Mindenki utált mindenkit Az utolsó cserkész forgatásán

Tudj meg mindent Bruce Willis és Tony Scott kultikus haverfilmjéről!

 

  • Shane Black 1 millió dollárt kapott a film forgatókönyvéért, ez a legtöbb, amit addig egy „spec scriptért”, vagyis egy nem megrendelésre készített forgatókönyvért kifizettek Hollywoodban. Black így sem a legmagasabb ajánlatot fogadta el: Andy Vajna cége, a Carolco Pictures 2.25 milliót ajánlott, a forgatókönyvíró mégis a Warner Brothers ajánlatát fogadta el, mert a korábbi filmjét, a Halálos fegyvert producerként jegyző Joel Silverrel akart dolgozni. A rekordot végül a Carolco döntötte meg 67 nappal később, amikor Joe Eszterhastól 3 millióért vették meg az Elemi ösztön szkriptjét.
  • Black két év kihagyás után írta meg a film forgatókönyvét. Többek közt azért hagyott ki ennyi időt, mert megviselte egy szakítás.
  • Black eredetileg a Die Hard (magyar verzióban: Drágán add az életed) címet adta a könyvének, de Joel Silver producer elkérte tőle egy másik filmjéhez, ami akkor "Nothing Lasts Forever” (Semmi sem tart örökké) munkacímen futott. Abból lett a Bruce Willis-féle Drágán add az életed!

  • Az eredeti szkript nagyon különbözött a később megvalósult filmtől. Sötétebb hangulatú volt, több erőszakkal, és a történet második fele is teljesen más volt. A két főgonosz, Milo és Shelly Marcone is nagyobb szerepet kapott, az akciójelenetek közt pedig szerepelt egy vízi üldözés, amelyben a motorcsónakkal menekülő főszereplők belecsapódnak egy helikopterbe. Az egyik jelenetben egy láncfűrész is előkerült volna, ebben a verzióban pedig Joe Hallenbeck felesége lövi le Milót a férje fegyverével.
  • Ma már nehéz más arcával elképzelni a főszereplőt, eredetileg mégsem Bruce Willis, hanem Jack Nicholson alakította volna Joe Hallenbecket, de Mel Gibson neve is felmerült.
  • James W. Skotchdopole rendezőasszisztens visszaemlékezései szerint elég zűrös volt a forgatás, ami arra vezethető vissza, hogy túl sok „alfa hím” dolgozott a filmen. Nemcsak Bruce Willis, de Joel Silver producer, Tony Scott rendező és Shane Black forgatókönyvíró is a karrierje csúcsán volt éppen, és senki nem akart engedni az elképzeléseiből.
  • Később Joel Silver is úgy nyilatkozott a film elkészítéséről, hogy egyike volt élete három legrosszabb élményének. Tony Scott viszont ezért többek közt őt okolta, mert szerinte a producer Willisszel együtt kisajátította a produkciót, megváltoztatta Black forgatókönyvét, és kirúgással, illetve a gázsija visszatartásával fenyegette meg, ha nem forgatja le az új (Scott által utált) jeleneteket.

  • Hiába melegedik össze a film során a két főszereplő, a magánnyomozó és az exfutballista, Bruce Willis és Damon Wayans utáltak együtt dolgozni.
  • Tony Scott rendező se zárta szívébe Joel Silver producert, sőt annyira megharagudott rá, hogy következő filmjének, a Tiszta románcnak a kokainista filmproducer szereplőjét is róla mintázta.
  • Michael Kamen zeneszerző utálta a filmet, amikor először megnézte a nyers kópiát. Végül csak azért vállalta el, hogy elkészíti a soundtracket, mert Bruce Willis és Joel Silver is a személyes jóbarátja volt.
  • Majdnem zavargásba torkollott az egyik forgatási nap a Los Angeles Coliseumnál. Több száz statisztát hívtak vissza pótforgatásra, amit az utolsó pillanatban mégis visszamondtak. Erről viszont a statisztákat nem értesítették, és kifizetni sem akarták őket, ezért az elégedetlenkedők kis híján megrohamozták a stábot. Végül ki kellett hívni a rohamrendőrséget.
  • A film legelső kópiája, amelyet a tesztközönségnek vetítettek, még különbözött a végső verziótól. Más volt a zenéje (például a nyitódal is különbözött), és az erőszakos jelenetek is hosszabbak voltak. Utóbbiakat azért kellett finomabbra hangolni, hogy a film enyhébb korhatár-besorolást kapjon.

  • A stúdió egy külsős vágóra bízta a film újravágását a forgatás körüli balhék miatt. A feladatot az a Stuart Baird kapta, akinek ugyanilyen tűzoltó munkát kellett végeznie a Tango és Cashen. A kivágott jelenetekből a trailerben láthatóak részletek.
  • A beszélgetés, amelyben Joe rácsodálkozik Jimmy 650 dolláros nadrágjára, a Halálos fegyverből származik, ott Murtaugh (Danny Glover) élcelődik a lánya drága ruháján. Azt a jelenetet végül kivágták, így tudta Black újrahasznosítani Az utolsó cserkészben.
  • Roger „túl öreg vagyok ehhez a szarhoz” Murtaugh-hoz hasonlóan Hallenbeck reakciója is az a 650 dolláros nadrágra, hogy „Nagyon öreg vagyok”, de más alkalommal is utal rá a karakter, hogy más korosztályt képvisel, mint Jimmy. Bruce Willis és Damon Wayans között valójában csak 5 év van.
  • Joe Hallenbecket 12 alkalommal inzultálják fizikailag. Hétszer az arcába csapnak, háromszor hátulról ütik meg a fejét. Egyszer sokkolják, egyszer pedig megszúrják. Összesen 31 hasonló ütésváltás történik a filmben, és 27 ember hal erőszakos halált.
  • A „fuck” káromkodás 102 alkalommal hangzik el.