Másodfokon is pert nyert az RTL Magyarország a Médiatanács ellen

Tavaly minősítette jogsértőnek az RTL Klubon társadalmi célú kampányként sugárzott, szivárványcsaládokról szóló kisfilmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Az RTL Magyarország korábban a Médiatanács határozatát a bíróságon keresettel megtámadta, a pert pedig most másodfokon is megnyerte.

Az NMHH Médiatanácsa tavaly márciusban, állampolgári bejelentés alapján indított eljárást a Háttér Társaság A család az család elnevezésű kampányának kisfilmje miatt, amely az RTL Klubon társadalmi célú hirdetésként volt látható. A testület szerint a csatornán napközben sugárzott, szivárványcsaládokról szóló kisfilmet kizárólag az éjszakai idősávban lehetett volna sugározni, mivel annak üzenete, mondanivalója, azaz „a homoszexualitás gyerekneveléssel, családdal együtt történő tárgyalása, érzékenyen érinthette a 16 éven aluli korosztályt, körükben meg nem értést, feszültséget, bizonytalanságot okozhatott.”


A Médiatanács határozatát a Háttér Társaság és az RTL Magyarország is bírósági keresettel támadta meg. A Médiatanács döntését a Fővárosi Törvényszék áprilisban megsemmisítette, a Fővárosi Ítélőtábla pedig június 30-án az ítéletet másodfokon helybenhagyta. A Törvényszék indoklásában kitért az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy más ügyben hozott korábbi döntésére, amelyben megállapították, hogy semmilyen tudományos bizonyíték vagy szociológiai adat nem utal arra, hogy a homoszexualitás említése vagy a szexuális kisebbségek társadalmi státuszáról szóló nyílt nyilvános vita hátrányosan hatna a gyermekekre.

A Háttér Társaság RTL Klubon sugárzott kampányának ügyében a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítélete helybenhagyta a Médiatanács határozatának hatályon kívül helyezését.

(RTL Magyarország)