Melyik a kedvenc Tom Hanks-filmed?

A Forrest Gump? A Ryan közlegény? A szerelem hullámhosszán? Jó hírünk van: mindhármat vetíti a héten a tévé!

A napokban lesz 20 éves Tom Hanks és Meg Ryan romantikus vígjátéka, A szerelem hálójáb@n, Hollywood naiv rácsodálkozása az online társkeresésre a netkorszak hajnalán. Én 1998-ban még örültem, ha hétvégente otthon, a betárcsázós modem visítása után, szigorúan éjszaka, a 100 forintos sávban elolvashattam pár levelet és fórumbejegyzést, mielőtt megszakadt volna a Matáv vonala. Tom Hanks meg eközben a világ túlsó felén NY152 nicknéven fűzögette a Shopgirl néven nyomuló Meg Ryant (akiről a filmben nem is tudta, hogy a rivális könyvesbolt gyűlölt eladója). Mai szemmel, amikor a Facebookon már bárkit le lehet csekkolni egy randi előtt, eléggé röhejes ez a film. Annak viszont, aki átélte a '90-es évek vuvuvus-ottlapos-webkikötős internet-életérzését, kellemesen nosztalgia lehet A szerelem hálójáb@n.

Akinek viszont nem ez a kedvenc Tom Hanks-filmje, ne keseredjen el! Levetítik a héten A szerelem hullámhosszánt, a Forrest Gumpot és a Ryan közlegényt is!

Hétfő: A szerelem hullámhosszán

A '90-es években Tom Hanks és meg Ryan három filmben is eljátszották a fiatal szerelmeseket: először az 1990-es Joe és a vulkánban, aztán 1993-ban jött A szerelem hullámhosszán, míg végül 1998-ban A szerelem hálójáb@an.

A szerelem hullámhosszán tökéletes romantikus vígjáték karácsonyra. Egy seattle-i kisfiú betelefonál a Sleepless in Seattle című éjszakai rádióműsorba, és segítséget kér, hogy az őt egyedül nevelő édesapja végre találjon magának valakit. Annie (Meg Ryan) is hallgatja a műsort, és teljesen elvarázsolják a kisfiú megindító szavai. Bár esküvő előtt áll, úgy érzi, a Nagy Ő szólt hozzá az éteren keresztül, így elhatározza, hogy kerül, amibe kerül, elindul és megkeresi ezt az ismeretlen férfit – akit a rádióműsor óta nők százai bombáznak szerelmes levelekkel!

Kedd: Forrest Gump

Tom Hanks sokáig úgy volt elkönyvelve Hollywoodban, mint a jóképű, jólelkű, jó humorú srác, aki bármilyen vígjátékkal és romkommal meg tudja hódítani a nézők szívét. A nagy fordulópont a Philadelphia és a Forrest Gump volt a karrierjében: mindkettőért Oscar-díjat kapott, és innentől kezdve már komolyabb drámákhoz is hívták főszereplőnek.

Az 1994-es Forrest Gump évek óta a Port.hu olvasók kedvenc filmje – csak A remény rabjai előzi meg. A sztorit mindenki ismeri: Forrest Gump nem éppen a legfényesebb elme, de jelen volt a XX. századi Amerika minden fontos eseményénél az '50-es évektől a '70-es évekig. Találkozott Elvisszel és Kennedyvel, harcolt Vietnamban, pingpongbajnok lett, és még ha nem is értette, mi történik épp körülötte, a barátain mindig segített.

Szerda: Sully - Csoda a Hudson folyón

Hanks lényegében ugyanazt a karaktert alakítja minden filmjében. Ő a kedves, kicsit szerencsétlen, de nagyon jólelkű, hétköznapi fickó, aki tisztességesen végzi a munkáját, de mindig belekeveredik valami egyáltalán nem hétköznapi kalandba. Ez lehet a gyerekként megélt felnőtt élettől kezdve az űrutazásig bármi, akár egy Robinson-lét is egy lakatlan szigeten, ahol csak egy labdával tud az ember beszélgetni.

2009 januárján az egész világ egy pilótát ünnepelt hősként: Chesley Sullenberger meghibásodott repülőgépével New York szívében, a Hudson folyó fagyos vizére szállt le, és így megmentette 155 utasa életét. De miközben a világ hősként ünnepelte a kapitányt, és a híradások mind kivételes ügyességéről és lélekjelenlétéről szóltak, a repülőtársaságnál belső vizsgálat indult: több visszásságra is fény derült, sőt esélyes volt az is, hogy Sullenberger soha többé nem repülhet... A valós eseményekből Clint Eastwood forgatott 2016-ban filmet, Tom Hanks főszereplésével.

Csütörtök: Ryan közlegény megmentése

Ma már nagyon furcsa belegondolni, hogy Spielberg eredetileg Mel Gibsonnak vagy Harrison Fordnak akarta adni a Ryan közlegény megmentése főszerepét. Tom Hanks ugyanis összenőtt a filmtörténelem egyik legjobb háborús drámájával, ami öt Oscar-díjat nyert el, köztük a legjobb rendezésért járót is.

1944. június 6. A normandiai partraszállás napja. Az Omaha Beach kódnevet kapott tengerparton mindenütt halottak, sebesültek, cafatokra szakadt emberi testrészek, haldoklók halálhörgései. A pokol első bugyrán éppen csak túljutott Miller százados (Tom Hanks) megmaradt embereivel újabb lehetetlen próbatétel előtt áll: egy kis csapat élén be kell hatolnia az ellenséges hátországba, hogy hazavigyék James Ryan közlegényt, akinek három bátyja a világháború különböző frontjain esett el. De a hosszú és veszélyes úton mindenkiben felmerül a kérdés: vajon miért ér ennek az egy embernek az élete többet, mint az érte küldött kilenc katonáé?

Péntek: Ahol a vadak várnak

Tom Hanksről valószínűleg sokan nem tudják, hogy a színészkedés mellett a kamera túlsó oldalán is szereti magát kipróbálni. Ő volt a Számkivetett és a Polar expressz társproducere, Spielberggel együtt készítette el Az elit alakulatot (írt és rendezett is részeket) és a The Pacific - A hős alakulatot. Ő rendezte a Larry Crowne-t, producerként egyengette a Bazi nagy görög lagzi, a Tökéletlen trükk és a Mamma Mia 1-2 útját a nagy sikerek felé. 2009-ben Spike Jonze Ahol a vadak várnak című fantasy filmjét is producerként segítette.

Az Ahol a vadak várnak főszereplője a 9 éves Max. Problémás kisfiú, élénk fantáziával megáldva, aki úgy érzi, a családja nem foglalkozik vele eleget, ezért elszökik otthonról. Egy varázslatos birodalomban, a vadak szigetén összebarátkozik a szörnyekkel, ám miután a királyuknak választják, rá kell jönnie, hogy nehéz az uralkodó dolga, ha senki sem hallgat a másikra, és mindenki erőszakban, rombolásban éli ki vágyát. Az új király elhatározza, hogy rendbe teszi a dolgokat.