10 dolog, amit nem tudtál A szív hídjairól

Egy csodálatos regény, egy csodálatos film, egy csodálatos szerelmi történet – amit most újraélhetünk a tévéképernyőkön. Hogy segítsünk elmélyíteni az élményt, összegyűjtöttünk tíz érdekességet Clint Eastwood romantikus filmjének kulisszái mögül.

1. A Cedar-híd, ahol a sztori szerint Francesca és Robert találkoznak, és ami egyike az iowai Madison megye híres fedett hídjainak, 2002. szeptember 3-án gyújtogatás miatt megsemmisült. 2004-ben újra felépítették, de 2017-ben valaki megint felgyújtotta. A hármas számú Cedar-hidat 2019-ben állították a korábban felgyújtottak helyén. Ehhez hasonló sors jutott a Francesca otthonául szolgáló farmháznak is, ami 2003. október 6-án szintén gyújtogatás miatt vált a lángok martalékává.

2. Pedig a tanyaházat A szív hídjai kedvéért aprólékos és gondos munkával építette újra és rendezte be Jeannine Oppewall díszlettervező, illetve a munkáját segítő két látványtervező, William Arnold és az asszisztense, Charles William Breen. A ház ugyanis a forgatás megkezdése előtt több mint harminc évig lakatlan volt, így meglehetősen lepusztult állapotba került.

3. A stúdió eredetileg egy Meryl Streepnél fiatalabb színésznőt akart a női főszerepre, de miután senkit sem találtak, Clint Eastwood, aki nemcsak a férfi főszereplő, de a film rendezője is volt, meggyőzte őket, hogy Streep legyen a „párja”. Eastwoodnak egyébként a színésznő személyéről nem más adta az ötletet, mint édesanyja, Ruth Wood.

4. A szív hídjait kronologikus sorrendben vették fel (ez nem megszokott egy filmforgatáson), 36 (más források szerint 42) nap alatt. A lélektani hitelességet pedig az időrendi sorrendben való rögzítés mellett az is szolgálta, hogy annak ellenére, hogy nem volt velük közös jelenete, a Francescát alakító Meryl Streep odament azoknak a jeleneteknek a felvételére, amelyekben a felnőtt gyermekeit játszó színészek, Annie Corley és Victor Slezak szerepeltek, hogy megismerkedjen velük. Corley és Slezak később úgy nyilatkoztak, ez nagyban segítette a játékukat.

5. A szív hídjai eredetijéül szolgáló regényt, a Madison megye hídjait Robert James Waller író mindössze tizenegy nap alatt vetette papírra. Eredetileg egyébként még csak nem is könyvnek szánta, csupán a barátainak és a családtagjainak szóló ajándéknak. Az egyik ilyen barátot azonban annyira lenyűgözte az írás, hogy elküldte a kéziratot egy irodalmi ügynöknek, aki azonnal lecsapott rá, és felvette a kapcsolatot Wallerrel.

A filmes jogokat ezt követően pedig már azelőtt értékesítették, 1991-ben, hogy a kötet egyáltalán megjelent volna (erre 1992-ben került sor). A Madison megye hídjait ezután 25 nyelvre fordították le, és világszerte 50 millió példányban kelt el (az 1995-ös filmverzió alaposan feltornázta az eladásokat, mivel addig „csak” 9,5 millió volt az eladott példányszám). A könyv 1992 és 1995 között összesen 164 héten át vezette a New York Times bestsellerlistáját.

6. A Waller-regény alapján Richard LaGravenese forgatókönyvíró által megírt script annyira megragadta Steven Spielberget, hogy ő akarta megrendezni A szív hídjait, közvetlenül a Schindler listája után, csak azután az élet máshogy hozta. Ezután Sydney Pollack (A lovakat lelövik, ugye?, A keselyű három napja, Aranyoskám, Távol Afrikától) került képbe – ekkor úgy volt, hogy a férfi főszereplő Robert Redford lesz.

Amikor Pollack is otthagyta a projektet, egy darabig a főszereplő és a rendező is Redford lett volna, majd Bruce Beresford (A lány alibije, Miss Daisy sofőrje, A csend fogságában) merült fel, aki azonban kreatív különbségek miatt (állítólag a stúdió elképzelései ellenére ragaszkodott hozzá, hogy az eredetileg olasz származású főhősnő, Francesca angol legyen) csakhamar távozott. Így végül Clint Eastwood lett a befutó, férfi főszereplőként és a rendezői székben is.

7. Francesca szerepére Meryl Streep előtt Catherine Deneuve, Jessica Lange, Isabella Rossellini, Susan Sarandon, Barbara Hershey és Anjelica Huston is esélyes volt.

8. Hogy hitelesebb legyen a középkorú háziasszony szerepében, Meryl Streep állítólag felszedett 7-8 kilót. A film tükrös jelenetében ugyanakkor nem a színésznőt láthatjuk, hanem egy testdublőrt, mivel Streep egyáltalán nem vállal meztelen jelenetet, ezt kiköti minden filmjének a szerződésében.

9. Hihetetlen, de a forgatás megkezdéséig Meryl Streep egyedül az 1971-es Játszd le nekem a Mistyt! című thrillerben látta játszani Clint Eastwoodot. Biztos nem szereti a a westernfilmeket.

10. A szív hídjai alapján készült egy színpadi verzió, amit Magyarországon először az Orlai Produkciós Iroda mutatott be, Udvaros Dorottya és László Zsolt főszereplésével, 2013-ban.


(via IMDb)