Meghalt Dusty Hill, a ZZ Top basszusgitárosa

A jellegzetes szakállú amerikai zenész, énekes és dalszövegíró 72 éves korában, houstoni otthonában hunyt el. A halála pontos okát egyelőre nem közölték.

72 éves korában, houstoni otthonában elhunyt Joseph Michael „Dusty” Hill, amerikai zenész, énekes és dalszövegíró, akit a leginkább a ZZ Top szakállas basszusgitárosaként, vokalistájaként és billentyűseként ismert a világ – írja a Variety. A hírt a szóvivője is megerősítette. A zenész halálának pontos oka egyelőre nem ismert.

Dusty Hill a ZZ Top alapításának 50. évfordulójára megrendezett koncerten a texasi Austinban, 2019. május 19-én (fotó: Rick Kern/WireImage/Getty Images)

Dusty Hill halálhírét zenésztársai, Frank Beard és Billy Gibbons is megerősítették egy szerdai búcsúközleményben, amelyben megrendülten vették tudomásul „Dusty Hill cimbora” halálhírét, akit most ők is együtt gyászolnak „a ZZ Top-rajongók légiójával szerte a világban”.

Hiányozni fog a rendíthetetlen jelenléted, a jó természeted és a kitartó elkötelezettséged. (...) Frank & Billy

A ZZ Top nevű texasi blues-rock együttest 1969-ben alapította Billy Gibbons gitáros-énekes. Három tagcsere után egy évvel később csatlakozott a zenekarhoz basszusgitárosként Dusty Hill, valamint Frank Beard dobos, és a legutóbbi időkig ebben a felállásban játszottak. A ZZ Top jellegzetes megjelenéséhez mindvégig hozzátartozott Gibbons és Hill szinte megszólalásig hasonló külseje: a hosszú szakálluk és a fekete napszemüvegeik. Legnagyobb sikereiket az 1970-es és 1980-as években érték el. Lemezeikből több mint 50 millió példány kelt el világszerte, ebből 25 millió csak az USA-ban. 2004. március 15-én a rock and roll halhatatlanjai közé választották őket.

A ZZ Top egyik legismertebb dala, a Doubleback a Vissza a jövőbe 3.-ban is felcsendült (a ZZ Top tagjai egyébként maguk is megjelentek a filmben: egy vadnyugati táncmulatságon zenélnek akusztikus hangszerekkel). A Doubleback hivatalos videóklipjében az 1990-es kultfilm jellegzetes képsorai láthatóak, amelyekre (akkor forradalminak számító, ma már inkább megmosolyogtató) számítógépes trükkel montírozták rá a zenészek figuráit.