Szívfacsaró lett a Better Call Saul sorozat befejező része

6 évad után befejeződött a Breaking Bad - Totál szívás spin offja. Hogyan? Elmondjuk! De vigyázat: spoilerveszély!

Az AMC csatorna díjnyertes Better Call Saul című sorozata 6 évad után a héten véget ért: a Saul Gone címet viselő utolsó epizódot augusztus 15-én, hétfőn sugározták az Egyesült Államokban (Magyarországon a Netflixen tekinthető meg a teljes széria). A sorozat, ami nem más, mint a Breaking Bad (nálunk: Totál szívás) című sikeres bűnügyi dráma spin-offja, a kétes hírű ügyvéd, Jimmy „Saul Goodman” McGill (Bob Odenkirk) felemelkedését és bukását követte nyomon.

Forrás: Netflix

 

VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!

Az utolsó epizódban Jimmyt végül elfogják a rendőrök, miután Marion (Carol Burnett) kiderítette valódi kilétét. Először vádalkut köt a hatóságokkal, és elmesél mindent a Walter White-tal (Bryan Cranston) való találkozásáról (amely során elrabolták és megfenyegették egy nyitott sír előtt), így mindössze 7 év börtönbüntetést helyeznek kilátásba a számára. Amikor azonban megjelenik a bíróságon a tömeg előtt, amelyben a volt felesége, Kim (Rhea Seehorn) és Marie Schrader (Betsy Brandt) is ott vannak, a rovott múltú ügyvéd végül úgy dönt, hogy bevallja minden bűnét. Az epizód végén Kim meglátogatja a börtönben, együtt elszívnak egy cigarettát (ez egy utalás arra, hogy a sorozat pilot epizódjában Jimmy és Kim mint egy reménybeli, ütős csapat,  szintén cigarettáztak), majd a nő távozik, Jimmy pedig látszólag beletörődik, hogy élete végéig rács mögött lesz.

A nézők a közösségi médiában osztották meg az epizódra adott reakcióikat. Sokan azt írták, hogy „lesújtotta” őket az évadzáró, mások az utolsó jelenetet dicsérték, amelyet nem egy néző „tökéletesnek” nevezett. Íme néhány vélemény:

  • „Tökéletes volt. Abszolút tökéletes. Az utolsó jelenet könnyeket csalt a szemembe. Egyrészt mert olyan keserédes volt, másrészt mert ez a tökéletes sorozat ezzel véget ért.”
  • „Tökéletes befejezés, tökéletes zárójelenet.”
  • „Annyira elérzékenyültem. Ez TÖKÉLETES volt! A cigarettás jeleneten elsírtam magam!”
  • „Van még olyan, aki csak sír? Annyira jól sikerült!”

De mi lesz most, egy ilyen szívfacsaró finálé után? Az egyik showrunner, Vince Gilligan korábban már elmondta, hogy a Better Call Saul és az El Camino: Totál szívás - A film után már „nem tervezi tovább bővíteni a Breaking Bad-univerzumot”. Természetesen a zugügyvédet alakító Bob Odenkirk is megszólalt Jimmy és Kim jövőjével kapcsolatban:

Szerintem [Kim] évente egyszer, vagy legalább kétévente egyszer eljön hozzá. És szerintem [Jimmy] egy rakás olyan srácnak segít kijutni a börtönből, akik ártatlanok, vagy segít nekik lerövidíteni a büntetésüket. Nagyon jól bánnak vele, de nem hiszem, hogy kijut. Nem tudom, milyen könnyítése létezik 80 évnyi büntetésnek, de szerintem előfordulhat, hogy ha egyszer eljutsz egy bizonyos életkorba, akkor már mást is csinálhatsz. Szerintem [Jimmy] lesz a börtön királya, mert ő egy nagyon-nagyon jó ügyvéd, és nagyszerű ember az ott lévőkhöz képest.

Érdekesség, hogy a sorozat eredeti befejezése kicsit más lett volna. A széria másik showrunnere, Peter Gould a sajtónak elárulta, hogy Kim és Jimmy utolsó közös pillanata más körülmények között zajlott volna, de végül egy érzelmesebb lezárást forgattak le:

Amikor először elterveztük ezt az epizódot, ők ketten még Albuquerque-ben találkoztak, mielőtt Jimmy börtönbe került volna. Az utolsó jelenetben [Jimmy] egyedül töprengett a rács mögött. Ez nagyon tetszett, de egy kicsit ridegnek tűnt. Végül mindannyian úgy éreztük, hogy a kettejükkel való lezárás sokkal erősebb megoldás lesz. Az eredeti verzióban [Jimmy] attól félt, hogy mi fog vele történni a börtönben. Ez végül egy teljesen más jelenet lett, leginkább az emberi kapcsolatokról szól, méghozzá egy vágyakozó kapcsolatról.

(via The Independent & Uproxx & Indiewire)