10 dolog, amit nem tudtál A nyughatatlanról

Joaquin Phoenixnek nem aktuális filmje, a Joker volt az első lenyűgöző metamorfózisa. Sokak szerint már Johnny Cash megformálásáért meg kellett volna kapnia az Oscart. Íme tíz érdekesség a film forgatásáról!

1. A Cash-t alakító Phoenix és partnere, a June Carter Cash-t életre keltő Reese Witherspoon minden dalt maguk adtak elő, egyszer sem szinkronizálták őket profi énekesek. Ezenkívül a hangszereken is saját maguk játszottak: mindketten bármiféle előzmény nélkül, a semmiből tanultak meg gitározni, illetve hárfaciterázni.

Mindehhez a művészeknek hat hónap állt a rendelkezésükre, amely idő alatt T Bone Burnett-től, a film zenei producerétől kaptak „kiképzést”. Ez az időszak okozott némi feszültséget Phoenix és Witherspoon között, mivel mind a ketten nagyon idegesek voltak, hogy a filmben majd maguknak kell énekelniük. A hathónapos folyamat alatt végig veszekedtek, később azonban, amikor megkezdődött a forgatás, és elmúlt a feszültség, közeli barátok lettek.

2. A film egyik jelenetében közös színpadi fellépésükön Johnny Cash odasétál June Carterhez, és kényelmetlenül hosszú ideig bámulja. James Mangold rendező/társ-forgatókönyvíró szerint ez a mozzanat nem volt benne a forgatókönyvben, azt Phoenix maga improvizálta. A direktor csupán annyit kért tőle, hogy tegye azt, amit a való életben akkor tenne, ha dühös lenne a barátnőjére, és utána együtt kéne fellépniük – a színész pedig ezzel a fogással akarta elérni, hogy partnere kellemetlenül érezze magát. De Reese Witherspoon reakciója is tökéletes volt (természetesen a színésznő is improvizált): ő egyszerűen elkezdte forgatni a szemét, így mutatva, hogy lepereg róla Cash/Phoenix kellemetlenkedése.

3. Joaquin Phoenix egy pénteki napon kapta meg a forgatókönyvet, hétfőn pedig azonnal felhívta James Mangoldot, hogy megkérdezze: mit kell tennie ahhoz, hogy az övé legyen Johnny Cash szerepe. Mangold azt válaszolta neki, hogy menjen és vegyen egy gitárt – amit a színész a következő napon annak rendje és módja szerint meg is tett.

Forrás: InterCom

 

4. Arra, hogy Phoenix alakítsa a vásznon, Johnny Cash maga is az áldását adta, méghozzá azért, mert nagyon tetszett neki a színész játéka a Gladiátorban. June Carter Cash szintén hozzájárult az őt megformáló Reese Witherspoon személyéhez. És mivel az énekesnő sajnos a forgatás megkezdése előtt meghalt, Witherspoonnak lehetősége volt, hogy a leghitelesebb források alapján építse fel az alakítását, mivel kutatásai során átnézhette Carter szobáját és személyes holmijait. Johnny Cash egyébként mindössze néhány hónappal élte túl szeretett felesége elvesztését.

5. A drog- és alkoholfüggő countryénekesről szóló film forgatása után magát Phoenixet is elvonón kezelték, mert szintén problémái akadtak a függőséggel. Saját bevallása szerint azóta már jobban tudja szeparálni magát a szerepeitől. A színésznek egyébként nehézséget okozott az is, hogy A nyughatatlanban megjelenítették, hogy Cash egy tragikus balesetben elveszítette a bátyját – ez pedig előhívta Phoenix saját emlékeit: az ő bátyja, a szintén színész River Phoenix 1993-ban hunyt el drogtúladagolásban. Az életrajzi egyezés miatt állítólag a színész annyira kiakadt, hogy egy kisebb idegösszeomlást követően (amikor is a falba verte a fejét) kórházba is kellett szállítani.

6. A filmben Joaquin Phoenix 56 különböző jelmezt ölt magára Johnny Cash-ként. Az összes darabot Arianne Phillips jelmeztervező alkotta meg, aki sokat kutatott a Cash család régi holmijai között és rajongói gyűjteményekben egyaránt.

7. A főhős édesapját, Ray Cash-t megformáló Robert Patrick ugyanebben az évben, 2005-ben egy másik ikonikus énekes, Elvis apját is eljátszhatta az Elvis – A kezdet kezdete című minisorozatban.

8. A film elkészültének a története egészen 1993-ig nyúlik vissza: ekkor vendégszerepelt Johnny Cash a Quinn doktornő egyik epizódjában, amit James Keach színész-rendező, a címszerepet megformáló Jane Seymour férje dirigált. Cash a forgatáson összebarátkozott a házaspárral, és felvetette nekik, hogy készülhetne egy film az életéről. Keach és Seymour nagyon lelkesek voltak, elkezdtek interjúkat készíteni az énekessel, majd egy profi forgatókönyvírót, Gill Dennist is bevettek a projektbe.

Dennisnek már elég anyag állt a rendelkezésére, ám ekkor a munkálatok megfeneklettek, ezért Keach úgy döntött, bevonja a filmet később megrendező James Mangoldot is, aki amúgy is keményen lobbizott nála, hogy bekerülhessen az alkotók közé. Mikor mindez végre összejött, a producereknek négy évükbe telt jogilag is rendezni az ügyet, azaz megvásárolni a sztori jogait James Keach-től (aki végül egy mellékszerepet is kapott A nyughatatlanban), majd további négy évig tartott elkészíteni a filmet.

9. A 2006-os Oscar-gálán Joaquin Phoenix érdekes módon két olyan kollégájával is versenyben állt a legjobb férfi főszereplő kategóriában, akik hozzá hasonlóan úgyszintén egy valóban élt hírességet formáltak meg. David Strathairn Edward R. Murrow híradóst alakította a Good Night, and Good Luckban, Philip Seymour Hoffman pedig Truman Capote amerikai írót a Capote-ban – végül Hoffman nyert.

10. A nyughatatlanban Elvis Presley-t alakító Tyler Hilton úgy érkezett a meghallgatásra, hogy csak valamelyik háttérzenész- vagy más statisztaszerepet pályázik meg. De olyan jól sikerült előadnia a Presley-dalt, amivel érkezett, hogy elnyerte vele Elvis kulcsfontosságú mellékszerepét.


(via IMDb)