10 dolog, amit talán nem tudtál a The Killersről

Június 22-én a Telekom Nagyszínpad főattrakciója Brandon Flowers és bandája lesz. Íme néhány érdekesség az amerikai alternatív rockcsapatról.

A banda megalakulása előtt frontemberük pincérként dolgozott

Brandon Flowers énekes egy alkalommal még hősének és példaképének, Morrissey-nek is felszolgált egy gombás pizzát. Természetesen meg is ragadta az alkalmat, hogy kifejezze az iránta érzett csodálatát, azonban a The Smiths egykori frontembere meglehetősen hűvösen fogadta a közeledését, és szinte tudomást sem vett rajongójáról. Ezért szokás azt mondani, hogy sose találkozz a bálványaiddal. Évekkel később a The Smiths gitárosával, Johnny Marr-ral kiegészülve a banda egyik legismertebb slágerét is előadták a 2019-es Glastonbury fesztiválon.

 

Az Oasis hatására alapították meg a zenekart

Brandon egy Blush Response nevű szintipop csapat tagja volt, ahonnan azonban 2001-ben kitették a szűrét, miután egy Oasis-koncerten ráébredt, hogy neki egy rockzenekarban van a helye. Ekkor látta meg Dave Keuning hirdetését, amelyben a gitáros zenésztársakat keresett egy olyan banda alapításához, amelyre olyan előadók vannak hatással, mint az Oasis, a The Smashing Pumpkins, David Bowie és a Radiohead. Flowers jelentkezett is a felhívásra, és nem sokkal később megszületett a 21. század egyik legsikeresebb rockbandája.

 

Nevüket egy New Order videóklipből választották

Brandon Flowers mindig nagy rajongója volt a Joy Division romjain alakult New Ordernek, így nem meglepő, hogy zenekara nevét a kultikus new wave csapat egyik videóklipjéből kölcsönözte.

A New Order 2001-ben megjelent Crystal című számához készült kisfilmben ugyanis feltűnik egy fiatal fiktív banda, akiknek lábdobján a The Killers felirat látható, Flowersnek pedig annyira megtetszett a dolog, hogy újonnan megalakult saját csapatának is ezt a nevet adta.  

Lássuk be, találóbb választás, mint az első ötletük, a The Genius Sex Poets, habár az ő lábdobjukon pedig még ez a felirat szerepel a Mr. Brightside című daluk videoklipjében.

 

Legnagyobb slágerük egyben a legelső szerzeményük volt

Egy csúnya szakítás után Flowers már akkor megírta a Mr. Brightside című dal szövegét, mielőtt még egyáltalán megismerte volna Dave Keuninget. Miután találkoztak, megmutatta azt a gitárosnak, akinek pedig már volt egy meglevő zenei alap kezdeménye, így kézenfekvő volt, hogy összerakják, amijük van. Így már rögtön az első próbájuk alkalmával megszületett első daluk, ami

2003-as megjelenése óta, jelenleg már 319. hete töretlenül a brit Top 100-ban tanyázik, ami a mai napig megdöntetlen rekordnak számít.



Hunter S. Thompson is inspirálta őket

2008-ban megjelent Human című daluk szövege sokáig találgatások tárgya volt, leginkább a nyelvtanilag helytelen "Are we human, or are we dancer?" sor miatt. Brandon később elárulta, hogy szerzői szabadsága engedte meg a tévedést, amely a Félelem és reszketés Las Vegasban írójának következő idézetének hatására fogalmazódott meg benne:

„Amerika táncosok generációját neveli fel, akik félnek akár egy lépést is kilépni a sorból.”

 

Énekesük gyűjti a levágott szakállát

Brandon egy 2015-ös interjúban elmondta, hogy 2008 óta minden borotválkozás után összegyűjti, majd egy zárható műanyag tasakba helyezi, és ott őrzi arcszőrzetét. A dolog már egyfajta rituálévá vált nála, ami saját bevallása szerint arra emlékezteti, hogy hol tart az életben zenészként. Mi nem teljesen értjük, mi az összefüggés, de ő így magyarázza a dolgot.

 

A Mr. Brightside-nak létezik egy folytatása

Mégpedig a 2012-ben megjelent Miss Atomic Bomb című dal formájában. Olyannyira, hogy a számhoz készült videoklipben még a Mr. Brightside-ban látható szerelmi háromszög is visszatér, Flowers, Izabella Miko és Eric Roberts színészek főszereplésével.


Flowers a világ egyik leghíresebb mormonja

Brandon hívő ember, méghozzá a mormon vallás gyakorlója, még egy azt népszerűsítő reklámkampányban is részt vett. Miután találkozott a szintén mormon Mitt Romney szenátorral, egyből pletykák kezdtek keringeni arról, hogy a banda belefolyik majd a politikába is, azonban Flowers cáfolta mindezt, mondván:

„Mindig is semlegesek voltunk, egyszerűen csak kimaradunk belőle. Egyikünk sem fog kampányolni senki mellett.”

 

Egyik daluk egy Nike-reklámból is ismerős lehet

Bár az All These Things That I've Done című daluk sorai a sportmárka egyik reklámfilmjében is felcsendültek, azonban a dalt eredetileg az egykori MTV-s műsorvezető, a később a Columbia lemezkiadó A&R embereként dolgozó Matt Pinfield ihlette. A VJ ugyanis szabadidejében olyan poszt-traumatikus stressz szindrómában szenvedő zenészekkel foglalkozott, akik katonaként harcoltak Irakban. Miután találkoztak vele, a zenekar és Pinfield között egyből remek kapcsolat, majd barátság alakult ki, a szóban forgó számot pedig neki ajánlották.


Brandon több dologtól is fél

Az egyik dolog, amitől tart, az a repülés, a másik pedig a 621-es szám. Gyermekkorában ugyanis egy oujia, azaz egy beszélő tábla azt mondta neki, hogy június 21-én fog távozni az élők sorából. Vagyis éppen a születésnapján, ami pont a tegnapi napon volt. Szerencsére nem történt vele semmi szörnyűség és ma este,

június 22-én a VOLT Fesztiválon szórakoztat minket 22:30-tól, a Telekom Nagyszínpadon.