Realityk azoknak, akik már mindent láttak

Azt hiszed, hogy a valóságshow-k kimerülnek az összeköltözős, rózsaosztó, időre főző vagy menőre fazonírozó műsorokban? Mutatjuk a legvalószínűtlenebb realityket!

Most, hogy negyedszer nézem végig oda-vissza a Topmodell leszeknek ugyanazt a két évadát, úgy érzem, megpróbálkoznék egy haladóbb realityvel is. A műfaj klasszikus irányvonalai a pártalálós, a sütős-főzős és a divat/külső/átalakulás-átalakítás azonban nem mozgatnak meg különösebben.

Forrás: Viasat 3

 

Kocakuktaként számomra a főzős-sütős témákban is csak a mikrodrámák jelentenek szórakozást. Ellentétben profi gasztrokommentátor barátnőmmel, aki a konyha Palik Lászlójaként hitetlenkedő nevetés vagy lemondó legyintés kíséretében közöl olyasmiket, mint „Hát nem hiszem el! Szuvidálja!” „Tojást rak bele! Mekkora lúzer!”

Azt pedig még esetleg hajlandó vagyok elhinni, hogy Tyra Banks segítségével beindul valakinek a karrierje (meg ugye, pénz is jár a dologgal), de azt sokkal nehezebb komolyan gondolni, hogy a képernyőn látható férfi az egész életét leéli azzal a lánnyal, akit egy casting csapat talált számára a csöcs/balhé együttható megfelelő keverékeként.

Így kötöttem ki a műfaj vadhajtásainál. A Felfújva (Blown Away) című üvegfúvó reality a műsor (Netflix), amire senki sem volt felkészülve. Van abban valami lelkesítő, hogy egy teljes tévéműsort tudnak felhúzni egy annyira specifikus dologra, aminek már a puszta létezésétől is úgy érzed, hogy egy ismeretlen világ kapuja nyílt meg előtted. A divattal kapcsolatos hasonló műsorok esetében az ember ismer pár nevet és arcot – jó esetben összetartozókat -, az üvegfújás azonban nem az a celebekkel terhelt szakma.

 

 

A bevezető képsorok alapján úgy tűnik, hogy itt is a főzőműsorokból ismert narratívák, mikrodrámák és „majdnem baj lett” helyzetek teremtik majd a feszültséget. Mondjuk a kemencében felhevített, izzóüvegmasszával végzett munka már első ránézésre több veszélyt rejt, mint, hogy rányitod-e a sütőt a felfújtra.

A felsorakozó versenyzőket mind művészként mutatják be, de azt, hogy valóban egy teljes, ismeretlen világ bújik meg Abszol útként a miénk mellett, egy üvegfúvó celeb érkezése erősíti meg. Ha jól értem, ő az előző széria nyertese – tehát amit nézek, az már a sokadik évad!!

A nyertes egy 60 ezer dolláros pénznyeremény és az örök dicsőség mellett helyet kap a Corning Museum of Glass-ban. Mivel fogalmam sincs a művészetnek erről az ágáról, így képtelen vagyok megítélni, hogy utóbbi olyan, mintha egy csipkeverő verseny győztesét a kiskunhalasi Csipkemúzeum fogadná be, (ami a szakma csúcsa, de lássuk be, kissé marginális intézmény), vagy ahhoz hasonlít, mintha a Műcsarnokban lenne tárlata.

Sajnos egyre magasabbra épülő reményeimet az első feladat töri le viszonylag gyorsan, ami egy középiskolai rajzszakkörbe repít minket: olyan alkotást kell létrehozni, ami a legjobban kifejezi a személyiségüket… Miután azonban sikeresen tippelem meg a kiesőt, önnön ösztönös szakértelmemtől megrészegülve kattintok a következő epizódra és innen már nincs megállás. A műsor ugyanis nem a játékosok fölött érzett szellemi fölény okozta bizsergető élvezetre játszik rá. Itt kifejezetten szerethető, jófej, emberi karakterek vannak, akiknek őszintén lehet szurkolni. Az epizódok hosszúsága is barátságos: 20 perc.

Ráadásul a készítők reálisan mérték fel az átlagemberek jártasságát ebben a szakmában. Az üresjáratokban a műsorvezető és a zsűritagok elmagyarázzák, mi történik épp a kemencék körül, vagy melyik feladatnak mi a nehézsége. Megtudjuk, milyen technikákkal lehet színezni az üveget vagy mit csinálnak a segédek.

A nagy virágcsata (The Big Flower Fight)

Az üvegfúvással szerzett pozitív tapasztalataimon felbátorodva vetettem bele a Netflix virágkötő realityjébe, a The Big Flower Fight-ba. Az angol műsorban hatalmas virágszobrokat kell elkészíteni megadott tematikában, meghatározott növényekkel adott idő alatt. Ezt el sem lehet rontani… De. Míg az üvegfúvó műsor készítői ismeretterjesztő szemlélettel álltak a munkájukhoz és bizonyos keretek között komolyan vették azt, addig a virágoséi képtelenek voltak nem gagyinak tekinteni a sajátjukat és ez sajnos a kész terméken is látszott. Főleg a borzalmas – és minden bizonnyal előre megírt – szóvicceket puffogtató műsorvezetőkről rítt le, hogy nem ez életük csúcspontja.

 

A férfi úgy fest, mintha a Szívek szállodája Taylor Doose-át belökték volna egy rave partiba. Partnernője feltehetőleg nemcsak a versenyzőket és a műsort, de önmagát is gyűlöli – őt pedig az öltöztetők utálják, mert olyan szereléseket adnak rá, mintha nyuszijelmezben jelent volna meg a Bridget Jones-béli angol kertipartin és ezt álcázandó a házigazda egyik ruháját adták rá.

A versenyzőket, akik közt épp úgy akad esküvői dekoratőr, mint tájépítész, parányi virágbolt tulajdonos, dizájner és kortársművész, több epizódra elosztva ismerjük meg. Így a vágóképek egy részénél, illetve az első munkák bemutatásakor az emberek egy részéről fogalmunk sincs, hogy kicsoda – elkószált világosító, vagy ő egy versenyző. A műsor készítői vagy a kiírásban vagy a válogatáskor nem tisztázták, mit is várnak a versenyzőktől, ki is a célcsoport. Ezért fordulhat elő, hogy a pindurka virágboltot működtető lányok, akik még életükben nem csináltak nagyobb virágkompozíciót egy asztaldísznél vért izzadva összehoztak egy 2 méteres viráglepkét, amit aztán a zsűri becsmérlően fantáziátlannak nevezett a tájépítész srácok az esővizet összegyűjtő és önmagát öntöző pillangójával szemben. Nem önmagukhoz, hanem egymáshoz mérték az összehasonlíthatatlan terepen mozgó játékosokat. A virágokból készített ruha kihívását nem meglepő módon a dizájner nyerte, aki aztán két epizóddal később kiesik, mert nem tud  ehető trónt építeni.

A 40 percnyi műsoridő túlnyújtott. A rajzos tervek és a kész munkák bemutatása mellett a virágokról szóló fun factak és azt angol virágnevek nyújtanak némi szórakozást, de ez sajnos kevés ahhoz, hogy végignézzem akár csak ezt az egy évadot is.

Akit ezek közül egyik sem mozgatott meg, próbálkozzon az alábbiakkal:

Tűzben edzett – Forged in Fire – fegyverkovácsok versenye – History

Haute dog – kutyakozmetikusok versenyeznek kisállatok stálingolásával – HBO Max

The Great Pottery Throw Down – fazekasok versengenek – HBO Max, Channel 4

LEGO Masters – pont az, aminek hangzik, legózni kell – fél Európa, az USA és Ausztrália is csinált belőle saját verziót