Elárverezik a levelet, amiben John Lennon beszólt Paul McCartney-nak

A nyílt levelet Lennon a The Beatles feloszlása után három hónappal írta egykori zenésztársának.

Kalapács alá kerül egy igencsak csípős hangulatú levél, amelyet John Lennon címzett Paul McCartneynak 1971-ben. A Gotta Have Rock and Roll névre hallgató aukciósházon keresztül eladásra kínált, géppel írt és kézzel kiegészített levél válaszként született McCartney akkori, a Melody Maker magazinnak adott interjújára, amelyben Paul többek közt a The Beatles felbomlásáról, valamint Lennonról és Yoko Onóról is beszélt.

John a Melody Maker magazin szerkesztőinek juttatta el a több mint három oldalas levelet, akiket arra kért, hogy tegyék közzé a levelet „az egyenlő arányú megjelenés érdekében”, és amelynek címzettjeként McCartney-t, feleségét és „az összes McCartney-t” nevezi meg. A levél fő témáját a zenekar feloszlása után kettejük közt kibontakozó jogi és anyagi csatározás adja, melynek során ügyvédeik a jogdíjaik, lemezkiadójuk, az Apple Records ügyei és a Lennon/McCartney szerzői formula kapcsán pereskedtek egymással.

Lennon teljesen egyértelműen megvádolja benne McCartney-t, hogy George Harrisont és Ringo Starrt is megpróbálta ellene fordítani:

A Melody Makerben remekül játszottad el az egyszerű, őszinte, jó öreg, emberi Pault. De ha nem vagy az az agresszor, ahogyan állítod, akkor mégis ki az ördög citált minket a bíróság elé és borította ránk a sz*rt a nyilvánosság előtt?”

Emellett védelmére kel az épp akkor megjelent Imagine című kislemezének is, amit McCartney nem talált elég politikai töltetűnek, és közli, hogy márpedig a szám éppolyan politikus, mint a Working Class Hero című dala, csupán egy kis cukormázzal, hogy az olyan konzervatívok is befogadják, mint Paul.


Majd a következőképp mar oda egykori zenésztársának:

Ha mi Yokóval nem vagyunk menők, AKKOR MI VAGY TE?”

Mindezek ellenére a levelet békülő hangnemben zárja:

“Bennem sincsenek rossz érzések feléd. Tudom, hogy alapvetően mindketten ugyanazt akarjuk, és ahogy a telefonban és ebben a levélben is elmondtam, ha bármikor találkozni szeretnél, csak annyit kell tenned, hogy felhívsz.”

Persze az utóiratban Lennon azért utolsó megjegyzésként még egyszer szóba hozza feleségét, egész pontosan azt kifogásolja, amikor Paul ügyvédei arra kérték, hogy Linda és Yoko nélkül találkozzanak.

Azt hittem, mára már megértetted, hogy én JOHNÉSYOKO vagyok.”

A Gotta Have Rock and Roll becslései szerint a jelenleg 22 ezer dolláros áron álló levél az auckió augusztus 19-i lezárásáig akár 40 ezer dollárért, azaz több mint 15 millió forintért is gazdára találhat.