10 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Dave Grohlról

A Nirvana egykori dobosa és a Foo Fighters vezére január 14-én töltötte be 53. életévét. Íme néhány kevésbé ismert tény a világ egyik legszerethetőbb rocksztárjáról.

Első dalát a kutyájáról írta

Ahogyan a southern rock legenda, a Lynyrd Skynyrd is tette évekkel korábban, Dave is egy tanára, Mr. Hancock után választotta gimis duója nevét. Az osztálytársával Larry Hinkle-lel alapított Hinkle/Grohl, azaz HG Hancock Band első dala a Bitch címet kapta és Dave kutyájáról, BeeGee-ről szólt.  

Forrás: Jeff Kravitz/FilmMagic

Nem volt túl kreatív a névválasztás terén

Szintén a gimiben beszállt egy feldolgozásokat játszó zenekarba, akikkel a suli tehetségkutatójára is jelentkeztek. Nevet azonban nem sikerült kitalálniuk maguknak, így végül Nameless (névtelen) néven álltak színpadra. Három dalt (The Who: Squeeze Box, Chuck Berry: Johnny B. Goode, Kenny Loggins: Footloose) adtak elő, azonban végül a végzősökből álló Three for the Road nevű banda nyerte meg a fődíjat.


16 évesen már lemezen játszott

Az első banda, amiben már a dobok mögött ült, a Washington D.C.-ből származó hardcore csapat, a Mission Impossible volt, korábbi zenekaraiban ugyanis még gitárosként állt színpadra. Ezúttal azonban egészen a stúdióig jutott, hiszen a csapat más hasonló amatőr formációkkal együtt szerepelhetett egy underground válogatás kislemezen az I Can Only Try című dal erejéig.

 

A Nirvana és a Foo Fighters között volt egy másik zenekara is

1992 áprilisában, a Nirvana sikereinek kellős közepén összehozott egy rövid életű bandát Allister Lobb néven, amelyben nővére, Lisa volt a basszusgitáros. A trió felállású csapat egy ötszámos instrumentális demót is rögzített, a dalok közül három (Make A Bet, Podunk, How I Miss You) pedig később a Foo Fighters anyagain látott napvilágot.

 

A Foo Fighters első kislemezét a nászútján írta

A zenekar első stúdióalbumának nyitódalát, ami végül a csapat első kislemeze is lett, a mézeshetei alatt komponálta, méghozzá egy dublini hotel fürdőszobájában. Első feleségével, a fotós Jennifer Youngblooddal 1994-ben ugyanis éppen Írországban voltak nászúton, amikor a szám kipattant a fejéből. A dal egy korszak lezárását szimbolizálta számára Kurt Cobain halála után.

“A verze egy hülyeség, egy nagy semmi, amit a fürdőszobában írtam, viszont a refrén nagyon sokat jelent nekem. Ezzel intettem végső búcsút a múltamnak.”


Második felesége értékelte humorát

Jordyn Blummal akkor hozta össze a sors, amikor a Foo Fighters dobosa, Taylor Hawkins 2001-ben elhívta, hogy vegyen részt vele egy duplarandin egy Los Angeles-i hotelben. Az este során a jó hangulatban egyre illumináltabb állapotba kerülő Dave egy ponton átadott egy papírdarabot Jordynnak, amin a következő szöveg állt:Te leszel a következő ex-nejem.” Blumnak szerencsére tetszett Grohl stílusa, ugyanis 2003. augusztus 2-án valóban összeházasodtak, de a zenész jóslatával ellentétben azóta is együtt vannak és boldogan nevelik három közös gyermeküket.


Egyszer halálosan megfenyegették

2005-ben az FBI letartóztatott egy nőt, aki majdnem az életére tört.

„Volt egy térképe a házamról, és azt mondta, hogy meg fog ölni, aztán magával is végez. Az FBI szerencsére lekapcsolta, én pedig azon gondolkodtam: őt nem d*gtam meg, ugye?”

Bőkezű a borravalók terén

2012-ben 1000 dolláros (akkori árfolyamon több mint 200 ezer forintos) borravalót adott egy bárban, két egymást követő estén is. 2018-ban pedig 333 dollárral fizetett többet egy 333.30 dolláros számlára a legendás Rainbow Bar and Grill rockkocsmában, hogy az összeg végül 666 dollár legyen. Óriási arc.

Forrás: Scott Legato/Getty Images

 

Egyszer játszott (volna) egy Michael Jackson-lemezen

Az ezredforduló környékén Lenny Kravitz megkereste, hogy doboljon fel egy dalt, amit a pop királyának komponált, Dave pedig örömmel mondott igent a felkérésre. Végül aztán a szám a fiókban maradt, és csak a Jacko halála után megjelent Michael című posztumusz anyagon látott napvilágot, azonban már egy teljesen más formában. Grohl állítása szerint ugyanis a végleges verzióban nyoma sincs a játékának, így nem tartja menő dolognak, hogy ennek ellenére feltüntették a közreműködők között.

 

Minden nap reggel 5-kor kel

Minden. Egyes. Nap. Persze szükség is van, hogy kihasználja a rendelkezésére álló 24 órát, hiszen amellett, hogy a világ egyik legnagyobb rocksztárja, három gyerek édesapja is, aki amúgy producer, videoklipeket rendez, könyvet ír, rendszeresen szerepel vendégként más előadók dalaiban, most pedig még egy horrorfilmet is leforgatott zenekarával. Mi pedig mindeközben azon gondolkozunk, hogy vajon mit rendeljünk ebédre…