Perelik a Michael Jackson botrányfilm miatt az HBO-t

Az énekes hagyatékát kezelő iroda egy ősrégi záradékra hivatkozik.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az amerikai HBO két részben, március 3-án és 4-én mutatja be azt a négyórás dokumentumfilmet, ami az év elején már a Sundance Fesztiválon is botrányt kavart. A Leaving Neverland ugyanis két harmincas férfi történetét mutatja be, akik azt állítják: a néhai énekeslegenda szexuálisan molesztálta őket, amikor hét-, illetve tízéves korukban a sztár Neverland nevű birtokának vendégei voltak.

Az elhunyt sztár hagyatékát kezelő Michael Jackson Estate eddig csak „szégyenteljesnek” titulálta, hogy a csatorna műsorra tűzi az alkotást (és természetesen hamisnak nevezték az abban elhangzó állításokat, mondván: a Jacksont vádolóknak anyagi érdekük fűződik a dologhoz) – most azonban komolyabb akcióba kezdtek. Egy úgynevezett ’non-disparagement’ (kb.: „rosszhírkeltési”) záradékra hivatkozva nagyjából 100 millió dolláros fájdalomdíjat követelnek.

A non-disparagement agreement azt jelenti, hogy szerződéskötésnél a felek kölcsönösen megállapodnak abban, hogy a jövőben nem keltik egymás rossz hírét. A jogi kitétel alkalmazására pedig az ad lehetőséget a hagyaték kezelőinek, hogy az HBO még 1992-ben megállapodást kötött Jacksonnal a Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour című koncertfilm sugárzására, és az erről szóló szerződés állítólag tartalmazott egy ilyen záradékot.

Az HBO ennek ellenére kitart a Leaving Neverland bemutatása mellett. „A film aláaknázására tett elkeseredett próbálkozások ellenére a terveink változatlanok. Az HBO továbbra is úgy tervezi, hogy március 3-án, illetve 4-én bemutatja a Leaving Neverland című kétrészes dokumentumfilmet. Így mindenki lehetőséget kap rá, hogy

saját maga ítélje meg az alkotást és a benne elhangzó állításokat”

– közölte a csatorna szóvivője.


(via Variety)