Meghalt a Jóbarátok Gunthere

A népszerű sitcom közkedvelt baristája, James Michael Tyler 59 éves volt. Vasárnap reggel hunyt el, prosztatarák következtében.

A színésznél – aki Los Angeles-i otthonában távozott, békésen – még 2018 szeptemberében diagnosztizálták az előrehaladott betegséget, amit a Today című műsorban idén fel is tárt. Amikor májusban bemutatták a Jóbarátok: Újra együtt című rendhagyó Jóbarátok-folytatást, már nem is vett rajta részt személyesen, hanem videóközvetítés segítségével volt jelen, mert saját bevallása szerint nem akarta elrontani a hangulatot.

James Michael Tyler 2014-ben. Forrás: Paul Zimmerman / Getty Images


Habár Tylert elsősorban a Jóbarátok Gunthereként ismerte a világ, zenével és jótékonysággal is foglalkozott (sokat kampányolt a prosztatarák megelőzésével kapcsolatban is). A népszerű sitcom tíz éve alatt pedig olyan ikonikus figurává vált, hogy sokan „a hetedik jóbarát”-ként emlegették. Többször lehetett hallani (mi is írtunk róla), hogy a színész először csak statisztaszerepet kapott a szériában, de olyan sikere volt az alkotóknál, hogy később külön szálat írtak neki (a Jóbarátok egyik legjobb visszatérő poénja Gunther Rachel iránt táplált reménytelen szerelme volt).

„James a szíve mélyéig jólelkű, kedves ember volt.

Amikor elkezdte a munkát statisztaként a Jóbarátokban, felfigyeltünk különleges személyiségére, és biztosak voltunk benne, hogy nagyobb szerepet kell neki adnunk.

Elképesztően hitelesen hozta Gunther viszonzatlan szerelmét. Minden együttérzésünk és gondolatunk feleségénél, Jennier Carnónál jár” – reagált a halálhírre egy közleményben a Jóbarátok két alkotója, Marta Kauffman és David Crane.

James Michel Tyler és David Schwimmer a Jóbarátokban. Forrás: Danny Feld / NBCU Photo Bank / Getty Images


A kultikus sitcomon kívül James Michael Tyler olyan más sorozatok egy-egy epizódjában tűnt fel, mint a Sabrina, a tiniboszorkány, a Divatalnokok, a Dokik vagy a Sikersorozat, egy Modern Music című tévészériában pedig főszerepet játszott. Tyler még akkor is folytatta a munkát, amikor már tartott a kezelése: 2020-ban szerepelt két rövidfilmben, egy Processing és egy The Gesture and the Word címűben, amelyek számos díjat nyertek különféle kisfilmes fesztiválokon. A színészt már említett felesége, Jennifer Carno gyászolja.


(via Variety)