Régen is mindig Bud Spencer–Terence Hill-filmet adott húsvétkor az RTL és a TV2?

Azt gondolhatnánk, hogy igen, hiszen az 1997-es indulás óta így akarják megnyerni a nézettségi versenyt. Valójában nem is az RTL és a TV2 vetített először húsvétkor Terence Hill-filmet, csak a 2000-es években kaptak rá a dolog ízére. Izgalmas oknyomozás a Rádió és Televízió Újság archívumában!

A tévés újságírók régi toposza, hogy húsvétkor az RTL és a TV2 nézettségi versenyét mindig az a tévécsatorna nyeri, ahol Bud Spencer és Terence Hill valamelyik nagy klasszikusát ismétlik századszorra – jelen sorok írója nem egyszer kezdte már ezzel a felütéssel a cikkeit a PORT.hu hasábjain.

Ugye lesz húsvétkor is Bud Spencer és Terence Hill a tévében?

A Kincs, ami nincset most ugyan nem adják le, de újranézhetjük a Nevem: Senkit és az Aladdint is. Húsvéti tévéajánló.

Tovább

 

Hogy ez közhelyszámba menő kijelentés mennyire így van, ahhoz elég csak rákattintani a PORT.hu tévéújságjára: az RTL, a TV2 és a kapcsolt részeik (az RTL3 és a Film+, illetve a Moziverzum és a Mozi+) valamint az AMC kis túlzással csak Bud Spencer és Terence Hill filmjeit fogják vetíteni a húsvéti hosszú hétvégén!

  • péntek (márc. 29.): Piedone Afrikában (AMC, 14:05) Fél lábbal a Paradicsomban (RTL3, 14:50), Vadnyugati Casanova (RTL3, 17:00)
  • szombat (márc. 30.): A seriff és az idegenek (Mozi+, 06:20), A szél fiai (Film+, 7:25), Fordítsd oda a másik orcádat is (AMC, 12:15), Isten megbocsát, én nem! (Moziverzum, 14:00), Piedone Egyiptomban (AMC, 18:45)
  • vasárnap (márc. 31.): Rabló-pandúr (RTL3, 9:40), Fordítsd oda a másik orcádat is (AMC, 11:25) Fél lábbal a Paradicsomban (RTL3, 11:40),Vadnyugati Casanova (RTL3, 13:50), Banános Joe (RTL3, 16:10) ...és megint dühbe jövünk (RTL3, 18:10), Nyomás utána! (RTL3, 20:40)
  • hétfő (ápr. 1.): Aladdin (Moziverzum, 6:45), Csizmadombi fenegyerek (Mozi+, 7:20), Nevem: Senki (AMC, 17:30) Nyomás utána! (RTL3, 17:45)

No de mikor kezdett el sportot űzni abból a két legnagyobb kereskedelmi adó, hogy a többnapos ünnepi hétvégéken (a húsvét mellett a karácsony is tipikusan ilyen tévés szempontból) rendre gyerekkorunk két kedvenc pofonosztóját küldik ringbe a nézők kegyeiért vívott harcban? A válasz szinte magától értődő:

bizonyára az RTL Klub és a TV2 1997. októberi indulása utáni első húsvétkor, azaz 1998-ban esett meg először az, hogy mindkét adó Bud Spencerrel és Terence Hill-lel akart nézettségi versenyt nyerni. Nos, nem egészen...

Az első tévécsatorna, amelyik húsvétkor Terence Hill-filmet adott, az bizony a Magyar Televízió volt a '90-es évek első felében, a két nagy kereskedelmi adó csak jóval később eszmélt – ez derült ki legalábbis azután, hogy átnyálaztunk több évtizednyi húsvéti tévéműsort a Nemzeti Archívum honlapján, ahol megtalálható az 1957 és 2007 között megjelent Rádió és Televízió Újság (majdnem) minden száma beszkennelt, kereshető formátumban.

No de honnan tudtuk, hogy melyik évben mikor volt húsvét, és melyik lapszámokban kell keresgélni? Ehhez már nem egy konkrét netes archívumot használtunk, hanem célzott Google-keresésekkel mazsolázgattunk a retrórajongók Vatera-hirdetései és a galériák aukciói között, ahol egy-egy régi kártyanaptárat kínáltak eladásra . Ezeken ugyanis mindig piros betűvel jelölték a húsvét hétfőt, így már ki lehetett számolni, hogy a hetente megjelenő Rádió és Televízió Újság mely számait kell virtuálisan fellapozni a húsvéti műsorismertetőnél. 

Forrás: muzeumantikvarium.hu

 

Érdekesség, hogy a Magyar Televízió a '80-as években a húsvéti hétvégéken régi filmeket, színház-, balett- és operaközvetítéseket, népszokásokkal kapcsolatos ismeretterjesztő és kulturális műsorokat vetített, de természetesen voltak mesék, és olyan népnevelő-ifjúsági magazinok is, mint az Álljunk meg egy szóra! vagy a Cimbora. Természetesen egy idő után azért már a késői Kádár-korszakban is egyre több vallási témájú műsor bukkant fel a kínálatban, és a rendszerváltás után már ezek is ugyanúgy állandó  programpontjai lettek a húsvéti hétvégéknek, mint a Szomszédok-ismétlések, a Família Kft. új részei, vagy a vasárnapi Walt Disney-mesemaraton is. 1992-től kezdve az ekkor elindult Duna TV-n ráadásul húsvéthétfőn akár még a Legyetek jók, ha tudtok-at is el lehetett csípni két Jézust és az apostolokat bemutató műsor között.

Végül aztán 1994 húsvétján dobta le a Magyar Televízió az atombombát: április 4-én, hétfőn került adásba a Lucky Luke, Terence Hill-lel a főszerepben!

Még egy kis színes fotónak is jutott hely a műsorújságban, hogy a szerkesztők a mosolygós csibésszel irányítsák rá a figyelmet a 14.30-as kezdési időpontra!

A Rádió és Televízió Újság 1994. évi 14. száma (forrás: nemzetiarchivum.hu)

 

Az RTL Klub és  a TV2 1997-es elindulása után azt hinné az ember, hogy a két nagy kereskedelmi adó (ugyanúgy, mint manapság) egymást túllicitálva vonultatták fel a húsvéti hosszú hétvégén a jobbnál jobb Bud Spencer-Terence Hill-filmeket.

Ehhez képest az ezredforduló utánra kellett áttekerni az idő kerekét, hogy az RTV-archívumban kiszúrjunk végre egy Bud Spencer-filmet: az RTL Klub 2003. április 21-én, húsvéthétfőn, mintegy mellékesen leadta délután a Banános Joe-t is.

 

A Rádió és Televízió Újság 2003. évi 17. száma (forrás: nemzetiarchivum.hu)

 

Innentől kezdve viszont már nem volt megállás. A következő év húsvéti hosszú hétvégéjén is volt Bud Spencer-film az RTL Klubon. Igaz, kedvenc pofonosztónk 2004. április 11-én, vasárnap még Terence Hill nélkül regulázta meg a rosszfiúkat, mivel

a csatorna 16.25-kor az 1974-es Bud Spencer-westernt, a Vadnyugati Casanovát vetítette le.

A Rádió és Televízió Újság 2004. évi 15. száma (forrás: nemzetiarchivum.hu

 

Húsvéthétfőn, április 12-én azonban már beindult a verkli,

és a nézők nagyokat nevethettek az RTL-en 16.10-kor kezdődő Az ördög jobb és bal keze című Bud Spencer–Terence Hill-klasszikuson.

A Rádió és Televízió Újság 2004. évi 16. száma (forrás: nemzetiarchivum.hu)

 

2005-ben az RTL Klub húsvéthétfőn, március 27-én játszotta ki az aduászát:

a Kincs, ami nincset indította délután a TV2-n futó Két és fél kém ellen,

ráadásul a Rádió és Televízió Újság még egy pár soros tartalomismertetőt is rittyentett szinte majdnem minden aznapi fontosabb filmhez.

A Rádió és Televízió Újság 2005. év, 13. száma (forrás: nemzetirachivum.hu)

 

2006-ban fordult a kocka: április 17-én, húsvéthétfőn végre a TV2 is csatasorba állította Bud Spencert,

és 16:45-kor leadták tőle az Aladdin című, 1986-os (amúgy erősen felejthető) fantasy-vígjátékot.

A Rádió és Televízió Újság 2006. évi 16. száma (forrás: nemzetiarchivum.hu)

 

A Rádió és Televízió Újság ráadásul még egy nyúlfarknyi cikket is közölt Bud Spencer évtizedeken át töretlen népszerűségéről – valamint a legendás pofonosztó örökös magyar hangjáról, Bujtor Istvánról, akinek annyira megtetszettek a kedélyes Piedone-krimik, hogy lemásolta a tuti receptet (nagydarab nyomozó+csibészkedő gyerek+laposra vert, buta gengszterek) az Ötvös Csöpi-filmekben.

A Rádió és Televízió Újság 2006. évi 16. száma (forrás: nemzetiarchivum.hu)

 

No de mikor volt először olyan év, hogy a két nagy kereskedelmi csatornán húsvétkor ugyanazon a napon mentek Bud Spencer- és Terence Hill-filmek?

2007. április 9-én, húsvéthétfőn. A TV2 13.00 órás kezdéssel vetítette a Keselyűk karmaiban című NSZK-francia-jugoszláv-olasz koprodukcóban készült westernt, amelyben nem mindennapi mozitörténeti pillanatot láthattak a nézők: Terence Hill együtt szerepelt Gojko Miticcsel! Az RTL Klubon pedig 16.30-kor kezdődött az Én a vízilovakkal vagyok című kalandfilm, amiben Terence Hill mellett már Bud Spencer is szerepelt, így az igazi rajongók aznap megnézhették egymás után mindkét filmet is akár.

A Rádió és Televízió Újság 2007. évi 15. száma (forrás: nemzetiarchivum.hu)