Merész vígjátékok hétvégére

Az egyik az idiotizmusra utazik és a türelmünkkel játszik, a másik a totális taplóságra hajt, a harmadik pedig a világ két legidegesítőbb lánytestvérével operál, elég sikeresen.

Péntek: Austin Powers - Aranyszerszám (2002)

Hová tűnt Mike Myers? Na jó, néha feltűnik kisebb szerepekre, ott volt a Bohém rapszódiában is, de volt idő, amikor ő volt a filmvígjátékok egyik meghatározó alakja, és az Austin Powers filmek minden idiotizmusuk ellenére, vagy pont idiotizmusuk miatt, ma is örök klasszikusnak számítanak. És Myers nem csak Őfelsége titkolt ügynöke volt ezekben a filmekben, de ő a kopasz Dr. Genya, és ő a gusztustalan Dagi Dög, és most ő a holland mesterbűnöző, Aranyszerszám is, és a gonoszok elrabolják Austin apját, Nigel Powerst (Michael Caine), a kémek kémét. Teszik mindezt az időutazás aljas trükkjét felhasználva, hogy magukhoz ragadják a világ feletti hatalmat. Csakhogy Szőr Austin is visszaszáguld 1975-be stricimobilján, és összefog a kreolbőrű szépséggel, Fuxxi Kleopátrával (Beyoncé Knowles), hogy megakadályozzák az akciót.

Szombat: Tapló Télapó (2003)

Hivatásszerűen Télapónak, vagyis áruházi Mikulásnak lenni nagy szívás, pedig hősünk minden évben ezt csinálja. A piros köpeny alatt azonban valójában egy kasszafúró bújik meg, aki mindig karácsony estére időzíti a nagy fogását: amikor a vásárlók hazamennek a bevásárló központból, a Mikulás és törpe bűntársa feltörik az áruház széfjét, és odébb állnak a zsákmánnyal. Az ezévi akciót azonban veszély fenyegeti az idegesítő üzletvezető, a bolti detektív, a szexis Mikulás-rajongó és az ártatlan, de szándékaiban eltökélt nyolcéves kissrác személyében. Az alapjáraton sem igazán szimpatikus Billy Bob Thornton erre a szerepre született, a pofátlan, alkoholista, az anális szexhez vonzódó kamumikulásra, és tökéletesen hozza a formát - annyira, hogy kapott is egy folytatást.

Vasárnap: Lánytesók (2015)

Két régóta elhidegült lánytestvér (Amy Poehler és Tina Fey) ha nem is önként, de visszatérnek gyermekkoruk otthonába, hogy kiürítsék szobájukat, mielőtt szüleik végleg megválnának a háztól. A két nő elhatározza, hogy csapnak egy utolsó bulit egykori osztálytársaiknak, ezzel búcsúztatva el ifjúságukat. Ez nagyon rossz döntésnek bizonyul, de megkezdődik az egész éjszakán át tartó féktelen tombolás, és a lánytesók közötti nagy egyetértésnek is lehet, hogy vége lesz. És bár láttunk már ilyen kontrollálhatatlan házibulis filmet, a mindig szerethető Poehler és a néha idegesítő, máskor zseniális Fey fanyar humora egész más szintre emeli ezt a diszfunkcionális családi vígjátékot.