Tudj meg mindent a Kutyám, Jerry Leeről!

Hol sikerült rátalálni a négylábú nyomozót alakító ebre, és hogyan improvizált a forgatáson? És miért vettek fel két befejezést is a filmhez? Elmeséljük.

  • Az eredeti cím. Rod Daniel rendező és stábja nem bonyolította túl a címadást. A jól csengő magyar verzióval szemben az eredeti mindössze annyi, hogy „K-9”, vagyis az amerikai kutyás rendőri egységek hivatalos elnevezése, amely az angolul kiejtett K9 (canine) és a latin canis szó hasonlóságából ered. Érdekesség, hogy az USA hadereje erre a célra hivatalosan is levédette a nevet.
  • A kutyacasting nehézségei. A legtöbb állatos filmben több jószágot is becastingolnak ugyanarra a szerepre, kényelmesebb úgy a forgatás, a nézőnek meg amúgy sem tűnik fel a trükk. Jerry Lee esetében más volt a helyzet, mert egyetlen megfelelő ebet sem találtak Amerikában, hiába néztek meg legalább 40 német juhászkutyát. Végül a 3 éves Rando személyében Európában, közelebbről az NSZK-ban találták meg a tökéletes főszereplőt.

  • Nyelvi problémák. A Németországból szerződtetett Randót trénere, Karl Lewis Miller három hónapon át készítette fel a szerepre. A parancsszavakat természetesen már korábban is ismerte, de csak németül, úgyhogy meg kellett tanítani őt az angol verzióra is.
  • Állati improvizáció. A kórházi jelenetben Dooley nyomozó kiönti a szívét az öntudatlannak hitt, élet és halál közt lebegő Jerry Lee-nek. A kutya valójában már jobban van, és csak eljátssza, hogy alszik. A jelenet ebben a formában nem szerepelt a forgatókönyvben, maga Rando „improvizálta”, a kamera pedig épp a megfelelő szögben volt, így az operatőr fel tudta venni elsőre.

  • Csengetett, Mylord? Abban a jelenetben, ahol a Kevin Tighe által alakított gengszter egy vacsorát tart, a háttérben egy pillanatra feltűnik egy komornyik, akit Michael J.R. Gill alakít. Az férfi valójában nem színész vagy statiszta, hanem a forgatáson dolgozó cateringes cég munkatársa, korábban pedig valóban komornyik volt. A legendás brit színészt, Laurence Harvey-t hét éven át, egészen a haláláig szolgálta.
  • Korhangulat. Dooley az autójában a Nintendo Game & Watch-típusú kézi konzolján a Manhole című játék 1983-ban kiadott második verziójával játszik.
  • Véletlen egybeesés? Dooley nyomozó alakítója, James Belushi az 1986-os Rémségek kicsiny boltjában is szerepelt, ahová egy bizonyos Paul Dooley helyett került be. A Dooley ritka név, így nem lehet kizárni, hogy a most 93 éves karakterszínész ihlette meg az írókat.
  • Testvéri tisztelgés. A „Partiállat vagyok! Imádom a partikat, Ken!” mondatokkal Belushi a testvére előtt tiszteleg. Az 1982-ben elhunyt John Belushi, illetve a karaktere az 1978-as Party zónában mondta el ugyanezt a szöveget.

  • Ki lőtt először? A főgengszter halálát két verzióban is felvették. Az elsőben, miután a férfi a helikopter felé rohanva lelövi Jerry Lee-t, Dooley intézi el őt. A másodikban is lepuffantja a kutyát, de nem Dooley, hanem a helikopter menekülő személyzete géppuskázza le. A végső változatban mindkettőből használtak fel snitteket, így nem egyértelmű, hogy végül ki végez a főgonosszal.
  • Fanyalgó kritikusok. A nézők és a kritikusok ítélete sok esetben nem egyezik, és így van ez a Kutyám, Jerry Lee esetében is. A bemutató idején a CinemaScore „exit poll”-típusú felmérésén a nézők az A és F közötti skálán „A-„ osztályzatot adtak neki. A Rotten Tomatoes és a Metacritic összesítése alapján a kritikusok eközben 22, illetve 44%-ra értékelték a filmet. A mozipénztáraknál összesen 78 millió dollárt szedett össze.
  • Van másik! Mi is írtunk arról a hollywoodi gyakorlatról, amikor szinte egyidőben két nagyon hasonló filmmel jelentkeznek a rivális stúdiók. Jó példa erre a Kutyám, Jerry Lee, illetve a Tom Hanks főszereplésével készült Egyik kopó, másik eb is.