Meghalt a Kórház a város szélén Blažej doktora

Josef Abrhám, a népszerű csehszlovák kórházsorozat sztárja 82 éves volt.

82 éves korában elhunyt Josef Abrhám, a legnépszerűbb cseh színészek egyike. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek ráírja a pozsonyi székhelyű felvidéki magyar portál, az Ujszo.com. A lap azt is megemlíti, hogy Abrhám a felesége, Libuše Šafránkova 2021-es halálát követően visszavonultan élt, az utóbbi időszakban szívpanaszai és más betegségei miatt kerekesszékbe került.

Josef Abrhám egy csehországi filmfesztiválon dedikál (forrás: Martin Pauer / Wikipedia)

 

Josef Abrhám 1939. december 14-ben született Zlínben. Prágában folytatott színészi tanulmányokat, majd ugyanitt szerepelt a Vígjáték Színház tagjaként. Az 1960-as évektől kezdett el filmeket forgatni, melyekben többnyire fiatal, lánglelkű hősöket alakított. 1963 és 1982 között a prágai dráma klub vezető alakja volt. Igazán nagy ismertséget azonban a Jaroslav Dudek által rendezett Kórház a város szélén című sorozat hozott neki, amelyet 1978-tól 1981-ig vetített a Csehszlovák Televízió. Nálunk 1982 és 1983 között sugározta nagy sikerrel a Magyar Televízió, de még a '90-es és a 2000-es évekbeli ismétlésekkor is kultikus népszerűségnek örvendett a széria (Blažej doktor magyar hangja Újréti László volt).

Abrhám 1994-ben Cseh Oroszlán-díjat kapott színészi munkássága elismeréseként, 2020-ban pedig Thália-díjat vehetett át, ami egyfajta életműdíjnak felel meg Csehországban. Szabadidejében szívesen zongorázott és megszállott fotós volt.  1976-ban kötött házasságot Libuše Šafránkova színésznővel, aki tavaly hunyt el.