Összegyűjtöttük a legjobb filmeket csütörtökre

Igyekeztünk komoly és komolytalan alkotásokat is beválogatni.

Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le - Filmcafe, február 25. csütörtök, 19.05h

Tüneményesen vidám film egy angolról és egy bűbájos walesi faluról, amelynek lakói bármit készek elkövetni, hogy dombjuk/hegyük neve, a Ffynnon Garw méltóképp legyen megörökítve Őfelsége térképén. "A mi városunk olyan rettentő magas hegyen fekszik, mely alig néhány ezer méterrel alacsonyabb a Himalájánál" _ gondolják e városka lakói roppant büszkén. Ám jön egy ifjú térképész (Hugh Grant), akinek van képe csupán dombnak nevezni a város büszkeségét. De a helybeliek sem hagyják, hogy megrövidítsék őket! Szószólójuk, a bővérű kocsmáros semmitől sem riad vissza, hogy lemossa a becsületükön esett foltot. Eközben térképészünk elé új panoráma tárul: a fiatal felszolgálólány hegyei és dombjai. Szerelem első mérésre? Meglátjuk. Mindenesetre érdemes ezzel a vidám, bolondos kompániával kirándulásra indulni!

 

A színésznő - Duna Tv, február 25. csütörtök, 20.30h

Anna, az Erdélyből áttelepült színésznő az egyik legnagyobb sztárja a magyar filmeknek és a színházaknak az 1960-as évek közepén, Magyarországon. A Nemzeti Színházban Melindát játssza, amikor egy fogadáson megismerkedik egy olimpiai bajnokkal, egy rendkívül vonzó férfivel. A két ember között szerelem szövődik, ami nem tetszik a hatalomnak. No nem azért, mert az erkölcsöket óvják, hanem azért, mert más terveik vannak a sikeres, vonzó, idegen nyelvet beszélő Annával. "Hófehérkének" szemelték ki, vagyis a hazánkba érkező, baráti országok vezetőit szórakoztató hölgynek. Megindul az apparátus, az élet minden területén hálót sző, manipulál. Ám Anna nem könnyű préda, és szerelmével megerősítve kétséges a titkosszolgálati akció győzelme...

 

Örök tél - M5, február 25. csütörtök, 21h

1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony _ akinek férje a fronton harcol _ kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának, a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak, és életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon? A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.

 

Mr. és Mrs. Smith - Filmcafe, február 25. csütörtök, 21h

Minden családnak van rejtegetnivalója, apró-cseprő, kisebb-nagyobb titka mindnek van. De amit a látszólag átlagos életvitelű Smith házaspár takargat a külvilág és egymás elől, hát olyan biztosan kevésnek van. Jane (Angelina Jolie) és John (Brad Pitt) valójában jólfizetett, megbízhatóan hatékony munkát végző bérgyilkosok, akik ráadásul két, egymással szemben álló szervezetet szolgálnak. Minden megy a megszokott mederben addig, míg egy nap egymás meggyilkolására kapnak megbízást. Kénytelenek hát hazavinni munkájukat, és a békés külvárosi otthonban egyik pillanatról a másikra elszabadul a pokol.

 

Brad helyzete - Filmbox Extra HD, február 25. csütörtök, 21h

Egy apa a keleti partra viszi kirándulni a fiát, hogy körbejárjanak néhány főiskolákat. Az út során találkozik egy régi barátjával, akinek hatására úgy érzi, elrontotta az életét.

 

Párizsból szeretettel - Film Mánia, február 25. csütörtök, 21h

James Reece (Jonathan Rhys-Meyers), a párizsi amerikai nagykövet személyi titkára igazi hírszerzési akciókról álmodozik. Úgy tűnik, teljesül az álma, amikor beosztják kísérő tolmácsnak Charlie Wax (John Travolta) különleges ügynök mellé, aki azért érkezett Párizsba, hogy megakadályozzon egy terrortámadást. Hamarosan megtudják, hogy csupán két nap van hátra a merényletig és semmilyen segítségre nem számíthatnak.

 

300 mérföld az égig - Duna Tv, február 25. csütörtök, 21.55h

Jedrek, a középiskolás fiú és általános iskolás öccse, Grzesiek, szüleikkel és testvéreikkel egy városszéli nyomortelepen élnek. Édesapjuk történelemtanár, akit eltávolítottak munkahelyéről, mert nem volt hajlandó diákjainak szajkózni a 80-as évek lengyel, kemény diktatúrájának történelemhamisító mondatait. A család nagy nyomorban él, és az édesapa, hogy megfelelő lakhatást biztosítson, saját téglákat gyárt a ház bővítéséhez. "Jóemberek" feljelentik, büntető adót szabnak ki rá. Jedrek és Grzesiek látva szüleik küzdelmét, kilátástalan helyzetüket, elhatározzák, hogy segítenek nekik. Nyugatra szöknek és onnan küldenek pénzt. A 10 éves Grzesiek pontos számításokat végez, és a fiúk szüleiknek írt búcsúlevelet hátrahagyva elindulnak a szebb jövő felé. Jedrek magával szeretné vinni Elkát, a telepen élő, szintén nehéz sorsú kislányt is. A kamion alá azonban csak két gyerek fér be... 1989-ben, a híres TOR lengyel filmstúdióban készítette Maciej Dejczer a 300 mérföld az égig című filmjét, melyet Félix-díjjal (Európa-díj) tüntettek ki.

 

Filmkaraván - M5, február 25. csütörtök, 23h

A '60-as évek Romániájában egy mozivá alakított teherautón két férfi érkezik egy erdélyi faluba. Feladatuk, hogy szovjet propagandafilmeket vetítsenek az embereknek. Azonban senki sem fogadja őket, úgy tűnik, hogy a falusiakat egyáltalán nem érdekli a kommunista celluloidpropaganda. Hamarosan feszültté válik a "mozisok" és a helyiek kapcsolata, amelyet sürgősen orvosolni kell. Az egyik helyzetből a másikba történő átmenetet leginkább a fekete humor jellemzi, amely egyaránt magába foglalja a veszélyt, a kételkedést és kölcsönös gyanakvást. Tragédiának, vagy egy megváltástörténetnek vagyunk tanúi. A film Ioan Groşan azonos című novellája nyomán készült.

 

8 milliméter - Moziverzum, február 25. csütörtök, 23.20h

Tom Welles magándetektívként dolgozik az egyik pennsylvaniai kisvárosban. Miközben a nagy kihívásról álmodik, leginkább házasságtörési ügyekkel és más piti dolgokkal foglalkozik. Egyik nap azonban különös feladattal bízzák meg. Az idős és dúsgazdag özvegyasszony férje páncélszekrényében régi, nyolcmilliméteres filmtekercset talál. A pornófilmen pedig halálra kínoznak egy lányt. Az asszony arra kéri a magánnyomozót, hogy járjon utána, ki lehet az áldozat. A nyomozás Welles-t a társadalom legsötétebb, legmocskosabb bugyraiba vezeti...