10 dolog, amit nem tudtál a Trópusi viharról

Vasárnap ismét leadja a tévé Ben Stiller fergeteges, az amerikai filmipart kifigurázó vígjátékát, olyan sztárokkal a főbb szerepekben, mint Robert Downey Jr., Jack Black vagy Tom Cruise. Ennek örömére íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. Ben Stiller forgatókönyvíró-rendező-főszereplő szerint a gusztustalan producer, Les Grossman figuráját minden ízében a figurát megformáló Tom Cruise gondolta ki. A sztár ötlete volt a tánc, a maszk, a szőrös mellkas és kar, sőt: még azt is Cruise vetette fel, hogy Grossmanként viseljen túlméretezett műkezet. Sokan egyébként úgy gondolják, hogy a visszataszító figurát a színész Sumner Redstone-ról mintázta, akivel Cruise összeveszett, mert a producer felmondta vele az együttműködési szerződést a Paramountnál. Grossman külseje azonban sokkal inkább a Trópusi vihar producerére, Stuart Cornfeldére emlékeztet.

2. A filmbeli délkelet-ázsiai bűnbandát, a Tüzes Sárkányt, aminek egy prepubertás korú kisfiú a vezetője, a God’s Army nevű mianmari gerillahadseregről mintázták, amit egy ikerpár vezetett, Johnny és Luther Htoo, akik mindössze kilencévesek voltak a szervezet 1997-es alapításakor, és nem mellesleg rajongtak az amerikai akciófilmekért, különösen a Rambo mozikért.

3. A Trópusi vihar reklámkampányának keretében a filmbeli Sunaszaft (Booty Sweat) nevű energiaitalt tényleg árusították egy ideig az Amazonon.

4. Kirk Lazarus karaktere eredetileg ír volt, és az őt alakító Robert Downey Jr. kérésére írták át ausztrállá, mivel a színész az ausztrál akcentusát már kifejlesztette a Született gyilkosokban játszott riporterfigurához, és így könnyebb volt számára az improvizáció, mintha emellett még az ír akcentussal is küszködnie kellett volna.

5. Kirk Lazarushoz hasonlóan Downey Jr. is a method acting híve, és állítólag – akárcsak az általa játszott karakter – tényleg végig szerepben maradt a Trópusi vihar forgatásakor, akkor is, amikor nem forogtak a kamerák. Ennek ellenére a figurát nem róla, hanem Russell Crowe-ról, Daniel Day-Lewisról és Colin Farrellről mintázták. A Jack Black által játszott Jeff Portnoyt pedig részben a néhai komikust, Chris Farley-t alapul véve írták meg (és a szerepet már a forgatókönyv készültekor Jack Blacknek szánták az alkotók).

6. Robert Downey Jr. eleinte vonakodott, hogy elfogadja-e Kirk Lazarus szerepét, mivel sértőnek találta, hogy fehér színészként feketére sminkelve játsszon egy magát afroamerikainak képzelő figurát. A sztár végül azért mondott igent a felkérésre, mert nagyon szeretett volna Ben Stillerrel és Jack Blackkel dolgozni. Egyébként Jack Black sem mondott rögtön igent Jeff Portnoy szerepére – neki azonban prózaibb okai voltak: egyszerűen nem akarta, hogy szőkére hidrogénezzék a haját. Szerencsére meggondolta magát, de a kiszőkített frizurával egyáltalán nem volt kibékülve.

7. Rick Peck szerepét eredetileg Owen Wilsonnak szánták, csak ő sajnálatos módon akkoriban próbált meg öngyilkosságot elkövetni, ezért barátja, Ben Stiller jobbnak látta, ha munka helyett inkább még lábadozik kicsit. Wilson helyett Matthew McConaughey ugrott be, aki mind Stillerrel, mind Wilsonnal jó kapcsolatot ápol. A projekt még korábbi fázisában egyébként maga Ben Stiller játszotta volna Rick Pecket, és ebben a szereposztásban az ő karakterét, Tugg Speedmant nem más formálta volna meg, mint Keanu Reeves. Azt azért megnéztük volna!

8. A Trópusi vihar ötlete akkor jutott Ben Stiller eszébe, amikor A Nap birodalma című háborús filmen dolgozott. Egy interjúban elárulta, hogy akkoriban több olyan színészbarátja is volt, akik olyan háborús filmekben szerepeltek, mint A szakasz vagy a Hamburger Hill, és részt kellett venniük egy intenzív alap katonai kiképzésen, ami szándékosan tényleg olyan kemény volt, mintha ők maguk is valódi katonák lettek volna. Stiller ezt túlzásnak, sőt röhejesnek gondolta, hiszen véleménye szerint attól, hogy valaki eljátszik egy filmben egy katonát, még nem kell a valóságban is katonává válnia.

9. A film talán leghíresebb aranyköpése a „fullba nyomni a kretént”. Az ezt a fordulatot szerepeltető párbeszédben Lazarus Sean Pennt emlegeti, mint a pórul járt színészt, aki fullba nyomta a kretént, ezért „Oscar bácsi nem gyütt”. Penn a 2001-es Nevem Samért valóban nem kapott Oscart, hiába jelölték, ám ironikus módon az épp a Trópusi vihar bemutatásának évében készült életrajzi filmmel, a Milkkel nyerte el a trófeát a legjobb férfi főszereplő kategóriában – ugyanabban az évben, 2009-ben, amikor a Trópusi viharért a legjobb férfi mellékszereplőnek jelölt Robert Downey Jr., Lazarus megformálója üres kézzel ment haza.

10. A legbájosabb sztori a Trópusi vihar kulisszái mögül minden bizonnyal az, hogy a filmben szereplő vízibivalyról, amit Jack Black karaktere meglovagol, a forgatás során derült ki, hogy vemhes. A filmesek ráadásul úgy tudták meg a dolgot, hogy amikor egy reggel a stáb tagjai megérkeztek a forgatási helyszínre, az állat már egy újszülött kisborjút dajkálva fogadta őket.


(via IMDb)

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.