Így mutatta az utat Kevin Smith-nek Zsigmond Vilmos

Minden, amit tudni akartál az Apja lányáról.

A Netflix friss filmjében, az Apaságban Kevin Hart egy megözvegyült apát játszik, akinek a karrierjét kell összehangolnia a gyerekneveléssel, és közben belép egy új nő az életébe. Ugyanezt a sztorit már Kevin Smith is leforgatta 2004-ben sokkal jobban. Íme néhány kulisszatitok az Apja lányáról!

  • A történet természetesen az író-rendező Kevin Smith saját apává válással kapcsolatos élményein alapul. A sztori személyessége ellenére ez egyben az első olyan filmje, amelyben ő maga nem szerepel.
  • Ez az első olyan Smith-film, amely PG-13-as besorolást kapott. Igaz, elsőre R-es címkét nyomtak rá, de sikerült fellebbezni a határozat ellen.
  • Ben Affleck karakterének keresztnevét a DC szuperhőse, Oliver "Ollie" Queen, vagyis a Zöld Íjász ihlette. A képregényíróként is dolgozó Kevin Smith korábban 15 Zöld Íjász-kötethez írt sztorikat.
  • A főszereplő feleségének szerepét először Joey Lauren Adamsre osztották, de Smith nem akarta, hogy mindenki egyből a Comic strip - Képtelen képregényre asszociáljon, amiben szintén egy párt alakított Adams és Affleck, így végül Jennifer Lopezre esett a választás.

  • Ollie apját az a George Carlin alakítja, aki „civilben” az amerikai stand-up komédia élő legendája volt.
  • Ollie barátnőjét, Mayát direkt Eliza Dushkura írta Smith, de végül mégsem neki adta a szerepet, arra hivatkozva, hogy túl alacsony a színésznő, és így inkább a lányának, mintsem a barátnőjének tűnt volna. Helyette Liv Tyler lett a befutó.
  • A főbb szereplők közül egyedül az Arthur Brickman karakterét alakító Jason Biggs New Yersey-i illetőségű – neki viszont egyetlen jelenete sincs a városban.
  • Brickmant eredetileg Jason Mewes, alias Jay játszotta volna, de a színésznek át kellett adni a szerepet a heroinfüggősége miatt, ráadásul a próbaidő megszegése miatt elfogatóparancs volt érvényben ellene. Jason Lee is esélyes volt a pótlására, de végül Jason Biggs lett a nyertes.
  • Eredetileg Bruce Willis alakította volna azt a sztárt, akinek Ollie beszól, de nem tudtak a színésszel megegyezni. (Ekkor még úgy volt, hogy a 80-as években játszódik a sztori.)
  • Miután a Gengszterrománc (2003) leszerepelt mozikban, a Miramax minden olyan promóciós anyagot eltávolított, amelyben szerepelt Jennifer Lopez, mert nem akarták, hogy a nézők tévesen azt gondolják, hogy az Apja lánya is egy újabb Affleck-Lopez film. A bemutatót 2003 őszéről áttolták 2004 tavaszára, és igyekeztek jelezni a nézők felé, hogy a színésznő keveset szerepel a filmben. Ennek érdekében le is lőtték azt a csavart, hogy a karaktere korán meghal.

  • A bemutatót azért is csúsztatták, mert nem akartak A Gyűrűk Ura: A király visszatérrel versenyezni, illetve a stúdió szerette volna, ha utóforgatással készül még pár közös Affleck és Lopez jelenet. Ekkoriban teregették ki a bulvárlapok a két színész kapcsolatát, és a producerek ki akarták használni a publicitást. Az utóforgatásból végül nem lett semmi, mert Smith jelezte, hogy az új jelenetekkel kábé 2 és félórás lenne a film.
  • Miután Affleck és Lopez lefújták az eljegyzésüket, Smith kivágta a filmből a karaktereik esküvőjelenetét, nehogy mulatságosnak találják a nézők.
  • 2013-ban úgy nyilatkozott a rendező, hogy dolgozik egy bővített verzión, amelyben Lopez karakterének halála csak a 45. percben következik be. Végül mégsem mutatták be ezt a változatot.
  • A magyar származású operatőr, Zsigmond Vilmos szerint Smith nem gondolta túl a film képi világát, mindent közeliben akart felvetetni, “beszélő fejes” stílusban, arra hivatkozva, hogy sok a dialóg a filmben. A rendező később úgy nyilatkozott, hogy a magyar operatőr kedvéért kimozdult a komfortzónájából, és a díszleteket is Zsigmond igényei szerint építették meg. Smith az operatőrre “csökönyös öreg fickó”-ként emlékezett, aki megkeserítette mindenki életét a forgatáson, de bevallotta, hogy Zsigmond sok újat tanított neki a világításról, és arra ösztönözte, hogy a történetmesélésében építsen jobban a vizualitásra. Később elismerte azt is, hogy “Az apja lánya jobban néz ki annál, mit amennyire jogában állna.”

  • Smith az egyik jelenetbe be akart vágni pár másodpercet A cápából, oda, ahol Ollie a madarakról és a méhecskékről magyaráz a kislányának, de Spielberg nemet mondott.
  • Smith-t annyira lefoglalták a filmmel kapcsolatos teendők, hogy nem tudta folytatni azt a két Marvel-képregényt, amelyet épp elkezdett megírni. A Daredevil: The Target-ből egy kötet, a Pókember és a Fekete Macskából három jelent csak meg. Utóbbit három évvel később tudta csak befejezni.
  • Az egyik forgatási helyszínen, a Paulsboro gimnáziumban tartottak egy speciális premiert. De nemcsak Smith szimpatizált a kisvárossal, a helyiek is megkedvelték a stábot, ezért a gimnáziumhoz vezető utcát átnevezték Kevin Smith útnak.
  • Az utcaseprők járgányát Ollie és a kislánya egymás közt Batmobile-nak hívja. A férfi kijelenti, hogy „Apu nem akarja vezetni a Batmobile-t”. Ben Affleck később mégis beült a batjárgányba mint Batman.
  • Gertrude sírkövén július 24. szerepel születési dátumként. Ekkor született a karaktert alakító Jennifer Lopez is.