10 dolog, amit nem tudtál az Elrabolváról

A film alapjaiban definiálta újra Liam Neeson karrierjét, immár több mint tíz éve. Íme tíz érdekesség, amit sosem mertél volna megkérdezni a marcona Bryan Millstől, de mi utánajártunk neked!

1. A főszerepet alakító Liam Neeson a forgatókönyv elolvasása után azt hitte, a film hatalmas bukás lesz, de ennek ellenére leszerződött rá, csak hogy eltölthessen négy hónapot Párizsban (ahol az Elrabolvát forgatták) és megtanuljon karatézni. Ezenkívül az is izgatta a fantáziáját, hogy egy olyan szerepben tűnhet fel, amihez hasonlót korábban még nem játszott.

Ehhez képest az Elrabolva masszív siker lett, de annyira, hogy azóta Neeson nemcsak két folytatást is leforgatott a filmhez, de kis túlzással szinte csak olyan művekben szerepel, amelyek valamiféleképp az Elrabolva klónjaként működnek.

2. Pedig Bryan Mills szerepére először nem is Liam Neesont kérték fel, hanem Jeff Bridgest szemelték ki az alkotók. Bridges miután megnézte a kész filmet, azt mondta, Neeson szerinte sokkal jobb választás volt nála Mills figurájára.

3. A Mills exfeleségét alakító Famke Janssent annyira megérintette az Elrabolva sztorija, hogy a maga módján csatlakozott a bűnözés elleni harchoz, és azóta az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának jószolgálati nagyköveteként tevékenykedik.

4. Liam Neeson a kaszkadőrmutatványok jó részét saját maga csinálta.

5. Ki gondolná, hogy egy ilyen filmben is vannak rejtett utalások? Pedig vannak! Még mielőtt Mills lányát elrabolnák, és bármilyen súlyos akcióban vagy közelharcban venne részt, a férfi arcának bal oldalán máris láthatók hegek és karcolások – arra utalva, hogy a főhős igazi kemény fickóként (és egykori ügynökként) számtalan életveszélyes kalandban vett már részt.

6. A térkép, amin Mills barátunk a film elején a reptéren próbálja beazonosítani, merre is lehetnek a lányok, egy jó régi Európa térkép lehet, hiszen még Csehszlovákia és Jugoszlávia szerepel rajta, holott előbbi ország 1993. január 1-jén felbomlott, utóbbi szétesése pedig 1991–92 folyamán történt meg több lépcsőben.

7. A filmben felbukkanó fiktív énekesnő neve Sheerah. A „shirah” héberül az éneklés, költészet, dal szavak nőnemű alakja.

8. Bryan Mills összesen 35 emberrel végez lánya megmentése érdekében.

9. Fentebb említettük, hogy a film miatt Liam Neeson megtanult karatézni – de a Mills által művelt küzdősport valójában a Nagasu Do, ami a dzsúdó, az aikidó és a dzsiu-dzsicu keverékéből áll össze.

10. Az Elrabolva végén Mills a Pont des Arts nevű építményről ugrik le, ami egy gyalogoshíd Párizsban. De míg a híd a filmben teljesen üres, a valóságban mindig tele van iszogatva, zenélgetve szocializáló emberekkel és turistákkal.


(via IMDb)