Megjelent Santana új nagylemeze

„Blessings and Miracles” címmel vadonatúj stúdióalbummal jelentkezett Carlos Santana és önmagáról elnevezett legendás zenekara. A korong már a banda huszonhatodik stúdióalbuma és több mint tíz év után az első, amelyet ismét igazi világsztárok közreműködésével készített el az ikonikus gitáros és csapata.

Az idén 74 éves zenész - aki az egyetlen jelen lévő tag az 1966-ban alakult formáció klasszikus felállásából - idén augusztusban jelentette be, hogy október 15-én friss lemezanyaggal lepi meg rajongóit, a „Blessings and Miracles” című albumról pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy meglehetősen eklektikusra sikeredett.

Santana ugyanis jó szokásához híven ismét a legkülönbözőbb stílusok neves előadóival dolgozott együtt a lemez felvétele során, így a korongon a pop (Ally Brooke), a rock (Rob Thomas, American Authors), a rhythm & blues/soul (Steve Winwood), a country (Chris Stapleton), a hip hop (G-Eazy), a hard rock (Corey Glover), a thrash metal (Kirk Hammett, Marc Osegueda) és a jazz (Chick Corea) műfaj legnagyobb sztárjai is képviseltetik magukat egy-egy dal erejéig, de a lemez társszerzői és producerei közt is igazi nagyágyúkat találunk Diane Warren, Narada Michael Walden, Peter Stengaard vagy épp Gregg Wattenberg személyében.

Érdekesség, hogy a lemez előfutáraként megjelent „Move” című számban az a Rob Thomas énekel, aki több mint 20 évvel ezelőtt már a „Smooth” című világslágerében is duettezett egyet Santanával, azonban ezúttal egy harmadik partner, az American Authors nevű amerikai rockbanda is csatlakozott a pároshoz a videoklipet is kapó kislemezes számban.


A generációkon és stílusokon átívelő anyagon összesen 15 szerzemény található, melyek közt a kollaborációkon kívül szép számban szerepelnek a banda hőskorát idéző latin rock stílusú instrumentális tételek, de egy Jimi Hendrixre emlékeztető dal („Mother Yes”), illetve egy feldolgozás is helyet kapott rajta a Procol Harum „A Whiter Shade of Pale” című klasszikusából, amelyet kortársa, a zseniális Steve Winwood segítségével készített el a mexikói gitáros.


Az album további különlegessége, hogy Carlos gyermekei, Salvador és Stella is hallhatóak egy-egy számban, az „All Together” című trackben pedig a februárban elhunyt jazz óriás, Chick Corea zongorajátéka is felcsendül, hiszen a zenész egyik utolsó felvétele köré Santana egy egész dalt komponált, a szám intrójaként hallható angyali kórusban pedig a billentyűs özvegye, Gayle Moran énekel rendkívül megindító módon.

 

Egy biztos: az ikonikus gitáros ismét valami nem mindennapit alkotott, hiszen nem túl valószínű, hogy más album közreműködőinek névsorában ugyanúgy ott találnánk az X-Faktor-felfedezett lánycsapat, a Fifth Harmony énekesnőjét, Ally Brooke-ot és a kultikus Bay Area-i thrash metal horda, a Death Angel frontemberét, Mark Oseguedát is.

Összességében az album minden bizonnyal nem válik olyan mérföldkővé, mint a banda ’70-es évekbeli alkotásai és olyan sikereket sem ér majd el, mint az 1999-ben megjelent és végül 30 millió példányban elkelt, illetve nyolc Grammy-díjjal jutalmazott "Supernatural" című korong, azonban ügyesen lavírozik a zenekar latin rock gyökerei és az újkori, vendégelőadókat felvonultató Santana kísérletező munkássága között.

Talán nem ez a mester legjobban sikerült albuma, de aki vevő volt az elmúlt bő 20 év Santana-lemezeire, annak a „Blessings and Miracles” sem fog csalódást okozni.