12 dolog, amit nem tudtál Az elveszett frigyláda fosztogatóiról

Az egyetlen Indiana Jones filmet, aminek a címében nem szerepel, hogy Indiana Jones, vasárnap újra leadja a tévé. Ennek örömére íme egy tucatnyi érdekesség a forgatásról!

1. A híres jelenet, amiben Indy nemes egyszerűséggel lepuffantja a lenyűgöző akrobatikus mozdulatokkal támadó kardforgatót, nem volt benne a forgatókönyvben. A főhőst megformáló Harrison Fordnak eredetileg egy nem kevésbé lenyűgöző mozdulattal az ostorával kellett volna kirántania a kardot az illető kezéből – egy ételmérgezés azonban a színésszel együtt a stáb java részét ledöntötte a lábáról, így (néhány elvetélt próbálkozás után) Ford inkább maradt az egyszerűbb megoldásnál. A Tunéziában zajló forgatás egyébként nagyon megviselte a filmeseket: Steven Spielberg rendezőn kívül (aki saját, magával hozott kajáját ette, konzerv spagettit) mindenki ételmérgezést kapott, de a rettenetes hőségtől is nagyon szenvedtek – annyira, hogy Spielberg a hathetesre tervezett forgatást négy és fél hétre rövidítette.

2. A Lelkek Kútjában játszódó jelenetet a megfelelő résznél kimerevítve láthatjuk, hogy egy aranyoszlopra a Star Wars két robotja, R2-D2 és C-3PO van rávésve, ahogy az Indy mögötti falrészleten is helyet kaptak, amikor a hős először megközelíti a frigyládát. George Lucas forgatókönyvíró-executive producer ehhez hasonlóan egy másik képsorban is emléket állított saját fő művének: a film elején a Jock által vezetett repülő menetlevelén szintén a Star Warsra való finom utalásként az OB-CPO karakterek láthatók (mint Obi-wan Kenobi és C-3PO).

3. George Lucas és Steven Spielberg egy közös vakáción, homokvárépítés (!) közben beszélte meg, hogy megcsinálják a filmet, amelynek tervét Lucas már a Csillagok háborúja kiötlése óta dédelgette. Spielberg felvetette, hogy mivel mindig is szeretett volna egy James Bond filmet forgatni, a figura lehetne hozzá hasonló. Ennek eredményeként az eredeti forgatókönyvben annál a résznél, amikor Brody elmegy Indyhez, hogy megvitassák a küldetést, az szerepelt, hogy Indiana Jones hiányos öltözékben jelenik meg, mert közvetlenül előtte még egy nővel volt a hálószobában, sőt: később a nőt magát is láthattuk volna. Spielberg azonban úgy érezte, ez a nőcsábász playboyság mégsem passzol a főhős karakteréhez, ezért inkább elvetették a dolgot.

4. Abban a jelenetben, amelyben Indiana Jones egy páncélököllel fenyegeti a nácikat, tisztán látható, ahogy egy légy bemászik a Paul Freeman alakította Belloq szájába. Egy népszerű városi legenda szerint a színész lenyelte a rovart – ám ez valójában nem így történt. Freeman évekkel később egy interjúban elmesélte, hogy a légy szinte azonnal kirepült a szájából, de Spielberg nagyon viccesnek találta, hogy úgy vágják meg a képsort, hogy ez a pillanat már ne látszódjon, így tényleg olyan, mintha a karakter megette volna a legyet. Az Empire magazin egyébként egy listáján beválasztotta a jelenetet azok közé, amelyek lejátszása során az emberek a leggyakrabban nyomják meg a „pause” gombot.

5. Steven Spielberg és Melissa Mathison forgatókönyvíró (aki vőlegényét, későbbi férjét, Harrison Fordot látogatta meg a helyszínen) Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatási szüneteiben írták meg közös munkájuk, az E.T. forgatókönyvét.

6. Azt a jelenetet, amelyikben a kis kapucinus majom náci karlendítéssel üdvözli a német kémeket, nagyon nehéz volt felvenni – nem is sikerült a forgatáson, csak az extra felvételekre kiírt utóforgatás során. Hiába volt a kisállat betanítva, a filmesek így is ötvenszer próbálkoztak, mire a majom megtette a megfelelő mozdulatot. A kívánt eredményt végül úgy érték el, hogy ráakasztottak egy horgászbotra egy szőlőt, és odatartották neki, ő meg persze el akarta érni, így a mozdulat végül szakasztott úgy nézett ki, mint egy náci karlendítés.

7. Habár George Lucas már túl volt a Csillagok háborúja, Steven Spielberg pedig a Cápa és a Harmadik típusú találkozások sikerén, szinte az összes hollywoodi stúdió elhajtotta őket, amikor Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatókönyvével kilincseltek náluk. Végül nem kevés győzködés után egyedül a Paramount mondott igent.

8. Indiana Jones ikonikussá vált kalapja egy neves londoni kalapboltból származik – ám a hitelesség kedvéért a jelmeztervezőnek, Deborah Nadoolmannek kicsit nyúznia kellett, hogy viseltesnek tűnjön. A szakember többször összegyűrte, csavargatta a ruhadarabot, majd Harrison Forddal felváltva ücsörögtek is rajta egy cseppet, hogy ne azt a hatást keltse, hogy vadonatúj, hanem azt, mintha valakinek az évek óta hordott, kedvenc kalapja lenne. Ehhez hasonlóan a kosztümös csapatnak Indy bőrdzsekijét (pontosabban dzsekijeit, hiszen a forgatáson összesen tízet használtak) is alá kellett vetnie némi „kezelésnek”.

9. A főhős nevét Lucas és Spielberg Steve McQueen legendás westernszerepe, a Nevada Smith mintájára alkotta meg, Lucas akkori felesége (nem mellesleg a Csillagok háborúja Oscar-díjas vágója), Marcia kutyája, egy Indiana nevű malamut nevének felhasználásával (ez az állat ihlette egyébként a Star Wars Chewbaccájának karakterét is). A figura tehát eredetileg az Indiana Smith nevet viselte, és a forgatás első napján változtatták Jonesra, mert Spielberg nem szerette a Smith hangzását.

10. Ez az egyetlen az Indiana Jones filmek sorában (talán mert ez volt az első rész), amelynek a címében nem szerepel a hős neve. Ezt a csorbát azonban a stúdió később kiköszörülte, és a VHS-, DVD-, illetve Blu-ray megjelenések borítóján már Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói a film címe.

11. Habár Spielberg már az elejétől Harrison Fordot akarta Indy szerepére, Lucas nem szerette volna, ha az American Graffiti, a Csillagok háborúja és A birodalom visszavág után is minden filmjében ő szerepelne, és olyan párost alkotnának, mint Martin Scorsese és Robert De Niro. Így szóba került többek közt Nick Nolte, Bill Murray (!) Steve Martin (!!), Chevy Chase (!!!), Peter Coyote, Sam Neill, sőt a karakternél jóval idősebb Jack Nicholson és a még idősebb Gene Hackman is. A legesélyesebb az összes jelölt közül Tom Selleck volt, aki azonban a Magnum munkálatai miatt mégsem tudta vállalni a szerepet, így Spielberg végül meg tudta győzni Lucast, és – kevesebb mint három héttel a forgatás megkezdése előtt – leszerződtethette Harrison Fordot.

Ehhez hasonlóan a többi szerep sem találta meg olyan könnyen a gazdáját. Sallah-t (akit végül John Rhys-Davies játszott) eredetileg Danny DeVito alakította volna, csak nem ért rá a Taxi című sorozat miatt, a félelmetes náci őrnagy, Toht figuráját pedig Roman Polanskinak szánták (aki komoly érdeklődést mutatott, de végül nem merte megkockáztatni a Tunéziába utazást). Végül Karen Allen figuráját, Mariont először Amy Irvingnek (Spielberg akkori barátnőjének, későbbi feleségének), Debra Wingernek, illetve Sean Youngnak akarták adni.

12. A Lelkek Kútjában játszódó mérgeskígyós jelenetet még a fent részletezett majmosnál is nehezebb volt felvenni, hiszen nagyjából 7 ezer csúszómászó szükségeltetett hozzá. Spielbergék hiába szedték össze London és egész Dél-Anglia összes állatkereskedésének kígyókészletét, ez nem volt elegendő, ezért mindenféle más területről is szereztek be kígyókat, sőt láb nélküli gyíkokat is használtak. Felmerült az is, hogy a cél érdekében mechanikus műkígyókat is bevetnek, de erre végül nem került sor, mivel egyáltalán nem tűntek valódinak. Ezzel szemben felhasogatott slagokat bőséggel használtak kígyópótlékként.

Ezt a képsort egyébként nem Tunéziában, hanem az angliai Elstree-ben forgatták, ahol a szomszéd stúdióban dolgozott Stanley Kubrick lánya, Vivian Kubrick. Mivel nagy állatvédő volt, elkeserítette, hogy Az elveszett frigyláda fosztogatói stábja nem bánik megfelelően a kígyókkal, és bepanaszolta őket az állatvédelemnél. Az ezt követő vizsgálódások miatt le is állt egy napra a forgatás. A Kubrick lány vádjai egyébként jogosak voltak, hiszen több állat is áldozatul esett a forgatáson (az egyik piton például azért pusztult el, mert megharapta az egyik kobra). Ja, és ennek a jelenetnek a felvételekor derült ki, hogy Indiana Jonestól eltérően Harrison Ford egyáltalán nem fél a kígyóktól.


(via IMDb)