Súlyos betegségben szenved Céline Dion

Az énekesnőt az igen ritka Stiff-Person szindrómával diagnosztizálták, ami olyan görcsökkel jár, hogy időnként nemcsak járni, de énekelni is képtelen, így elhalasztotta 2023-as turnéja állomásait, köztük a budapesti fellépést is.

A sztár egy csütörtökön az Instagramra kirakott videóban vallott állapotáról. „Mint azt tudjátok, mindig is nyitott könyv voltam, de eddig nem voltam készen rá, hogy megszólaljak, most viszont készen állok.

Már jó ideje egészségügyi problémákkal küzdök,

és nagyon nehezemre esett, hogy szembenézzek ezzel a kihívással, és beszéljek mindarról, amin átmentem.

Nemrégiben ugyanis egy nagyon ritka neurológiai rendellenességgel diagnosztizáltak, a Stiff-Person szindrómával, ami egymillió emberből talán ha egyet érint. Még mindig nem tudunk eleget erről a betegségről, de az biztos, hogy ez okozza azokat a görcsöket, amikkel küzdök. Sajnos ezek a görcsök befolyásolják a mindennapi életem minden aspektusát, és néha nehezen járok miattuk, vagy épp a hangszálaimat nem tudom használni oly módon, hogy úgy énekeljek, mint szoktam.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Céline Dion (@celinedion) által megosztott bejegyzés


Nagyon fáj, hogy ezt kell ma mondanom, de sajnos ez azt jelenti, hogy nem tudom újrakezdeni az európai turném februárban” – mondta Dion, aki azt is elmesélte, hogy egy több orvosból álló csapat segít rajta, és gyermekei is támogatják és reményt adnak a számára. „Minden, amit tudok, az az éneklés, ezt csináltam egész életemben, és ez az, amit a legjobban szeretek csinálni, szóval most egyedül az van a fókuszomban, hogy felépüljek” – ígérte az énekesnő.

Mindebből kikövetkeztethető, hogy Dion

már akkor ezzel a betegséggel küszködött, amikor 2022-ben 2023-ra halasztotta az európai turnéját.

Most viszont olyan derűlátó, hogy nem lemondta, csak ismét elhalasztotta az időpontokat: budapesti fellépésének új dátuma például 2024. március 26. lett; de a 2023 augusztusától októberig meghirdetett fellépéseinek időpontjai például egyelőre nem változtak, szóval jelen állás szerint arra számít, hogy legkorábban jövő augusztus 26-án állhat színpadra.

Dion egy karácsonyi eseményen, még 2009-ben. Forrás: Matt Stroshane / Disney via Getty Images


A szóban forgó betegség egyébként az izmok merevségével és görcseivel jár, és elsősorban a mozgásszerveket érinti, de a beteg érzékennyé válhat a zajokra és az érintésre is a hatására.

A járás nehézsége miatt az SPS-ben szenvedő betegek nem szívesen mennek ki az utcára, mert attól félnek, hogy elesnek,

ezenkívül az utcai zajok is ingerlik őket. A kór kétszer annyi nőt érint, mint férfit, és egyelőre nem ismernek rá gyógymódot.


(via Rolling Stone)