A 10 legjobb dal Olivia Newton-Johntól

Szubjektív listánkon egy csokorba szedtük az augusztus 8-án elhunyt színész-énekesnő legnagyobb slágereit és karrierje legfontosabb mérföldköveit.

Let Me Be There (1973)

Bár első slágere az 1971-es If Not for You című Bob Dylan-feldolgozása volt, és a Banks of the Ohio című népdalt is sikerre vitte, az igazi áttörést az 1973-as Let Me Be There hozta meg számára. A country stílusú szám az első Top 10-es slágere lett az Egyesült Államokban és élete első Grammy-díját is hazavihette érte a „Legjobb country énekesnő” kategóriában.


I Honestly Love You (1974)

1974-ben ő képviselte az Egyesült Királyságot az Eurovíziós Dalfesztiválon, azonban abban az évben egy bizonyos ABBA nevű formáció győzedelmeskedett... Nem sokkal később azonban piacra dobta mai napig egyik leghíresebb kislemezét, I Honestly Love You címmel. A szám őrületes sikert aratott: két hétig vezette az összesített amerikai slágerlistát és két Grammy-díjjal is jutalmazták érte, ezúttal „Az év felvétele” és a „Legjobb pop előadás énekkel” kategóriákban.


You're the One That I Want (1978)

És a szerzemény, amit senkinek nem kell bemutatni. A Grease című musical filmváltozatának egyik legismertebb betétdala, minden idők egyik leghíresebb duettje, ami az óceán mindkét oldalán a toplisták élére került. A John Travoltával készült slágerből kislemez formájában több mint 15 millió példány talált gazdára világszerte, amivel a valaha volt egyik legkelendőbb 7”-es kiadványnak számít.


Summer Nights (1978)

A Grease másik ikonikus duettje, ami szintén hatalmas slágerré vált az 1978-as év nyarán, nagyban hozzájárulva, hogy a zenés mozi az év legnagyobb durranásává váljon. Bár a kislemez az USA-ban is a Top 5-be került, Angliában még jobban teljesített, hiszen ott hét héten át vezette a brit slágerlistát.

 

Hopelessly Devoted to You (1978)

Még mindig Grease, de ezúttal egy szóló dal, amit a You're the One That I Want-hoz hasonlóan John Farrar kifejezetten a filmváltozathoz, Oliviának komponált. A dal azóta eggyé vált Sandy karakterével és az énekesnő egyik legismertebb, leginkább vele azonosított slágere lett. A kislemez világszerte a toplisták élmezőnyében végzett és még egy Oscar-jelölést is bezsebelt a „Legjobb eredeti filmbetétdal” kategóriában.


A Little More Love (1978)

Akárcsak a Grease-ben Sandy karaktere, maga Olivia is dögösebbre vette a figurát az 1978-ban megjelent, beszédes című Totally Hot című nagylemeze megjelenésékor. Az addig jókislányos imidzzsel rendelkező country énekesnőből egy igazi szexbomba vált, az album pedig a kritikusok és a közönség körében is nagy sikert aratott. Az anyag előfutáraként megjelent A Little More Love világszerte a Top 10-be került és bebiztosította Olivia popzenei karrierjét is.


Magic (1980)

Az új évtized beköszöntével ismét elvállalt egy filmszerepet, a Xanadu című zenés fantasyben. Bár a mozi csúfos bukásnak bizonyult, a hozzá készült filmzenealbum óriási siker lett:  a korongról elsőként kimásolt Magic című dal négy egymást követő héten át vezette az amerikai kislemezlistát, és az év egyik legnagyobb slágerévé vált. Valamint nem mellesleg, egy nem sokkal a halála előtt adott interjújában még maga John Lennon is az egyik kedvenc új dalának nevezte.

 

Xanadu (1980)

Az azonos című mozi másik nagy slágere, amit Olivia az Electric Light Orchestrával közösen készített el, és amit az ELO-vezér Jeff Lynne az összes szerzeménye közül a legnagyobb kedvencének nevezett. A dal két hétig vezette az angol toplistát, az USA-ban pedig a legjobb 10 közé került.


Physical (1981)

Bár a Xanadu-ban színésznőként megbukott, énekesnőként sikert sikerre halmozott és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a korszak első számú női szupersztárjának számított. És amikor már mindenki azt gondolta, hogy ennél feljebb már nem vezet az út számára, akkor dobta piacra Physical című nagylemezét, amivel tényleg minden korábbi sikerét felülmúlta:

a címadó tétel 10 héten át vezette az amerikai slágerlistát és végérvényesen a világ legnagyobb popsztárjává tette


az egykori country énekesnőt. A szexuális áthallásoktól sem mentes dalhoz készült merész videóklipben ismét új fazonnal, ezúttal rövid hajjal volt látható, a kisfilm pedig az ugyanabban az évben indult MTV egyik első nagy kedvence lett. További érdekesség, hogy a számot Rod Stewart és Tina Turner is visszautasította, mielőtt Olivia végül a ’80-as évek egyik legnagyobb slágerét készítette el belőle.

 

Twist of Fate (1983)

1983-ban ismét együtt játszott a filmvásznon Grease-beli partnerével, John Travoltával, azonban a Két fél egy egész című alkotás nem tudta megismételni elődje eredményeit: a mozipénztáraknál csak mérsékelt sikert aratott, a kritikusok pedig meglehetősen hűvösen fogadták. A filmhez készült betétdalok azonban ezúttal is nagy népszerűségre tettek szert, az akkori kornak megfelelően szintetizátor-orientált, hi-NRG hangzású Twist of Fate című szám egészen a legjobb öt közé verekedte magát az Egyesült Államokban és végül az énekesnő utolsó Top 10-es sikerdala lett

Borítókép: Michael Ochs Archives/Getty Images

 

Elindult a 2022-es Sziget fesztivál. Ne maradj le semmiről, kövesd a programajánlónkat és iratkozz fel a YouTube csatornánkra!