Viggo Mortensen és az ő elképesztő börtöntetkói

Az Eastern Promises - Gyilkos ígéretek (2007) nem csak a mindig elképesztő Mortensen végsőkig hiteles börtöntetoválásai miatt olyan izgalmas, és nem a filmtörténet egyik legemlékezetesebb késpárbaja miatt, de ezek is fontosak!

A dolgokat mindig lehet fokozni: David Cronenberg és Viggo Mortensen előbb megcsinálták a brutális Erőszakos múltot (2005) egy kettős életet élő férfiról, majd nem sokkal később elkészítették a még brutálisabb Eastern Promises - Gyilkos ígéreteket (2007), szintén egy kettős életet élő férfiról. És azt csak halkan jegyzem meg, hogy mindkét film a családról szól, de nem akármilyen családról. Jelen esetben a család az orosz maffia, képletesen és szó szerint is.

Ráadásul a londoni maffiáról van szó, akik egy látszólag teljesen más ügyben kerülnek a figyelem középpontjába. Egy brutálisan bántalmazott orosz kamaszlány ugyanis belehal a szülésbe. Az ügyeletben lévő nővér, Anna (Naomi Watts) elhatározza, hogy megkeresi a rokonait, hogy az árván maradt kisbabáról gondoskodjon. Amikor felkeresi az elegáns orosz éttermet, nem is sejti, hogy milyen veszélybe sodorta magát. Az étterem tulajdonosa a helyi orosz maffia vezetője (Armin Mueller-Stahl), aki éppen azon ügyködik, hogy fia, Kirill (Vincent Cassel) után eltakarítson, aki néhány csecsen gengszterrel húzott ujjat. Ebben leginkább Nyikolaj (Viggo Mortensen) van segítségére, aki mindig profin gondoskodik arról, hogy az útban lévő hullák eltűnjenek.

Azt azért előre lehet sejteni, hogy Mortensen olyan nagyon rossz ember nem lehet, még akkor sem, ha teli van brutális börtöntetkókkal – amikkel egy forgatási szünetben akaratán kívül halálra rémisztette egy étkezde orosz vendégeit -, de nem is ez a lényeg. Az a lényeg, hogy ő itt is mennyire jó, és mennyire hiteles. Ő egyrészt eleve egy nyelvzseni, aki franciául, spanyolul és dánul is játszott már főszerepet, és naná, hogy alapszinten megtanult oroszul és ukránul is a szerep kedvéért, és persze az illető bűnözői múltját rögzítő tetoválások is az utolsó milliméterig hitelesek, de megint nem ez a lényeg, hanem az a tekintet, az a testtartás, amivel képes visszaadni a karakter lényegét. Egy, ha kell, brutális férfiét, akit olyanokhoz köt a lojalitása, akik nem érdemlik azt ki, mégis bármikor hajlandó értük vásárra vinni a bőrét – miközben a saját titkát is meg kell őriznie.

Nem szép ezt mondani, de hozzá képest még az általam nagyon nagyra tartott Vincent Cassel és Naomi Watts is inkább mellékszereplő egy olyan történetben, amely nem csak a brutalitása miatt marad emlékezetes - a harcjelenet a törökfürdőben elképesztő -, hanem remek fordulatai, szikár, mégis izgalmas hangulata és nagyszerű alakításai miatt is. Mortensent egyébként Oscarra jelölték a szerepéért, Steve Knight forgatókönyvíró pedig elkészítette a film folytatását, legalábbis papíron, kérdés, talál-e hozzá rendezőt és főszereplőt.

Zúzós riffek a SZESSÖNben! A PORT.hu zenés műsorának legújabb vendége Kiss Jenő, aki testépítő körökben ismert, hiszen 1996-ban ő volt a Mr. Universe világbajnoka. Izomzatát nem a szél hordta össze, de most kiderül, mire megy a brutális erő hat vékony fémhúrral szemben.