Itt vannak a legjobb filmek szombat estére

Sok-sok 56-os filmet vetít a tévé, de lesz itt más is.

Szabadság, Szerelem - Duna Tv, október 23. szombat, 19.40h

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is.

 

Nász-ajánlat - Cool, október 23. szombat, 20.30h

A bevándorlási hivatal ki akarja toloncolni az országból Margaretet (Sandra Bullock), aki rendkívül sikeres karriert épített magának, ám tartózkodási engedélye nincs. Végső kétségbeesésében Margaret azt hazudja, hogy házasodni készül, amivel sikerül időt nyernie. A leendő vőlegény nem más, mint gyanútlan asszisztense, Andrew (Ryan Reynolds), akinek sejtelme sincs arról, milyen újabb csapás vár rá. Meglepő módon Andrew bizonyos feltételek mellett hajlandó belemenni a játékba. Nincs mit tenni, a páros elutazik a vőlegény családjához Alaszkába, ahol aztán elszabadul a pokol.

 

A Sakál - AMC, október 23. szombat, 21h

A moszkvai rendőrségi akció során, melyben az FBI néhány embere is részt vesz, megölik a keresztapa testvérét. A maffia ura szörnyű bosszút esküszik, el akarja tetetni láb alól az amerikai elnök feleségét. Felbéreli a világ legprofibb bérgyilkosát, akit csak Sakál néven ismernek. Carter Preston, az FBI igazgatóhelyettese az orosz rendőrtiszttel, Valentina Koslovával közösen ered a fantom nyomába. Hamarosan rájönnek, hogy csak úgy férkőzhetnek a férfi közelébe, ha annak egykori társához, Declan Mulqueenhez, a börtönben ülő IRA terroristához fordulnak segítségért.

 

Közelebb - Sony Movie Channel, október 23. szombat, 21h

Amikor a segítőkész, ám alkotói válságban lévő író, Dan Woolf (Jude Law) egy karambol után kórházba viszi a titokzatos Alice-t...

 

Macska-jaj - Moziverzum, október 23. szombat, 21h

Grga Pitic _ a cigány keresztapa és szemétdombkirály _ és Zarije, egy cementüzem büszke tulajdonosa, régi jó barátok, bár vagy 25 éve nem találkoztak. A már nyolcvanas éveiket taposó, betegségekkel küszködő két zsivány kölcsönös tiszteletben élt át együtt bűnt és bűnhődést. Zarije fia, Matko, a semmirekellő naplopó, Grgá-tól kér kölcsön pénzt benzin megszerzésére. Matko, sikeres trükkjén felbuzdulva felajánlja Dadan Karambolónak, a cigány gengszterek királyának, hogy beveszi a benzinbuliba. A gátlástalan Dadan azonban becsapja, így nincs más választása, mint elfogadni Dadan kárpótlási kérését, vagyis hogy hozzáadja fiát, Zarét Dadan húgához, Afroditához.

 

A Jaguár - Filmcafe, október 23. szombat, 21h

Campana (Jean Reno) európai körútra viszi Wanut (Harrison Lowe), a nagysámánt, hogy meggátolja az Amazonas-vidék pusztulását. Perrin (Patrick Bruel) kisstílű párizsi kókler, akire rászállt a maffia. A Crillon szálloda liftjében Wanu összebarátkozik Perrinnel és őt jelöli ki, hogy szerezze majd vissza ellopott lelkét. Wanut szívrohammal kórházba viszik, az állapota reménytelen. Utolsó óhaja: Perrin ölje meg az Amazonasnál a lélektolvajt. Minden ezen áll vagy bukik. Csak Wanu ereje segíthet rajta. Wanué, akit a bennszülöttek Jaguárnak neveznek.

 

Kincsem - Viasat3, október 23. szombat, 21h

Blaskovich Ernő mindenét elvesztette a szabadságharc után. Céltalan, kicsapongó életet él, amikor egy nap megjelenik élete nagy lehetősége, Kincsem, a csodaló, akivel sikert sikerre halmoz az európai lóversenypályákon. Ezzel a sors tálcán kínálja neki az elégtételt, hogy nemes küzdelemben győzze le ősi ellenségét, von Oettingen bárót. Egyre durvuló rivalizálásukat azonban bonyolítja, hogy Ernő menthetetlenül beleszeret Klara von Oettingenbe, apja gyilkosának lányába. Vajon mi a fontosabb, a szerelem vagy a bosszú?

 

Üvegtigris 2. - Prime, október 23. szombat, 21h

Ha minden jól megy, a dolgok gyakran rosszra fordulnak… Az Üvegtigrisnél akkor is rosszra fordulnak, ha előtte se ment jól. Lalit, a büfést és simlis, fél-bűnöző vagy csak félkegyelmű barátait komoly veszély fenyegeti. Érzik, hogy itt az idő, cselekedniük kell! De nem teszik, mert mindig közbejön valami: egy esküvő, egy temetés, egy meteor, egy térkép, egy gazdáját beköpő Trabant, egy aligátor vagy egy körhinta. Lali ebben a részben is igyekszik megszelídíteni az Üvegtigrist és a világot _ de a Tigrist nem lehet. A történetben most külső veszély fenyegeti az Üvegtigrist és Laliékat, ugyanis egy építési vállalkozó úgy döntött, hogy lakóparkot épít a tóparton és ki akarja onnan vásárolni Lalit. Neki persze nem a pénz számít, hanem, hogy ez az akadály tűnjön el az útjából. Lali pedig ugyanezt akarja, csakhogy számára az életébe betolakodó üzletember az akadály, akit szeretne eltüntetni közeli és távoli jövőjéből…

 

Az eltűntek - Viasat6, október 23. szombat, 21h

A fiatal és elszánt Maggie elhagyatott, vad vidéken neveli két lányát. Egyik nap azonban a nagyobbik gyermekét, Lilyt titokzatos, sötét alakok rabolják el. Maggie rég nem látott, gyűlölt apja, Samuel Jones visszatér hozzá és felajánlja segítségét. A rejtélyes lovasok nyomába eredve még nem sejtik a baljós, lidércekkel teli jövőt, és azt sem, hogy a feszült, idegőrlő várakozás mindkettőjüket örökre megváltoztatja.

 

A temetetlen halott - ATV, október 23. szombat, 21.50h

Magyar-szlovák-lengyel történelmi dráma, 2004." "Rendező: Mészáros Márta Szereplők: Jan Nowicki (Nagy Imre), Horváth Lili (Nagy Erzsébet), Moór Marianna (Égető Mária), Andorai Péter (Münnich Ferenc), Cserhalmi György (Orvos), Kulka János (Kállai Gyula), Mácsai Pál (Vida Ferenc). Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom _ az '56-os _ jelképe, miniszterelnöke, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért. Sokan úgy vélik, hogy 1956-ban vállalt szerepe, majd halálig vállalt hűsége a forradalom eszméjéhez nem következett az életútból, kommunista meggyőződéséből, moszkvai múltjából, hogy valami rendkívüli katarzis, titok történt vele. Mészáros Márta nem 56-ot választotta az első Nagy Imre film elsődleges témájául. Az ötvenhatos miniszterelnök életének azt a szakaszát tárja elénk, melyről a legkevesebbet tudhatunk: utolsó éveit eleveníti fel a jugoszláv nagykövetségtől a snagovi fogságon és a tárgyaláson át a kivégzésig. "

 

Szerencsés Dániel - Duna Tv, október 23. szombat, 22.45h

1956 decemberében a tizenhat éves Dániel Amerikába készülő szerelme után indul Nyugatra. Vele tart a házukból Gyuri, akit a fegyveres harcban való részvétel késztet menekülésre. A határállomás szállodájában várnak vezetőre az országból távozni akarók. s itt még utoljára tehetik fel a sorsdöntő kérdést: menni vagy maradni. A garázsban dolgozik Gyuri apja, akinek fia kíméletlenül kemény kérdéseket tesz föl: "Miért álltál be a kommunistákhoz?, Miért falják fel egymást is a kommunisták?" Mikor a teherautó végre elindul Nyugat felé, Dani inkább a Budapestre tartó vonatra száll fel. Hírtelen Gyuri is felszáll, de aztán kiugrik a robogó vonatból. a kalandos, különböző karaktereket felsorakoztató történet lehetőséget ad az 1956-os forradalom sorsdöntő következményeinek átgondolására. Az egészen kitűnő színészgárda pedig emlékezetes alakításokkal ajándékozza meg a nézőket. A film díjai: Magyar Játékfilmszemle társadalmi zsűrijének fődíja és színészi díja Végvári Tamásnak, a szakmai zsűri díja Bodrogi Gyulának és Törőcsik Marinak, Cannes Fipresci-díj, a Magyar Filmkritikusok Díja a legjobb férfi alakításért Bodrogi Gyulának, Gdansk 1986, a legjobb külföldi film díja.

 

A fegyvertelen katona - RTL+, október 23. szombat, 23.10h

Desmond Doss (Andrew Garfield) a második világháború egyik legvéresebb csatájában, Okinawa szigetén 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad ölnie. Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül vagy a tűz alatt tartott senkiföldjéről, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését.

 

1945 - RTLII, október 23. szombat, 23.20h

Ledobják az atombombát Nagaszakira. A megszálló német csapatok helyét a szovjetek veszik át. A megszállás árnyékában Szentes István (Rudolf Péter), egy kis község jegyzője fia, Árpád (Tasnádi Bence) esküvőjére készül. Ám épp a nagy napon megjelenik a menyasszony fogságból visszatért előző vőlegénye, Jancsi (Szabó Kimmel Tamás). Mindezt tetézi, hogy visszatérnek azok az elhurcolt zsidók is, akik jogos igényt tartanak arra a drogériára, amit Szentes a fiának szánt. Néhány óra alatt mindenkinek gyökeresen megváltozik az élete.

 

A martfűi rém - Viasat3, október 23. szombat, 23.30h

Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját.

 

Vigyázók - M5, október 23. szombat, 23.30h

Magyarország, az ötvenes évek elején. A heti kártyaparti vendégei mindig ugyanazok Éváéknál. A régi megszokott kis társaság, jó nagy beszélgetésekkel, zenehallgatással, illatos kávéval. Minden olyan itt, mintha megállt volna az idő, olyan, amilyen egy polgári hagyományokhoz szokott családban a boldog békeidőkben volt anno. Ezt az idillt zavarja meg, hogy a ház asszonya az előszobában egy feltételezhetően valamelyik zsebből kiesett Vigyázó névre kiállított ÁVHS- s igazolványt talál. Az igazolványnak természetesen nincs gazdája, de mindenki gyanakszik és fél. Az évtizedes barátságokat lassan kikezdi a bizalmatlanság... Nagy-Kálózy Eszter ebben a filmben nyújtott alakításáért a Magyar Filmszemlén a legjobb női alakítás díját kapta.

 

6:3 avagy, játszd újra Tutti - RTL Klub, október 23. szombat, 23.50h

Tutti (Eperjes Károly) becsületes munkás, aki kukásautójával mindennap rója az utcákat, és gyűjti a szemetet. Munka közben állandóan a legendás Aranycsapatról ábrándozik. Egy szép napon egy lerobbant házhoz hívják, ahol a sok lim-lom között hatalmas kincsre lel: egy mezre, amelyet 1953. november 25-én, azon a bizonyos 6:3-as álommérkőzésen viselt a magyar csapat egyik jeles focistája. Tutti felpróbálja a mezt, és valami csoda folytán visszarepül a múltba, egészen pontosan az évszázad mérkőzésén landol. És a történet csak itt kezdődik…

 

Három óriásplakát Ebbing határában - Mozi+, október 23. szombat, 00.30h

Hónapok teltek el Mildred Hayes lányának meggyilkolása óta, ám a tettes azóta sem került elő. A nő most vakmerő lépésre szánja el magát: kibérel három óriásplakátot, melyeken provokatív üzenetet címez William Willoughby rendőrfőnöknek. Miután egy másik rendőr, az egyszerű és erőszakra hajlamos Jason Dixon is beleártja magát az ügybe, a viszony Mildred és az ebbingi hatóság közötti egyre inkább elmérgesedik.