Negyedszázad kertévé – avagy ki nyerte meg a párhuzamos műsorok harcát az RTL Klub vagy TV2?

25 éve élünk a kereskedelmi televíziózás bűvöletében, és a hatalmas csatorna kínálatból szinte még mindig ugyanazt a kettőt nézzük. Az RTL Klub és a TV2 leghasonlóbb műsorai következnek.

Negyedszázada nagyot lépett a hazai tévés kultúra: kezdetét vette a kereskedelmi televíziózás máig tartó korszaka. Mint oly sok minden, ennek a története is a rendszerváltásig nyúlik vissza, hiszen ekkor nyílt lehetőség arra, hogy a Magyar Televízión kívül más csatornák is sugározhassanak. A ’80-as évek végén már elérhető volt az MTV Europe angol nyelvű, kódolatlan adása, 1990-ben pedig elindult az első két hazai magántelevízió, az ATV és a Szív TV. Egy évvel később már az HBO-ra is elő lehetett fizetni (ehhez járt a bejövő antennakábelre köthető dekóder), és ’93-ban a Cartoon Network is megérkezett, igaz, még angolul. 1994-ben a TV3, 1995-ben pedig a Top TV (az első magyar zenetévé), az Antenna 3 (a későbbi Msat, majd Viasat) és a Budapest TV is elindult. 1997-ben, az egy évig élő Top TV által hagyott űrt a Z+ Televízió töltötte be, ami később VIVA néven sugárzott.

Az igazi áttörés azonban 1997-ben októberében jött, amikor egyszerre két, országos kereskedelmi csatorna is indult, szinte egy időben.

Az RTL Klub és a TV2 (amit az első logója alapján hol „csigatévének”, hol „mosógépes tévének” hívott a köznyelv) szinte egyszerre kezdte meg adását, és mindmáig a magyar kereskedelmi televíziózás legnagyobb riválisai. 25 évnyi saját gyártású műsorból válogattunk, melyek nagyon hasonlók a két csatornán, és megnéztük, melyik volt előbb.

Következzen a nagy kertévé futam! A pontozásnál nem a nézettség számított, hanem, hogy melyik csatorna indította el korábban az adott műsort.

 

A start

Ez ugyan nem konkrét műsor, hanem maga „A MŰSOR”, vagyis az a pillanat, amikor a csatorna elkezdte adását. Mindkét csatorna 1997 októberében indult, pár nap különbséggel, ám az RTL Klub óvatos volt: október 7-étől még csak tesztadást sugároztak, a hivatalos start 27-re tehető.

 

A TV2 valamivel hamarabb, október 4-én elindult, ráadásul nem tesztadásként.

 

 

Fél év alatt legyűrték a Magyar Televíziót, és egy év múlva már szinte minden háztartásban jelen volt a két csatorna.

Mivel az RTL Klub még a tesztadását is pár nappal később indította, ebben a kategóriában a TV2 a győztes.

Az állás:

RTL Klub – TV2

0:1

 

Hírek

A televíziózás elkerülhetetlen műsorszáma a hírek, amit szoktak szidni az objektivitás hiánya, a szenzációhajhászás, és a túlzott negatív és erőszakos tartalom miatt (ezt ellenpontozza a műsor végén általában valami cukiság, például, pandaikrek születése), de az internet rohamos elterjedése előtt mindenki ebből tájékozódott (lásd a bevett formulát: „bemondták a hírekben”).

Természetesen a kertévék egyik legelső műsora is a híradó volt, hiszen az első adásnap óta jelen van. Az RTL Klub nemes egyszerűséggel az RTL Híradó címet adta a műsornak, a TV2 ennél merészebb volt, és mivel valószínűleg úgy érezték, hangsúlyozni kell az objektivitást, Tényekre keresztelték a híradót.

Mindkét csatorna mára már ikonikus hírolvasókat ültetett a kamerák elé: az RTL Híradóban Szellő István mellé egy évvel később érkezett Erős Antónia, akik mindmáig meghatározzák a csatorna hírműsorát. Már-már kultikus státuszba emelkedtek, amit az is bizonyít, hogy a Zootropolis – Állati nagy balhé című animációs filmben ők szinkronizálták a híradósokat.

 

A Tények Pálffy Istvánnal és Stahl Judittal indult, majd a kétezres években újabb ikonikus páros vette át a helyüket Bárdos András és Máté Krisztina személyében, de ma már ők sincsenek a műsorban.

 

 

Mivel a hírek egyidősek a csatornák startjával, így az állás:

RTL Klub – TV2

0:2

 

Magazinműsor

Kertévéről lévén szó, a magazinműsor kihagyhatatlan a bulvár a műsorpalettáról. Ez már a kezdetekkor jelen volt, legalábbis az RTL Klubnál, hiszen 1997. október 23-án indult a Fókusz, melynek műsorvetőit akkoriban szinte mindenki fejből fújta: Marsi Anikó, Holló Márta, Kolosi Péter és Batiz András. Az esti híradó után ők várták a tévénézőket.

 

A Fókusz egyik nagy előnye volt a kezdetekben, hogy nem csak a celebvilággal, hanem hétköznapi, emberi sorsokkal is foglalkoztak, valamint tényleg fel tudtak mutatni érdekes riportokat a világ minden tájáról, ahová nem egyszer a műsor saját stábja ment ki.

A TV2 viszonylag későn kapcsolt, és csak 2002-ben indította el hasonló tematikájú műsorát. Egész pontosan január 7-én indult az Aktív, hogy 2016. december 31-ig bírja, amikor az utolsó adás ment le.

 

 

Itt egyértelmű az eredmény, hiszen a két műsor közt öt év különbség van, ráadásul a Fókusz egy időben papír alapú magazinként is működött, ám ez elég kérészéletűnek bizonyult.

Az állás:

RTL Klub – TV2

1:2

 

Reggeli műsor

Szintén kertévés tartozék a reggeli műsor, amely valójában egy könnyed hangvételű beszélgetős cucc,

olyan témákkal, amik valószínűleg csak ébredés után tűnnek annyira érdekesnek, de a kávé előtt még pont megfelelnek.

Tökéletesen beleillenek abba az állapotba, amikor ember még nem képes komoly témákról beszélgetni, sőt, inkább senki se szóljon hozzá, de azért jó, ha valami duruzsol a háttérben.

Az RTL Klub elég hamar, 1997. október 28-án elindította a maga reggeli műsorát Jó Reggelt! címen, majd 1999. április 19-én átkeresztelték Reggelire, és mindmáig ezen címen fut. A kezdetekkor többek közt Lang Györgyi, Falusi Mariann, Szily Nóra, Alföldi Róbert, Novák Péter és Katona Klári voltak a műsorvezetők, majd az 1999-es megújulás után csak Szily Nóra és Alföldi Róbert maradt, hozzájuk csatlakozott Balázsy Panna és Stohl András. Fontos megjegyezni, hogy a Reggelihez többen is a TV2-től igazoltak át, kapásból az új koncepció kidolgozója, Kotroczó Róbert, és az egyik új műsorvezető, Csonka András.

 

A TV2 ennek is az egyik nagy vesztese, hiszen a Reggeli már rég megújult, amikor 2002 szeptemberében elkezdték a kínosra sikeredett és rövid életű LazaC-ot (igen, a címe is kínos), melyben többek közt Kálid Artúrt, Kálloy Molnár Pétert, Pikali Gerdát és Konta Barbarát láthattuk műsorvetőként. Ezt váltotta 2004 szeptemberében a jelenleg is futó Mokka.

 

Kétség sem fér hozzá, hogy az állás:

RTL Klub – TV2

2:2

 

Kibeszélőshow

Erdélyi Mónika vezetésével 2001. május 7-én indult a Mónika Show, amely irritáló színvonaltalansága miatt azóta legendássá vált. A műsorban gyakoriak voltak a verbális és fizikai bántalmazások, és bár úgy tűnt, hogy hétköznapi emberek problémával fogalakozik, valójában a legtöbb résztvevő kifejezetten ostobának volt beállítva, és egyetlen célt szolgált: hogy a közönség nevethessen rajtuk. Ebben remek partner volt Mónika is. Valljuk be, ez a műsor a kereskedelmi televíziózás mélypontja (vagy az oda tartó út kezdete), mégis elég hosszú életű volt: az utolsó adás 2010. július 16-án volt, de a Mónika Show a mai napig tovább él mémek formájában.

 

A TV2-nek több saját talkshowja is volt, de kifejezetten a Mónika Show vetélytársaként indította a Claudia Show-t, melyet Liptai Claudia vezetett kevés sikerrel. 2002. február 20-án került adásba az első rész, de 2003 májusában már meg is szűnt műsor (az indoklás szerint azért, mert Liptainak más dolga akadt: a Big Brother vezetése, de ez elég fals érv).

 

 

Ennek a körnek a nyertesei is az RTL Klub, akkor is ha színvonal alapján erős kétségeink vannak.

Az állás:

RTL Klub – TV2

3:2

 

Kvízjáték

Ma már egyre kevesebb az általános – vagy annál valamivel több – tudáson alapuló vetélkedő, ám ennek a korszaknak az egyik utolsó, és talán leghíresebb műsora volt a Legyen Ön is milliomos! Valószínűleg ehhez nagyban hozzájárult, hogy nyolc éven át Magyarország kvízmestere, Vágó István vezette, de a szabályrendszere is maradandó, hiszen a „telefonos segítséget kérek” szállóigeként beépült a köznyelvbe. A Legyen Ön is milliomos! 2000. február 29-én indult az RTL Klubon, és 2008. február 29-én ment le az utolsó, klasszikus adás Vágóval. Később próbálták feltámasztani Fábry Sándorral és Friderikusz Sándorral, sőt végül a TV2-höz került a licenc, ahol Gundel Takács Gábor vezette kb. másfél hónapig, mielőtt lekerült a képernyőről.

 

Mondogatnánk, hogy a TV2 a Legyen Ön is milliomos!-t küldte hadba a Legyen Ön is milliomos! ellen, ám volt egy korábbi próbálkozásuk is: a Most vagy soha!, ami 2000 nyarán indult, és tematikájában nagyon hasonló volt Vágó műsorához, nem véletlen, hogy 2001-ben megváltoztatták a címét Multimilliomosra. A műsorvezető Jakupcsek Gabriella volt, egészen 2005. október 11-ig, amikor levették műsorról.

 

Semmi kétség, hogy a győztes az RTL Klub, az állás pedig:

RTL Klub – TV2

4:2

 

Közéleti beszélgetős műsor

Azt hiszem, ez az a kategória, amiben ha leírom, miről is van, egyértelmű a győztes.

1999 szeptemberében indult az RTL Klubon a Heti Hetes,

ami tényleg médiatörténeti pillanat volt. A koncepció pofonegyszerű volt: hét ember ült a stúdióban és kidumálták az elmúlt hét eseményit, miközben csipkelődtek, anekdotáztak, szóval jól érzeték magukat. A Heti Hetes egyik nagy erénye, hogy nem celebeket ültetett le, hiszen volt ott többek közt politológus (Kéri László), színész (Hernádi Judit, Bajor Imre, Gálvölgyi János, Alföldi Róbert, Kern András, Verebes István), humorista (Farkasházy Tivadar), újságíró (Váncsa István) és zenész (Hajós András, Heilig Gábor). A műsorvezető (Csiszár Jenő, majd később Jáksó László) felolvasta a rövid híreket, a többiek pedig reflektáltak rá. A Heti Hetes a közbeszéd tárgya lett, divat volt idézni belőle, és megbeszélni az előző heti adást. 2016-ban kaszálták el, de akkorra már jócskán veszített az erejéből.

 

Nem csoda, hogy a TV2 valamilyen módon le akarta másolni, ezért indította el a Vitriolt, aminek struktúrája ugyanaz volt, mint a Heti Hetesé, csak épp nőkkel. Valahogy mégsem jött össze dolog – pedig emlékeim szerint még volt egy olyan adás is, ahol a Heti Hetes és a Vitriol tagjai együtt dumáltak –, így hamar lekerült a képernyőről (olyannyira, hogy a TV2 még az írmagját is igyekezett kiirtani, így csak annyit találni róla, hogy valamikor 2000 környékén indult).

 

 

Az állás egyértelmű:

RTL Klub – TV2

5:2

 

Valóságshow

Ez volt mindkét csatorna legnagyobb, máig ható húzása. Természetesen a sokat szidott, de sokak által nézett Való Világról és Big Brotherről van szó. A két műsor szinte egy időben indult: a Big Brother 2002. szeptember 1-én a TV2-n, a Való Világ pedig 2002. szeptember 11-én az RTL Klubbon.

 

A Magyarországon korábban ismeretlen műsorstruktúra megosztotta a közönséget, de kétségtelen, hogy beépült a hazai köznyelvbe és popkultúrába. Ugyanakkor az is elgondolkodtató, hogy valószínűleg ez az pont, amikor a kereskedelmi televíziózás színvonala elkezdett durván süllyedni.

 

 

Bár kétségtelen, hogy a Big Brother tíz nappal korábban indult, mint a Való Világ, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy a BB mindössze két évadot élet, a Való Világ pedig még mindig fut: ősszel érkezik a 11. szezonja.

Az állás így:

RTL Klub – TV2

5:3

 

Tehetségkutató

Szintén az a műsor, amiről a legtöbben ismerik a kereskedelmi tévéket. Jelenleg az legnépszerűbbek a Sztárban Sztár (TV2) és az X-Faktor (RTL Klub), de egyik csatornán sem ezek voltak az első fecskék. Bár a TV2 már 1998-ban kísérletezett a műfajjal Kifutó címen, emlékezetes műsort 2003. október 11-én indított: ez volt a Megasztár, melynek zsűrije Presser Gábor, Bakács Tibor, Pély Barna, Soma Mamagésa és Pierrot volt.

 

Az RTL Klub ez esetben viszonylag későn kapcsolt, és csak 2007. november 3-án indította el a Csillag születiket. Az első szezon zsűrijében Falusi Mariann, Fábry Sándor, Keleti Andrea és Náray Tamás foglalt helyet, a legnépszerűbb felállás azonban a második és harmadik évadban volt: Fáy Miklós, Hernádi Judit, Oroszlán Szonja és Szirtes Tamás, de a negyedik évad zsűrije is elég erős volt Puzsér Róberttel.

 

Az állás tehát:

RTL Klub – TV2

5:4

 

Szappanopera

A saját gyártású műsorok aranytojást tojó tyúkját hagytuk a végére. Ha pedig kertévé és szappanopera, akkor Barátok közt. A kultikus széria 1998. október 26. – 2021. július 17-ig futott az RTL Klubbon. Szintén a köznyelv részévé vált, és paródiák, mémek céltáblája ez az összesen 10 456 részből álló kertévés monstrum.

 

Nem csoda, hogy a TV2 csak kullogott utána, amikor 2005. január 23-án útjára indította a Jóban Rosszbant, melynek különlegessége, hogy középpontjában egy magánkórház állt. A szériát 4287 epizód után, 2022. április 14-én lőtték le.

 

Összegzés

Mint látszik, a TV2 nem tudott élni a kezdeti előnyével, és hiába indult hamarabb, mint az RTL Klub, végül a legtöbb műsorstruktúrában csak másolta riválisát. Bár az RTL megérdemelne legalább két pont levonást a Mónika Showért, de ha szigorúan vesszük a szabályokat, akkor a végeredmény:

RTL Klub – TV2

6:4