Remek filmeket ajánlunk péntekre

Ha tévét néznél péntek este, lesz miből válogatnod!

Kutyátlanok kíméljenek - Filmcafe, március 5. péntek, 19h

A harmincas éveiben járó Sarah nyolc hónapja vált el. A családja segíteni akar neki partnert keríteni. A testvérei, Carol és Christine a nővérük nevében társkereső hirdetést ad föl a világhálón: "Érzéki, de az érzelmekre is sokat adó, vonzó és életvidám elvált nő társat keres, akivel megoszthatná a csillagfényes éjszakák magányát. Kutyátlanok kíméljenek!" A sok fura figura közül az egyetlen szóba jöhető esélyes Jake, a félszeg hajóépítő. Ám váratlanul felbukkan Sarah egyik tanítványának frissen elvált édesapja. Bob sármos, kiegyensúlyozott és minden szempontból tökéletesnek tűnik.

 

A Pál utcai fiúk - Duna World, március 5. péntek, 19.10h

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére- rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az "ellenséges" támadásra. Bokát választják vezérül. A többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az "ellenség" által elrabolt grund-zászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új "főhadnagyi" rangjának, ájultan esik össze. Boka visszatér a grundra, ahol a fatelep őrétől megtudja, hogy rövidesen bérház épül a grund helyén. Zokogva búcsúzik a grundtól, amelyért Nemecsek az életét áldozta, és amely a gondtalan gyermekkor egy darabját jelentette. Molnár Ferenc világhírű regényének filmváltozata. A film 1969-ben a Magyar Játékfilmszemlén a közönség díját nyerte, és jelölték a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra.

 

Holnapolisz - Film+, március 5. péntek, 18.25h

A kiábrándult egykori csodagyerek, Frank (George Clooney) és a legalább olyan agyas, no meg optimista tinédzser Casey (Britt Robertson) veszélyes útra indulnak, hogy feltárják a tér és az idő elől elrejtett hely titkát, melyet csak Holnapoliszként ismernek. Holnapoliszba csakis a legnagyobb elmék kapnak meghívót. Itt ugyanis semmi sem szab határt az intelligenciának, minden az innovációról szól, a képzelet kiterjesztéséről, az álmok megvalósításáról. Ám ahhoz, hogy eljussanak oda, olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek örökre megváltoztatják a világot.

 

Admirális - Aki legyőzte Japánt - Film Mánia, március 5. péntek, 21h

Egy ősi szárnyas törzs királyi leszármazottja mágikus gyöngyök keresésére indul. Amikor a gyöngyök emberek kezébe kerülnek _ hogy megakadályozza népe pusztulását _ olyan valószerűtlen hősök csapatához csatlakozik, akik versenyt futnak az idővel.

 

Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi - AMC, március 5. péntek, 21h

Három alapszabály van: senki ne sérüljön meg, senkit ne érjen kár, és játssz úgy, mintha nem lenne vesztenivalód. Danny Ocean (George Clooney) 24 órával feltételes szabadlábra helyezése után már új, eddigi legmerészebb tervén dolgozik: egy nagy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni. A bandája csupa különleges emberből áll, akik mindannyian profik, és tudják: a tét 150 millió dollár. Azt azonban, hogy a három kaszinónak ugyanaz a tulajdonosa (Andy Garcia), és mostanában Ocean egykori feleségével (Julia Roberts) jár, egyikük sem sejti.

 

A legényanya - M5, március 5. péntek, 21.04h

Rendkívüli esemény történt Rátóton. Rozi, nemrég született kisfiának a Józsi nevet adta, szakítva azzal a szokással, hogy a faluban minden férfit _ a tanácselnök után _ Bélának hívnak. Józsi felnő, akár a többi gyerek, de mindig kilóg a sorból. Hosszú ideig nem érdeklik a lányok, majd mikor összejön Ágikával, csodálatos módon ő marad terhes. De vajon a falunak szüksége van-e csodára? A film Schwajda György: A rátóti legényanya című művéből készült.

 

A zongorista - Duna Tv, március 5. péntek, 22.20h

Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, s legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. A nő nagyon aggódik a növekvő antiszemitizmus miatt. Családja nem sokkal azelőtt költözött be a fallal körülvett gettóba, és megpróbálnak alkalmazkodni az ottani élethez. A zsidó Itzak Heller kollaborál a nácikkal, és azt akarja, hogy Wladyslaw és Henryk csatlakozzon a zsidó rendőrséghez, de a fivérek visszautasítják az ajánlatot. Miközben megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak. Mindenkit deportálnak, kivéve Wladyslawot, akit Itzak kirángat a sorból. Benek, annak az étteremnek a tulajdonosa, ahol korábban zongorázott, munkát ad Wladyslawnak, de a helyzete egyre rosszabbra fordul, a német tisztek és a katonák roppant gorombák vele. A zongorista a földalatti mozgalomnál keres segítséget, amely különböző védett házakba bújtatja el őt, ahol nincs más dolga, mint kibámulni az ablakon. A varsói gettó 1943-as felkelését követően Wladyslaw megint önmaga lehet. Dorota és mások, többek között a német Wilm Hosenfeld százados segítségével a zongorista megpróbálkozik a túléléssel, amíg véget nem ér a háború. Díjak és jelölések: BAFTA-díj (2003) _ Legjobb film: Roman Polanski, Robert Benmussa, Alain Sarde BAFTA-díj (2003) _ Legjobb rendező: Roman Polanski Cannes (2002) _ Arany Pálma Oscar-díj (2003) _ Legjobb rendező: Roman Polanski Oscar-díj (2003) _ Legjobb férfi főszereplő: Adrien Brody Oscar-díj (2003) _ Legjobb adaptált forgatókönyv: Ronald Harwood BAFTA-díj (2003) _ Legjobb férfi főszereplő jelölés: Adrien Brody BAFTA-díj (2003) _ Legjobb operatőr jelölés: Pawel Edelman BAFTA-díj (2003) _ Legjobb hang jelölés BAFTA-díj (2003) _ Legjobb filmzene jelölés: Wojciech Kilar Cézár-díj (2002) _ Legjobb rendező jelölés: Roman Polanski Cézár-díj (2003) _ Legjobb rendező jelölés: Roman Polanski Golden Globe díj (2003) _ Legjobb színész _ drámai kategória jelölés: Adrien Brody Golden Globe díj (2003) _ Legjobb film _ drámai kategória jelölés Oscar-díj (2003) _ Legjobb film jelölés: Roman Polanski, Robert Benmussa, Alain Sarde Oscar-díj (2003) _ Legjobb operatőr jelölés: Pawel Edelman Oscar-díj (2003) _ Legjobb jelmeztervezés jelölés: Anna B. Sheppard Oscar-díj (2003) _ Legjobb vágás jelölés: Hervé de Luze1939, Varsó.

 

Elemi ösztön - SuperTV2, március 5. péntek, 22.50h

A San Fransisco-i rendőrség, Johnny Boz-t, a korábbi rock sztár és jelenleg a polgármester jó barátjaként is ismert. Holtan találják az otthonában, meztelenül az ágyában. Nick Curran (Michael Douglas) nyomozó kapja meg az ügyet. Az első számú gyanúsított Catherine Tramell (Sharon Stone), a titokzatos és kihívó regényírónő, aki nem csak Boz szeretője volt, de a nyomozás során az is kiderül, hogy a gyilkosság részletes leírása megtalálható Catherine egyik könyvében. Viszont Catherine pont ezt hozza fel saját védelmére, így Nick-nek egyre mélyebbre kell ásnia az ügyben. Ami során nem csak egyre több érdekes tényt és bizonyítékot talál, hanem kifogásolható közelségbe is kerül Catherine-hez, aki nem is próbálja tagadni, hogy egy igen veszélyes játszmára hívja ki Nick-et…

 

Zack és Miri pornót forgat - Filmcafe, március 5. péntek, 23.15h

A két ezeréves barát, a szobatárs Zack és Miri igencsak nehéz időket él át, ugyanis adóssághegyek tornyosulnak föléjük. Amikor kikapcsolják az áramot és még a vizet is elzárják náluk, különös mentőötletük támad a gyors pénzszerzésre: a barátaik segítségére is számítva, pornófilmet forgatnak. Előtte azonban esküt fogadnak, hogy a szex semmiképp sem fogja megrontani a barátságukat. Ám ahogy elkezdődik a forgatás, a két barát közötti üzleti megállapodás és plátói barátság valami sokkal többé változik át.