10 dolog, amit nem tudtál az Oscar című vígjátékról

Habár annak idején Arany Málna-díjra jelölték, mi, magyarok nagyon szeretjük Sylvester Stallone gengszterkomédiáját. Vasárnap ismét leadják a tévében – ennek kapcsán íme tíz érdekesség a kulisszák mögül!

1. Az Oscart 1992-ben három Arany Málnára is jelölték (ez az év legrosszabb filmes teljesítményeit „jutalmazó” anti-Oscar, amit hagyományosan az Oscar-gála előtt egy nappal adnak át): a legrosszabb színész (Sylvester Stallone), a legrosszabb rendező (John Landis) és a legrosszabb mellékszereplőnő díjára (Marisa Tomei).

2. A címszerepet (valójában egy apró mellékszerepet) alakító Jim Mulhollandnek ez volt az első és egyetlen nagyjátékfilmje a pályáján – ő ugyanis valójában forgatókönyvíró: az Oscar scriptjét is ő jegyzi, de dolgozott a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?-on és a David Letterman show-n is.

3. Mulhollandnek azonban olyan veszett sok dolga nem volt a forgatókönyvvel, hiszen az a francia Claude Magnier 1958-as színdarabján alapul (amit az ősszel induló évadában például a Thália Színház is ismét műsorra tűz).

4. A szóban forgó darabból 1967-ben Louis De Funes főszereplésével is készült egy feldolgozás, csak a franciák – a gengszterközegbe és a nagy gazdasági világválság idejére helyezett későbbi, amerikai Oscarral szemben – meghagyták az eredeti, kortárs környezetet, és a főhős is megmaradt egyszerű üzletembernek.

5. A filmben Marisa Tomei játssza Ornella Muti lányát – a valóságban a két színésznő között mindössze kilenc év a korkülönbség (Muti 1955-ben, Tomei 1964-ben született).

6. John Landis már a nyolcvanas évek elején le akarta forgatni az Oscart – akkor még úgy volt, hogy John Belushi (Party zóna, Meztelenek és bolondok, Blues Brothers) lesz Angelo Provolone. A színész 1981-ben bekövetkezett halála azonban közbeszólt, így örökölte meg – némi parkolópálya után – Stallone a szerepet.

7. Miután a projektet újra elővették, először nem is John Landist akarták rendezőnek, hanem az 1988-ban A hal neve: Wandával berobbant Charles Crichtont. Ennek a verziónak Danny De Vito lett volna a főszereplője. Ma már nehéz elképzelni...

8. Az Oscarban a hollywoodi legenda, Kirk Douglas alakítja Stallone karakterének édesapját. A két színész nem először dolgozott együtt – igaz, a korábbi közös munka nem volt túl gyümölcsöző. Douglas játszotta volna ugyanis a Rambóban Trautman ezredes szerepét, de mivel ragaszkodott hozzá, hogy a film (SPOILER!) Rambo halálával végződjön, lecserélték Richard Crennára, akinek ez lett a leghíresebb szerepe.

9. Stallone a jelek szerint nem sértődött meg az idős színészre, hiszen amikor 1991-ben Kirk Douglasnek ítélték az AFI, az Amerikai Filmintézet életműdíját, ő mondott méltató beszédet a ceremónián, ahol az Oscar forgatásának egyik mozzanatát idézte fel. A sztori szerint a jelenetben Douglasnek le kellett kevernie egy pofont Stallonénak, de nem ütött elég erősen, mire Stallone biztatta, hogy adjon bele mindent – ezt követően a veterán sztár hatalmas pofont adott neki.

„Akkor tanultam meg, hogy sosem szarakodhatsz Spartacussal”

– viccelődött a színész a gálán.

10. A film forgatása meglehetősen kalandosra sikeredett. Az egyik éjjel ugyanis tűz ütött ki a forgatás helyszínén, aminek több színész (köztük Tim Curry) lakókocsija is áldozatul esett, az összes kosztümmel, több díszlettel és nem kevesebb mint huszonegy értékes veterán autóval együtt. A produkció ezt követően két hétig állt, mert ennyi ideig tartott újragyártani a jelmezeket. Később kiderült, hogy a tüzet a Universal stúdió egyik biztonsági őrének gondatlansága okozta.


(via IMDb)