10 dolog, amit nem tudtál A bakancslistáról

Két csodálatos színész, Jack Nicholson és Morgan Freeman egy csodálatos filmben, amit a hétvégén akár újra is nézhetünk. S hogy az élmény még csodálatosabb legyen: íme tíz érdekesség a forgatásról!

1. A kórházban játszódó jelenetek egy részében Jack Nicholson saját élményeit is felhasználták, mivel nem sokkal a forgatás előtt sajnos ő maga is kórházba kényszerült. Azt a szemüveget például, aminek a segítségével (mivel tükröket applikáltak rá) úgy tudott az ágyból tévézni, hogy ne kelljen felemelnie a fejét, ő maga használta betegeskedése során, és elhozta magával a forgatásra, ahol annyira megtetszett a rendezőnek, Rob Reinernek, hogy beleíratta a forgatókönyvbe.

2. Morgan Freeman karakterének fiát a filmben a színész saját fia, Alfonso Freeman játssza.

3. Morgan Freeman egy interjúban elárulta, hogy rajta volt a bakancslistáján, hogy egyszer együtt dolgozzon Jack Nicholsonnal.

4. Azon jelenetek kedvéért, amelyekben a karakterek kopaszon láthatók, Nicholson tényleg leborotválta a fejét, Freeman viszont „kopaszparókát” viselt.

5. A bakancslistában emlegetett Kopi Luwak valóban a világ legdrágább kávéja, a filmben is elmesélt speciális módszer, azaz az indonéziai cibetmacska béltraktusának bevetése miatt, mivel nagyon időigényes a folyamat, amíg az elfogyasztott kávébab átmegy az állat emésztőrendszerén, majd a kávészemeket kikapirgálják a cica székletéből. De ennek a különlegességnek a megkóstolásához nem kell milliomosnak lenni: 10 ezer és 17 ezer forint közötti áron mi is bármikor vehetünk tíz dekát belőle.

6. A Jeopardy! című műveltségi vetélkedőből látható részlet (a Freeman alakította Carter nézi a műsort a kádból) nem archív felvétel, hanem külön a film kedvéért forgatták le.

7. Habár Edward Cole szerepére a projekt bizonyos fázisában felmerült Clint Eastwood neve is, a rendező, Rob Reiner és a másik főszerepet alakító Morgan Freeman egymástól függetlenül úgy gondolták, hogy Jack Nicholson lenne a tökéletes választás. Ami pedig Carter figuráját illeti: Justin Zackham forgatókönyvíró (aki mindössze két hét alatt vetette papírra a scriptet) eleve úgy írta meg a művét, hogy Freemanre gondolt Carterként.

8. Carter foglalkozása szerelő – az őt alakító Morgan Freeman pedig egy időben tényleg dolgozott szerelőként, az Amerikai Légierő egyik bázisán.

9. A filmbeli orvost Rob Morrow játssza, akinek nem ez az első orvosalakítása: leghíresebb szerepe ugyanis a Miért éppen Alaszka? című sorozat Dr. Joel Fleischmanje volt.

10. SPOILER! Carter temetésén a férfit fiatalkorában ábrázoló portré tényleg Morgan Freeman fiatalkori fotója.


(via IMDb)