5 év után új dallal tért vissza a Paramore

A 2000-es évek végének egyik legnépszerűbb rockbandája februárban új nagylemezzel is jelentkezik.

Kevesebb mint két héttel azután, hogy titokzatos ízelítők sorával beharangozták, a Paramore piacra dobta legújabb kislemezét, This Is Why címmel. A banda az After Laughter című ötödik stúdióalbumuk 2017-es megjelenése óta először jelentkezett friss felvétellel, így hatalmas várakozás előzte meg a szóban forgó dalt, ami a 2023. február 10-én érkező, azonos című hatodik stúdióalbumuk előfutára is egyben.

Hayley Williams; Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic for Bonnaroo Arts And Music Festival

 

A hiátus során két szólólemezzel is előrukkoló Hayley Williams énekesnő a következőt mondta el az új szerzeményről:

A This Is Why volt a legutolsó dal, amit az albumra írtunk. Hogy őszinte legyek, nagyon fáradt voltam már a szövegírástól, de Taylor (York gitáros - a szerk.) meggyőzte Zacet (Farro dobos - a szerk.) és engem, hogy még ki kéne dolgoznunk ezt az utolsó ötletet is. És ami kisült belőle, végül az egész album címadó tétele lett.  Összegzi azt az elképesztő érzelmi hullámvasutat, amit maga az élet jelent 2022-ben, épphogy csak túlélve az elmúlt 3-4 évet. Azt hinnéd, hogy egy ki****ott bibliai méretű világjárvány után, amikor egy haldokló bolygó végzete a küszöbön áll, az emberek mélyen magukba néznek, hogy kedvesebbek vagy empatikusabbak legyenek.”

A számhoz egy szürreális jelenetekkel tarkított, a ’70-es évek színvilágát idéző videóklip is készült, melyet rendezőként a Turnstile nevű hardcore banda frontembere, Brendan Yates jegyez.


A 2023. február 10-én megjelenő This Is Why című korongot a csapat Los Angelesben rögzítette Carlos de le Garza producer vezényletével, aki hangmérnökként már közel 10 éve dolgozik a trióval, de Williams szólólemezein is ott találjuk a nevét az alkotók között.

A Paramore 2010 végén fogyatkozott háromtagúvá, az azóta kiadott két stúdióalbumukon pedig egyre inkább eltávolodtak az első három nagylemezükre jellemző emo/pop punk hangzástól, meglehetősen megosztva ezzel a zenekar régivonalas rajongóit. Különösen a legutóbbi, 2017-ben megjelent, new wave/szintipop stílusú After Laughter vágta ki a biztosítékot az zenekar old school fanjainál, akik valószínűleg a most megjelent kislemeztől sem dobnak hátast, legalábbis nem a jó értelemben.

Bárhogyan is reménykedtek ugyanis, hogy a banda visszatérhet a gitárközpontú, rockosabb megszólalásukhoz, a This Is Why című dal sokkal inkább hasonlít Hayley Williams első szólólemezének indie popos, lo-fi hangzásvilágához, mint a Paramore korábbi munkáihoz. Ez persze nem is csoda, hiszen az énekesnő még a nyáron árulta el, hogy az új album készítésekor az első számú inspirációt a hasonló stílusban utazó brit Bloc Party szolgáltatta számukra.

Hayley, Taylor és Zac négy év kihagyás után egyébként október 2-án turnéra is indul, azonban ennek egyelőre csak az észak-amerikai rajongóik örülhetnek, európai dátumokról egyelőre nem érkezett bejelentés.