Nosztalgikusan megmosolyogtató hekkerjelenetek a 90-esekből

Következzék öt grandiózus filmes hekkerjelenet a floppylemezek és a betárcsázós modemek aranykorából!

Terminátor 2 - Az ítélet napja

Bár a hivatalos verzió szerint a T800-as korábban azért tett kísérletet Sarah Connor likvidálására, hogy ezáltal megakadályozza az ellenállás vezetőjének megszületését, a szakmai féltékenység legalább ekkora szerepet játszhatott motivációjában. Mert míg ő, a megtestesült utópia egy redvás telefonkönyvből próbálta kideríteni a nő címét, John Connor tízévesen már bankomatot hekkelt egy menedzserkalkulátor segítségével. Bár vélhetőleg az automata az albertirsai Takarékszövetkezethez tartozhatott, a pin-kód kiderítése ugyanis kerek 20 másodpercet vett igénybe.

 

Száguldó erőd

Három évre rá, hogy két sárgarépa-blansírozás közben hidegre tett egy csapat hajóeltérítőt, a terrorelhárító Kovács Lázár újra rendcsinálásra kényszerül. Ezúttal ugyanis a nyékládházi IC kerül terroristák kezére: a szóban forgó szervezet elvből nem alkalmaz rénszarvasos pulcsis, szemüveges informatikusokat, a Csonka Pici-fejű bandavezér ugyanis tökéletes kiberbűnöző: egyszerre két billentyűzeten klimpírozik Richard Claydermanként, hogy aztán az űrközpont jelszavát megfejtve (gagarin123) nagyobb pusztítást végezzen lézerfegyverével, mint a Budapest TV műholdja.

 

A hálózat csapdájában

Miután a chat.hu-n rossz társaságba keveredik, a fiatal informatikusnő mindenét elveszti. Ám végül beszabadul a számítástechnikai expóra, és egy parlagon heverő Pentiumon brutálisan visszavág ellenlábasainak: egy vírus segítségével komplett személyazonosságukat törli, de még a Teveclub.hu-n évek óta nevelgetett virtuális kedvencüktől is megfosztja őket. Eközben pedig – ha csak egy másodpercre is – hallhatjuk azt andalító hangot, ahogy a betárcsázós modem a Datanetre csatlakozik, továbbá felvillan a floppylemez nevezetű ősi sumér adathordozó is.

 

Johnny Mnemonic - A jövő szökevénye

Míg az előző jelenet egy akkora 90-es évek flashback volt, hogy kis híján a Happy Gang is fellépett benne, ezúttal egy olyan korba teleportálunk, amikor már a Family Frost zenélő csillagrombolókon rója a kistelepüléseket. Johnny Mnemonic pedig nem holmi csóró rendszergazda, hogy asztali számítógépről Altavizsla-fiókokat törjön fel, vagy telespammelje őket Coelho-üzenetekkel operáló Powerpoint-prezentációkkal. A hekkelés kizárólag a virtuális térben zajlik, így egy komplett pantomimelőadásnak lehetünk szemtanúi, és megbizonyosodhatunk róla, hogy 1995-ben már volt meggyőzőbb CGI, mint a tavalyi őshüllős Asylum-filmekben.

 

Tökéletes katona: A visszatérés

A futószalagos katonagyár mesterséges intelligenciája fellázad, amikor rádöbben, hogy egy Dolph Lundgren-mentesített, sufnituning folytatásba kényszerítették bele. Azonban tartja magát a klasszikus első rész tradícióihoz, és miután meghekkeli a biztonsági rendszert, egy legalább annyira frappáns szóviccel vág vissza, mint az ominózus „csupa fül vagyok” volt. Ezt követően pedig abszurdhumor-érzékéből is rapid bemutatót tart, amikor elhatározza, hogy márpedig azért is színészkedésre bírja Van Damme-ot.