12 dolog, amit nem tudtál a Forrest Gumpról

A Tom Hanks alakította figura nemcsak Amerika, de a mi kedvencünk is. Szombat délután ismét láthatjuk világra szóló kalandjait. Íme egy tucatnyi érdekesség a forgatásról!

1. Amikor Forrest Washingtonban a vietnami nagygyűlésen beszél, kihúzódik a mikrofon zsinórja, ezért nem halljuk, mit mond. Egyszer azonban maga Tom Hanks mesélte el, mik voltak a karakter nem hallható szavai: „Néha, amikor az emberek Vietnamba mennek, lábak nélkül térnek vissza az anyukájukhoz. Néha meg egyáltalán nem is mennek haza. Ez rossz dolog. Ez minden, amit el akartam mondani erről.”

Ehhez hasonlóan a kiképző őrmester által mondottak sem voltak rendesen érthetőek a filmben, mivel Forrest narrációját hallhattuk helyettük.

„Hát ez aztán egy nagyon intelligens személy! Sorakozzanak fel a mocskos testükkel e mögé a közlegény mögé, és csinálják pontosan azt, amit ő, és akkor még sokra viszik a seregben!”

– üvöltötte a kiképző.

2. Amikor Forrest megtanul pingpongozni a gyengélkedőn, azt tanácsolják neki, hogy mindig tartsa a szemét a labdán. Ezt követően bármikor pingpongozni látjuk a karaktert, sose pislog. A szabad szemmel szinte követhetetlen meccseket egyébként CGI segítségével rögzítették, valójában egyáltalán nem voltak labdák a forgatáson, azokat úgy animálták hozzá a színészek ütőihez.

3. Forresten minden egyes életkorváltásnál ugyanúgy egy kék-fehér kockás inget látunk. Hiába változik meg a figura külseje, ez az egy dolog végig állandó. Ugyanígy, a folytonosság szimbolikus megteremtése végett Forrest Jr. is egy kék-fehér kockás ingben igyekszik az iskolabuszhoz. És ami még végig állandó a filmben, hogy Forrestnek az összes fotón, ami felbukkan róla, csukva van a szeme, mert mindig pislogott, amikor a fényképek készültek.

Forrás: UIP-Duna Film

 

4. A rengeteg futkosós jelenetben több esetben is Tom Hanks öccse, Jim Hanks volt a sztár dublőre. Jim szintén színész, és öt évvel fiatalabb Tomnál.

5. A híres pad, amin Tom Hanks Forrest Gumpként az életét meséli, a Georgia állambeli Savannah történelmi belvárosában volt elhelyezve, a Chippewa Square-en. Azért elhelyezve, mert a térnek azon a részén eredetileg nem voltak padok, így azt a filmesek rakták oda. Később azonban elmozdították, hogy az ikonikussá vált bútordarab ne váljon az időjárás vagy ami még esélyesebb, tolvajok martalékává. Azóta a padot a Savannah-i Történeti Múzeum őrzi, a mai napig ott lehet megnézni.

A legenda szerint viszont a forgatáskor nem csak ezt az egy padot használták: összesen öt bútordarab volt befogva.

A felvételek végén ezért a Smithsonian Intézetnek is fel tudtak ajánlani egyet. További kettőt a Paramount Pictures stúdió őriz, egyet pedig hálából megkapott az a biztonsági őr, aki a forgatás során vigyázott a rendre. A derék alkalmazottól az évek során többen is meg akarták venni a becses tárgyat (a legbusásabb ajánlat állítólag 500 ezer dollár volt), de ő mindenkit visszautasított.

6. Forrest szerepét Tom Hanks előtt Bill Murray-nek, John Travoltának és Chevy Chase-nek is felajánlották, de mindannyian nemet mondtak (Travolta később beismerte, hogy azóta nagyon megbánta). Robert Zemeckis rendező eredeti választása ugyanakkor a nálunk kevésbé ismert Harry Anderson volt, aki azonban sorozata, a Dave világa miatt nem tudta vállalni a filmezést. A Forrest Gump regényeredetijét jegyző író, Winston Groom szerint egyébként John Goodman lett volna a tökéletes választás a címszerepre.

Ehhez hasonlóan Bubba szerepe is csak sokadik próbálkozásra találta meg pont Mykelti Williamsont.

Előtte David Alan Grier, Ice Cube és Dave Chappelle is elutasították az ajánlatot: Ice Cube nem akart gyengeelméjűt játszani, Chappelle pedig nem hitt benne, hogy a film sikeres lehet.

Chappelle azóta elismerte, mennyire sajnálja, hogy elpasszolta a lehetőséget – viszont később ő játszhatta Hanks karakterének legjobb barátját A szerelem hálójában című romkomban. Bubba szerepére rajtuk kívül Tupac Shakur is esélyes volt, vagy legalábbis ott volt a meghallgatáson.

Jenny szerepét pedig olyan színésznők utasították vissza, mint Jodie Foster, Nicole Kidman és Demi Moore. Dan hadnagy lehetett volna Joe Pesci is, de még a rendező személye sem volt mindig biztos: először Terry Gilliamat, majd Barry Sonnenfeldet kérték fel, de mindketten nemet mondtak (Sonnenfeld azért, hogy ehelyett az Addams Family 2-t rendezhesse meg).

Forrás: UIP-Duna Film

 

7. A film igazi hőse a Jennyt alakító Robin Wright volt, aki a mulatóban játszódó jelenet rögzítésekor nagyon meg volt fázva, mégis zokszó nélkül részt vett a teljes 24 órán át tartó felvételen, amelynek során ő maga énekelt, és nem mellesleg csak egy gitár takarta meztelen testét. (A szóban forgó képsorban egyébként az egyik néző a végén lelocsolja az italával Jennyt – méghozzá a lábát. Ennek oka az volt, hogy a rendező nem akarta, hogy arcon öntsék a színésznőjét, mert akkor minden egyes alkalommal újra kellett volna sminkelniük.) A jelek szerint amúgy Tom Hanks is elkaphatta Wrighttól a náthát, mert az amerikai focis/rohanós jelenet felvételekor ő volt lázas beteg.

8. A Forrest és Dan hadnagy által alapított, filmbeli Bubba Gump Shrimp Company mintájára 1996-ban a való életben is létrehoztak egy tematikusétterem-láncot, ami ma már 45 étteremből áll, és olyan országokban és városokban van jelen, mint az Egyesült Államok, Mexikó, London, Hongkong, Indonézia, Kolumbia, Japán, a Mariana-szigetek, a Fülöp-szigetek, Spanyolország és Kanada.

9. Saját bevallása szerint, habár a stáblistán nem tüntették fel a nevét, a Forrest Gumpban Kurt Russell kölcsönözte Elvis Presley hangját. Azért pont őt kérték fel, mert az 1979-es Elvis című életrajzi filmben szintén ő volt a Király.

10. 1988-ban a Warner Bros. megszabadult a Forrest Gump megfilmesítési jogaitól (cserébe megkapták a Tűzparancs forgatókönyvét, amiből 1996-ban lett film), mert azt gondolták, hogy az Esőember bemutatása után az értelmi fogyatékosság határán álló hősről szóló sztori nem lenne siker. Így kerültek a jogok a Paramounthoz, akik végül hat Oscart nyertek a filmmel, és anyagilag is kaszáltak (a Forrest Gump tízszer annyi pénzt szedett össze a jegypénztárakban, mint amennyibe került).

11. A már említett jelenetben, amikor Forrest és Jenny találkoznak a nagygyűlésen a washingtoni Reflecting Poolnál, ezerötszáz statiszta vett részt, akikkel két napig forgattak. A filmesek pedig úgy érték el, hogy ez az ezerötszáz ember több százezres tömegnek tűnjön, hogy ugyanazokat a statisztákat mindig arrébb állították, és az új helyen újból felvette őket a kamera, majd az így kapott képeket vizuális effektek segítségével vágták össze.

12. A film sikerét követően a könyveredeti szerzője, Winston Groom írt egy folytatást a Forrest Gumphoz, Gump és Tsa címmel, ami 1995-ben jelent meg (magyar nyelven is). A regényben szóba kerül a film is: maga Forrest hivatkozik rá: arról panaszkodik, hogy pontatlanul mesélték el benne az élettörténetét, ráadásul még nem kívánt médiafigyelmet is kapott miatta. A sztori szerint a főhős Tom Hanksszel is találkozik.

Az íróval egyébként csúnyán kibabráltak a filmesek: a filmes jogokért mindössze 350 ezer dollárt kapott, és az volt az alku, hogy a bevételből is részesedik, 3 százalékban. A Paramount stúdió kreatív könyvelésének hála azonban papíron úgy hozták ki neki, hogy a film – többek közt a reklámköltségek miatt – veszteséges lett, ezért semmilyen további összeget nem kapott a munkájáért (ugyanez az alku Tom Hanks és a rendező esetében úgy nézett ki, hogy ők 40-40 millió dollárt kaptak részesedésként a film nyereségéből). Amikor Groom beperelte a stúdiót, az a megállapodás született, hogy most nem fizetnek többet, de megfilmesítik a Gump és Tsát, és majd ennek a bevételéből kap kárpótlásként részesedést – ez a projekt azonban sosem jött össze.


(via IMDb)