezdetét, ahol a Rockin’ 1000 nevű, több mint 1000 főből álló olasz amatőr rockzenekar adta elő John Lennon Give Peace a Chance című klasszikusát.


Aztán ahogy az lenni szokott, a performanszok közt egymást váltották a középszerű popdalok:

lendületes himnuszok, giccses balladák és természetesen nem hiányozhattak a viccesnek szánt ökörködések sem.


A döntőre már nem sok olyan ország maradt, aki a saját nyelvén énekelt és még kevesebb, aki a rockzenével próbálkozott volna. A mind a 40 induló dal összefoglalóját végighallgatva pedig szomorúan konstatálhatjuk, hogy főként éppen azok nem jutottak be a fináléba, akikbe zeneileg legalább valamennyi fantázia vagy némi stílusbeli egyediség szorult.


A végeredményt tekintve a Top 5-ös mezőny a következőképp festett:

  1. Kalush Orchestra: Stefania (Ukrajna) – 631 pont
  2. Sam Ryder: Space Man (Egyesült Királyság) – 466 pont
  3. Chanel: SloMo (Spanyolország) – 459 pont
  4. Cordelia Jakobs: Hold Me Closer (Svédország) – 438 pont
  5. Konstrakta: In Corpore Sano (Szerbia) – 312 pont


Jól látható tehát, hogy Ukrajna toronymagasan verte ellenfeleit, azonban a 165 pontos különbség köztük és a második helyet megszerző angolok közt a közönség szavazatainak volt köszönhető, a zsűriknél ugyanis a britek győzedelmeskedtek.


És talán nem gonoszság azt állítani, hogy az ukrán népzenét a kortárs hip hoppal és rappel keverő nyertes Kalush Orchestra elképzelhető, hogy a mezőny végén kullogott volna, ha a versenyből kizárt Oroszország nem indít offenzívát hazájuk ellen. A háborús helyzet azonban kivívta a közönség szimpátiáját az ukrán csapat irányába, aminek tagjai egészséges, hadba fogható fiatal férfiakként csak különleges engedéllyel hagyhatták el otthonukat. A banda a következő üzenettel búcsúzott el fellépése után:

Kérjük, segítsétek most Ukrajnát, segítsétek Mariupolt, segítsétek Azovstalt."

A szimbolikusnak számító győzelemhez Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy diadalittas Facebook-posztban gratulált, amelyben többek közt a következőt írta:

Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát! Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak!”

Наша мужність вражає світ, наша музика підкорює Європу! Наступного року Україна прийматиме «Євробачення»! Втретє у...

Közzétette: Володимир Зеленський – 2022. május 14., szombat


A Stefania című győztes dal eredetileg a frontember, Oleh Psiuk édesanyjának emléke előtt való tisztelgésként született, bizonyos sorai azonban az orosz invázió hatására egészen új értelmet nyertek, az anya szó jelentése pedig a haza, azaz Ukrajna metaforájává vált.

Måneskin / Forrás: Daniele Venturelli/Daniele Venturelli / WireImage

 

A végeredmény pedig egyfajta üzenetként is felfogható Oroszország számára, miszerint

Európa országainak közönsége összefog és kiáll Ukrajna mellett

és támogatásáról biztosítja a háború sújtotta nemzetet a legnehezebb idők során.

A közönségszavazatoknak köszönhetően a második helyre szorult a britek által delegált Sam Ryder, aki eredetileg heavy metal gitárosként és énekesként kezdte pályafutását, majd a pandémia alatt vált ismertté a TikTok-on közzétett feldolgozás videóinak köszönhetően. A Magyarországon forgatott videoklipet kapó Space Man című dalát többen is Elton John munkásságához hasonlították, a számot pedig azzal az Amy Wadge-dzsel közösen írta, aki többek közt Ed Sheeran társzerzője is volt a popsztár Thinking Out Loud című slágerében. Ryder második helye egyébként 1998 óta a szigetország legjobb eredményének számít.


A bronzérmet pedig a spanyol Chanel szerezte meg egy remek koreográfiával előadott, trendi latin pop dallal, a SloMo című reggaeton szerzemény ugyanis nem lógna ki egyetlen mai buliból sem, valószínűleg ezért is végzett ilyen előkelő helyen a verseny során.


Ismerős arcok is feltűntek a fináléban, hiszen Finnország küldötte a 2003-as év egyik legnagyobb slágerét, az In the Shadows című dalt jegyző rockbanda, a The Rasmus volt. Ugyan Lauri Ylönenék a Jezebel című számukat a magyar származású szerzőóriással, Desmond Childdal közösen írták, azonban hiába a neves segítség, a dal mindössze a 21. helyig juttatta őket a döntőben.


És természetesen visszatért a tavalyi győztes Måneskin is, akik vadonatúj, Supemodel című kislemezüket mutatták be szombat este Torinóban. Az elmúlt évben valódi szupersztárrá váló zenekar énekese, Damiano David egy klipforgatáson szerzett bokasérülése miatt még mankóval érkezett a helyszínre, azonban a színpadra már az eszköz segítsége nélkül állt ki.


A frontember a műsorvezető, Alessandro Cattelan azon kérdésére pedig, hogy mit tanácsolna az idei év versenyzőinek, viccesen a következőt válaszolta:

Érezzétek jól magatokat és ne kerüljetek túl közel az asztalhoz.”

Damiano ezzel arra a kellemetlen incidensre utalt, amikor győzelmük után tévesen azzal vádolták meg, hogy drogot fogyasztott, miután egy félreérthető szögből nézve úgy tűnhetett, mintha kokaint szívott volna fel asztalukról az eredményhirdetésre várva. Pedig elmondása szerint csak egy törött pohárért hajolt le, és csupán a kamera adta vissza szerencsétlenül a teljesen ártatlan mozdulatát. Állítását egyébként egy negatív drogteszt is megerősítette.

A beszélgetésből továbbá az is kiderült, hogy az olasz banda a nyáron mozikba kerülő Elvis című életrajzi filmben is szerepel majd egy feldolgozással, az If I Can Dream című számból pedig a műsorvezető kérésére egy rövid részletet is eljátszottak.


Az est házigazdái Cattelan mellett Laura Pausini és Mika voltak, akik szintén előadtak egy-egy egyveleget slágereikből, valamint az első olasz győztes, Gigliola Cinquetti énekesnő is színpadra lépett az No Ho L'Eta című dalával, amivel annak idején, 1964-ben megnyerte a versenyt.


Mindezek mellett a zsűriszavazás során az Európai Műsorsugárzók Uniója, azaz az EBU (European Broadcasting Union) egy közleményt adott ki, miszerint a második elődöntőben csalás gyanúja miatt hat ország (Azerbajdzsán, Grúzia, Montenegró, Lengyelország, Románia, San Marino) nemzeti zsűrijét kizárták a versenyből.

Magyarország idén sem vett részt a dalfesztiválon, utoljára 2019-ben, Pápai Joci képviselte hazánkat Tel-Avivban.