10 dolog, amit nem tudtál A szürke ötven árnyalatáról

A film, amit szeretünk gyűlölni – és erre minden bizonnyal meg is van minden okunk, de azért biztos kíváncsiak vagyunk rá, hogy készült. Íme tíz szexi érdekesség a kulisszák mögül!

1. A forgatás során a legtöbb szexjelenet felvételekor úgy biztosították a főszereplők, Dakota Johnson és Jamie Dornan számára a diszkréciót, hogy távirányítható kamerákkal dolgoztak, nem pedig hús-vér operatőrök lihegtek a nyakukba.

2. A BDSM-ben utazó Christian Greyt alakító Jamie Dornan felfedte, hogy a szerepre való felkészülésének az is a része volt, hogy ellátogatott egy valódi privát „szexbarlangba”.

3. A „vörös szobában” játszódó jeleneteket Dakota Johnsonnal és Jamie Dornannel a forgatás utolsó hetén vették fel, hogy addigra a két színész már alaposan megismerje egymást, és minél ellazultabban, nyugodtabban tudják leforgatni a neccesebb képsorokat (azaz a keményebb ágyjeleneteket). És amikor a filmben Ana először szembesül a szoba „titkaival”, akkor valóban Johnson reakcióját láthatjuk, mivel Sam Taylor-Johnson rendezőnő egészen addig szándékosan távol tartotta a színésznőt a helyszíntől – ezzel szemben Dornan a jelenet felvétele előtt többször is több időt töltött már el ott, hogy minél otthonosabban mozogjon a kulcsfontosságú szobában.

4. Nem Sam Taylor-Johnson volt a stúdió (és a film eredetijét jegyző írónő, E.L. James, aki elég keményen beleszólt a produkcióba) első választása a rendezésre. Korábban felmerült Joe Wright (Büszkeség és balítélet, Vágy és vezeklés), Patty Jenkins (A rém, Wonder Woman), Bill Condon (Dreamgirls, Alkonyat: Hajnalhasadás – 1. és 2. rész), Bennett Miller (Capote, Pénzcsináló, Foxcatcher), Steven Soderbergh (Szex, hazugság, videó, Magic Mike, Ocean's filmek) és Angelina Jolie (A vér és méz földjén, A tengernél) neve is.

5. Ami pedig a forgatókönyvíró személyét illeti: a híres amerikai író, Bret Easton Ellis (Amerikai pszichó, A vonzás szabályai) nyilvános fórumokon is kifejezte abbéli vágyát, hogy szívesen adaptálná E.L. James regényét – de nem őt választották, hanem Kelly Marcelt (Banks úr megmentése). Később Ellis megtudta, hogy eleve esélye sem volt, mert a stúdiónál alapként tekintettek arra, hogy nő írja a forgatókönyvet is.

6. Christian Grey és Anastasia Steele megtalálása sem volt egyszerű menet. A végül kiválasztott Dakota Johnson olyan vetélytársakat ütött ki a nyeregből, mint Shailene Woodley, Elizabeth Olsen, Imogen Poots, Alicia Vikander, Danielle Panabaker, Lucy Hale és Felicity Jones. Christian szerepére először a Kemény motorosok című sorozatból ismert Charlie Hunnamet választották, de neki egyeztetési problémák miatt le kellett mondania (nem fért volna bele a „táncrendjébe”). Jamie Dornan az utolsó körben mások mellett Alexander Skarsgårddal, Billy Magnussennel és Scott Eastwooddal állt versenyben a szerepért – és nyert.

A legviccesebb egyébként a belga Matthias Schoenaerts (Bikanyak, Piszkos pénz, Vörös veréb) sztorija, aki szintén esélyes volt Christian megformálására, de azért mondott nemet, mert elaludt a forgatókönyv olvasása közben (és nem mellesleg az ügynöke is ellene volt a dolognak).

7. A szürke ötven árnyalata több mint kétórás játékidejéből mindössze 14 perc 17 másodperc a szexjelenetek ideje – és azok sem túl izgalmasak. Miközben a regényeredetit világszerte „mamipornóként” emlegették, a filmverzió sokkal visszafogottabb lett; olyannyira, hogy Franciaországban például az ottani korhatárbizottság csak 12-es karikát rakott rá (és állítólag felmerült a „korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető” besorolás is). Kelly Marcel forgatókönyvíró egy interjúban elárulta, hogy az ő első verziójában sokkal több és explicitebb volt a szex, de a gyártó stúdió nem ment bele, mert nem akarták megkockáztatni, hogy elveszítsék a fiatal, még nem felnőtt nézőket.

8. Abban a jelenetben, amikor Mr. Grey felkeresi Anát a barkácsüzletben, ahol a lány dolgozik, és mindenféle kötelet, kábelt meg ragasztószalagot vásárol, Ana azt mondja neki, hogy „tisztára, mint egy sorozatgyilkos”, amire a férfi azt válaszolja, hogy „nem, ma épp nem”. Ez a két sor eredetileg nem volt benne a film alapjául szolgáló regényben: kifejezetten a Christiant alakító Jamie Dornan kedvéért írták bele, aki a Hajsza című sorozatban (amit határozottan sokkal érdemesebb megnézni, mint A szürke ötven árnyalatát) egy sorozatgyilkost játszott.

9. A „vörös szobában” található BDSM szexjátékok szakértők szerint elég hitelesen reprezentálják egy valódi, BDSM-ben utazó ember kellékeit – a kábelkötegeket kivéve. Azokat ugyanis a szado/mazochisták nem használják: túl nagy kockázatot jelentenének, mivel súlyos és/vagy maradandó sérüléseket okozhatnak az alávetettnek.

Ehhez hasonlóan a filmesek kicsit túllőttek a célon a csomót tekintve is, amit Christian alkalmaz Anastasia megkötözésekor: a BDSM szakértők azt vallják, hogy ilyen profi, kibonthatatlan csomót csak haladóknál lehet használni, olyan kezdőknél, mint Ana, nem lenne tanácsos.

10. Dakota Johnson kis szuvenírként magával vitt a forgatásról egy ostort és néhány fehérneműt is – utóbbiakkal kapcsolatban azt mondta, egyszerűen túl kényelmesek voltak ahhoz, hogy otthagyja őket (szóval ezek nyilvánvalóan olyan holmik voltak, amiket a karakter még a Christian Greyjel való találkozása előtt viselt).


(via IMDb)