40 éve harapta le egy denevér fejét Ozzy Osbourne

A Sötétség hercege azt hitte, hogy a színpadra feldobott állat egy gumiból készült játékdarab volt. Tévedett..

1982. január 20-án, azaz kereken 40 évvel ezelőtt történt az a legendás és hírhedt eset, amikor Ozzy Osbourne egy koncertje során leharapta egy hús-vér denevér fejét. De mi is történt valójában?

A Black Sabbathból akkor már 3 éve menesztett énekes épp a Diary of a Madman című második szólóalbumát népszerűsítette az Egyesült Államokban, a turné aktuális állomása pedig az Iowa állambeli Des Moines volt, ahol a Veterans Memorial Auditorium adott otthont Ozzy aznap esti koncertjének.

Forrás: Eddie Sanderson/Getty Images

 

A show végén Ozzy - szokásához híven - egy hatalmas kéz alakú díszleten állva jelent meg, aminek hátuljára egy katapult volt felszerelve, aminek segítségével az énekes nyers húst dobált a közönség soraiba. A nézők közül ezért aztán sokan feljogosítva érezték magukat, hogy ők maguk is visszahajigáljanak bizonyos dolgokat a színpadra.  Így esett meg, hogy a koncerten többek közt nyers csirke, birkahere, sőt, még élő kígyó és halott patkány is landolt Ozzy és zenekara lábai előtt. Hogy az emberek mindezeket hogyan juttatták be a helyszínre, az már egy másik kérdés...

Valaki feldobott egy békát is. A legnagyobb béka volt, amit valaha láttam és a hátán feküdt.”

- idézte fel az énekes. Felesége, Sharon hozzátette:

Hisztérikus volt! Akkora volt, hogy azt hittem róla, hogy egy csecsemő.”

És ekkor következett be a sorsfordító momentum, amire Ozzy így emlékezett vissza:

Valaki feldobott egy denevért, amiről azt hittem, hogy gumiból van. Úgyhogy egyszerűen csak felkaptam és a számba vettem. És amekkora bohóc vagyok, fogtam, és beleharaptam. De azonnal éreztem, hogy valami nagyon nincs rendben. Először is, a szám egyből tele lett ezzel a meleg, ragacsos folyadékkal, aminek a lehető legrosszabb utóíze volt, amit csak el lehet képzelni. Éreztem, ahogy a fogaimat is összekeni és lecsorog az államon. Aztán egyszer csak a feje megrándult a számban. Oh, b**d meg, gondoltam. Ugye nem most ettem meg egy kiba**ott denevért?”


Osbourne beszámolójával ellentétben Mark Neal - aki 17 éves volt, amikor a színpadra dobta az állatot - állítja, hogy a denevér már nagyon is halott volt, sőt, már szinte avas, amikor az incidens megtörtént. Az állatot nagyjából két héttel a koncert előtt öccse hozta haza az iskolából, ami akkor még élt és virult, de háziállatként - nem meglepő módon - nem húzta sokáig. Úgyhogy Mark barátai, tudva Ozzy húsdobáló rituáléjáról, meggyőzték a befolyásolható fiút, hogy tegye a denevér tetemét egy zacskóba és dugja el a kabátjában. Azonban miután felhajította a színpadra, ő maga is meglepődött azon, ami történt, és az eset után a helyi újságnak a következőt nyilatkozta:

A frászt hozta rám… De nem kerülök bajba, amiért bevallottam, ugye?” 

A koncert után Ozzy-t sürgősen a helyi Broadlawns Medical Centerbe szállították, ahol veszettség elleni oltásokat kapott. Erről a következőket mondta el:

A denevérek a veszettség legnagyobb hordozói a világon. Úgyhogy kórházba kellett mennem, ahol oltásokat adtak be nekem. Mindkét hátsó felembe, mindkét karomba, és egyet a lábamba is – és ez így ment napokon keresztül. És ezek az oltások k**va fájdalmasak, ba**ki. Úgyhogy, aki azt gondolja, hogy ez menő, és egy igazi p*cs akar lenni, annak hajrá, próbálja csak ki!”

Habár nem ő személyesen látta el a rockert, az aznap este szolgálatban lévő főnővér, Pam Culver elmondta, hogy az incidens még jó ideig ellátta feladatokkal az estét követően:

Nagyjából további egy héten át még a munkám 50 százalékát az tette ki, hogy hívásokat fogadtam Angliából, Kanadából és az egész Egyesült Államokból. Mindenki azt akarta tudni, hogy mennyibe kerültek az oltások, fájtak-e, hányat kapott belőlük és hova adtuk be őket neki.”


Ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy Ozzy hasonló dolgot művelt. Egy évvel korábban ugyanis, amikor első szólólemeze megjelenése után a kiadója, a CBS embereivel találkozott, a menedzsmentje tervei szerint három fehér galambot engedett volna szabadon a zsebeiből a béke és az együttműködés szimbólumaként, hogy ezzel nyűgözze le a multi dolgozóit.

Azonban mire az attrakcióra sor került volna, Ozzy annyira berúgott, hogy megunta a felesleges jópofizást, és azt, ahogyan az egyik PR-os nő a kérdéseivel fárasztotta, ezért

előkapta az egyik galambot és leharapta szerencsétlen állat fejét. Majd egy másikét is, és az asztalra köpte.


A CBS stábja döbbenten állt a történtek előtt, az énekest kivezették a teremből, és közölték vele, hogy soha többet látni sem akarják. Miután azonban az incidensnek híre ment, a Blizzard of Ozz című albumot úgy elkezdték venni, mint a cukrot, így a kiadó is belátta, hogy Ozzy-val - akármennyire is őrült alak - a továbbiakban is érdemes együtt dolgozni.

A Sötétség hercegének karrierje a későbbiekben sem maradt botrányoktól mentes, elég csak a texasi Alamo-emlékmű levizelésére, a Mötley Crüe-vel való közös, legendás turnéjára - amelyről a zenekar The Dirt című életrajzi filmjében is megemlékeztek - vagy arra gondolnunk, amikor azzal vádolták meg, hogy a dalai öngyilkosságra buzdítottak egy tinédzsert. És akkor arról még nem is beszéltünk, amikor a drogok hatása alatt felesége és egyben menedzsere, Sharon életére tört.

Mind közül azonban a legemlékezetesebb a mai napig a denevér-incidens maradt, amelynek évfordulóját három évvel ezelőtt - zseniális gegként - egy levehető fejű, nagyon cuki plüss denevér piacra dobásával „ünnepelte” meg a legendás zenész. A termékhez a hivatalos webáruházában lehetett hozzájutni, s habár akkor természetesen rekordsebességgel elkapkodták, a kerek jubileum miatt a figura most ismét elérhetővé vált, úgyhogy ezúttal semmiképp nem érdemes lemaradni róla.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ozzy Osbourne (@ozzyosbourne) által megosztott bejegyzés