Sorozatok, amiket elkaszáltak, de meg sem kottyant nekik

Van olyan, hogy egy csatorna úgy dönt, hogy elkaszál egy sorozatot, de készítők és a rajongók elég kitartóak ahhoz, hogy ezt a döntést megmásítsák - és van, hogy egy új partnert találnak ehhez.

Baywatch (1989)

Megdöbbentő, de igaz: a világ legismertebb vízimentős sorozatát, az ikonikus piros fürdőruhás Baywatchot mindössze egy év után elkaszálták, miután a nézettsége alapján 103 műsorból a csúfos 73. helyett produkálta, de voltak más okok is. A gyártó GTG stúdió a csőd szélére került, és képtelen volt finanszírozni a viszonylag drágának számító szériát. Csakhogy a főszereplő David Hasselhoff tudta, hogy

Mitch Buchannon szerepe az ő nagy lehetősége,

és minden követ megmozgatott, hogy megmentse a Baywatchot, amit végül két évre rá ún. szindikátusi formátumban, vagyis több tévécsatorna közös finanszírozásában élesztettek újra. A siker ezúttal nem maradt el, a harmadik évaddal és Pamela Anderson beléptetésével pedig már a csillagos ég volt a határ - Hasselhoff pedig a fáradozásáért cserébe executive producer lett. A Guinness Rekordok Könyve szerint a Baywatch a bolygó valaha volt legnézettebb tévéműsora. 1996-ban, amikor ezt a rekordot beállították, hetente több mint 1,1 milliárdnyian nézték, és az Antarktiszt leszámítva minden földrészre eladták: a csúcson összesen 148 országban sugározták.

Forrás: NBC

 

X-akták (1993)

Tény és való, Chris Carter roppant ügyesen gyúrta egybe az UFO-hisztériát az összeesküvés-elméleteket az emberek képzeletét régóta megmozgató, mitikus lényekkel (lásd: Nagyláb, jeti, chupacabra, vámpírok) és a klasszikus krimivonallal. A sorozat egy csapásra kultikus magasságokba emelte a megszállott UFO-hajkurászó Fox Muldert és szkeptikus társát, a természetfeletti jelenségeket tudományos szemszögből vizsgáló Dana Scully ügynököt – és az őket alakító David Duchovnyt és Gillian Andersont is. A sorozat 1993 és 2002 között kilenc évadon keresztül futott, és gyorsan elhivatott rajongótáborra és kritikai elismerésre tett szert, majd

a népszerűsége tetőfokán törölte a FOX törölte, csak a jó ég tudja, miért.

A kultikus státusznak és az elképesztően nagy rajongótábornak köszönhetően azonban a sorozatot 2016-ban újjáélesztették a tízedik és a tizenegyedik évadra, amelyeket 2016-ban, illetve 2018-ban sugároztak, nagyrészt az eredeti szereplőkkel és stábbal. A sorozatot végül ismét törölték, valószínűleg az alacsony nézettség miatt, bár a csatorna szerint Anderson volt az, aki nem akart többet Dana Scully bőrébe bújni.

Forrás: FOX

 

Family Guy (1999)

A Family Guy első epizódját 1999. január 31-én sugározták, és a Griffin család a Rhode Island-i Quahogból azóta is velünk van, oly sokakat szórakoztatva, és oly sokakat megbotránkoztatva, megannyi becsület- és jogdíjsértési perek tömegét vonzva be. Jól is indult minden, magas volt a tetszési index, amíg a gyártó FOX el nem kezdett játszadozni a vetítési időponttal, ami érezhetően rontott a nézettségségen. Innentől kezdve teljesen random vetítettek epizódokat, majd 2000 májusában bejelentették, hogy elkaszálják a Family Guy – hogy két hónappal később mégis berendeljenek egy lerövidített harmadik évadot. Ami le is ment, a szokásos összevissza módon, majd a csatorna 2000-ben végleg leállította a gyártást,

az újrajátszás jogait fillérekért átadta a Comedy Centralhoz tartozó Adult Swimnek.

Ő köszönték szépen, mert a Family Guy 240%-os nézettség növekedést hozott, majd pár hónap alatt eladtak több mint 3 millió DVD-t. Itt már a FOX-nál is rájöttek, hogy hülységet csináltak, és 2005-ben, három év elteltével a széria visszatért a 4. évaddal, és azóta is köszöni szépen, él és virul, jelenleg a 21. évadnál járva.

Forrás: Comedy Central

Az ítélet: család (2003)

Az idősebb George Bluth (Jeffrey Tambor), a korrupt ingatlanfejlesztő a sorozat elején börtönbe kerül, ami elég kellemetlenül érinti a családtagjait, semmi kedvük ugyanis lemondani pazarló életmódjukról a pénzcsap elapadása után sem. Michael Bluth (Jason Bateman) az egyetlen, aki elég kompetens ahhoz, hogy átvegye a családi vállalkozást, és egyben az egyetlen, akinek van némi erkölcsi tartása, de erőfeszítéseit a léha testvérei és önző anyja állandóan aláássák. Az eredeti három évad 2003-tól 2006-ig a FOX csatornán futott, és

az egyik legviccesebb és legszellemesebb szatíra volt a piacon,

aminek olyan tehetségeket köszönhettünk Jason Bateman mellett, mint Michael Cera, Will Arnett vagy Alia Shawkat. Csakhogy a sorozatot a csökkenő nézettség miatt elkaszálták, hogy egy meglepő fordulattal a frissen indult Netflix 2013-ban berendelje a negyedik évadot – és jókora kihagyással 2018-ban még egy utolsó évadot is kaptunk a kissé megöregedett Bluth családból.

Forrás: Netflix

 

Gyilkosság (2011)

Az AMC 2011-ben bemutatott bűnügyi sorozata a Egy gyilkos ügy remake-je, és egy fiatal lány, Rosie Larsen meggyilkolása utáni nyomozásról szól, megmutatva annak az érintettekre gyakorolt hatását, beleértve az ügyben kirendelt nyomozókat, az áldozat családját és a gyanúsítottakat. be. A Joel Kinnaman, Mireille Enos és Michelle Forbes főszereplésével készült széria kindössze két évadon keresztül futott, és az AMC 2012 júliusában visszalépett az alacsony nézettség miatt.

Ahogy lenni szokott, a rajongók kampányba kezdtek,

és a FOX bejelentette, hogy más csatornákkal összefogva készek megvenni a műsort. Így került képbe a Netflix is, mire az AMC is újra bejelentkezett, és kiharcolta, hogy az újrainduló sorozat új epizódjait náluk lehessen megnézni először, mielőtt azok felkerülnének a Netflixre – cserében beszálltak a gyártási költségekbe. Így készült el a harmadik évad, a negyedik és egyben utolsó, hat epizódból álló évadot viszont már csak a Netflix jegyezte, akik aztán éltek is a streaming által kínált lazább korhatár besorolás adta lehetőségekkel, és keményebbre, szókimondóbbra  vették a figurát.

Forrás: Netflix

 

Brooklyn 99 - Nemszázas körzet (2013)

Akárcsak a Family Guy, a teljesen lökött, tiszteletlen rendőrsorozat paródia, a Brooklyn Nine-Nine is amolyan kakukktojás volt a konzervatív FOX csatorna kínálatában, nem is igazán tudtak vele mit kezdeni. Volt ugyan egy lagymatag crossover próbálkozás egy másik FOX vígjátéksorozattal, az Új csajjal, de így is csoda, hogy a széria megélt összesen 5 évadot náluk. Végül 2018. május 10-én bejelentették, hogy elkaszálják a sorozatot – 2018. május 11.én, vagyis egy nappal később a szemfüles NBC pedig bejelentették, hogy berendelték a hatodik évadot. Jake Peralta (Andy Samberg) és Amy Santiago (Melissa Fumero), illetve a gyagyás rendőrőrs többi tagja itt talált igazán otthonra. A stílus eleve az NBC-hez illett, és még további két évadot éltek itt meg, mire a Brooklyn 99-ból végleg kifogyott a spiritusz.

Forrás: FOX

Lucifer / Lucifer az Újvilágban (2017)

A formula lassan ismerősen hangzik: a FOX elkaszál egy sorozatot, mire jön a jóságos Netflix és megmenti azt. Ez történt a Luciferrel is, ami a magyar keresztségben kicsit hosszabb címet kapott. A Földre leszálló, majd a Los Angeles-i rendőrséggel és a csinos Chloe Decker nyomozóval (Lauren German) nyomozóval együttműködő, közben menő nightclubot üzemeltető Lucifer Morningstar (Tom Ellis)  esetében is. Azzal a különbséggel, hogy a DC képregénysorozat alapján készült Lucifer nézettsége a harmadik évadra meredeken esni kezdett, ami ez esetben indokolttá tette a törlést. Csakhogy jött egy #SaveLucifer nevű kampány, aminek hatására a Netflix átvette a szériát és berendelt egy negyedik évadot. Ami jó döntés volt, mert a streaming platformon imádták a Lucifert, amit végül csak 2021-ben kaszáltak el végleg.

Forrás: FOX

 

Manifest (2018)

A Montego Air 828-as járata leszáll, kiderül, hogy a levegőben töltött idő alatt a világ öt évet öregedett, pedig ők csak egy kis turbulenciát érzékeltek. Az utasok barátai, családtagjai és kollégái már rég feladták a reményt, és továbbléptek. Most, hogy a lehetetlennel kénytelenek szembenézni, mindannyian kapnak egy második esélyt. De ahogy kezdenek megbarátkozni ezzel az új helyzettel, egy még furcsább rejtély bontakozik ki előttük. A misztikus széria még az NBC-n indult, 12 millióan követték az első évadban. A 3. évad után azonban a Manifest megkapta a kaszát, noha Jeff Rake showrunner eredetileg egy hat évadból álló történetet adott el a csatornának, ez az évad pedig egy jókora cliffhangerrel ért évet. A megszűnt sorozat újrajátszási jogát átvette a Netflix, és a régi epizódok azonnal az élre ugrotta, ami elég biztató jel volt a streaming óriás számára, hogy végül berendeljen magának egy negyedik évadot – ennek 20 epizódja aztán két részletben kerül fel tavaly.

Forrás: Netflix