Idén karácsonyra senki sem kap bébi Yodát, és a jövő áprilisi megjelenés is erősen kétséges

A Disney állítólag azért nem árulja most a plüssfigurákat, mert a játékgyártók idő előtt elspoilerezték volna a cuki kis lényt.

Az év végét egyértelműen a „bébi Yoda-jelenség” uralja a geek sajtóban és a közösségi médiában. Valószínűleg soha ennyi rajongói rajz, mém és fotómanipuláció nem készült még egyetlen Star Wars-szereplőről sem, mint a The Mandalorian sorozat cuki kis lényéről, mint róla, és soha ennyien nem szomorkodtak még karácsony előtt, mint most, amikor nem kaphatóak sehol sem a hivatalos bébi Yoda-figurák. A Mattel játékgyár plüssfigurái ugyanis majd csak 2020 áprilisában kerülnek a polcokra, a Funko Pop! bólogatós babája pedig májusban. Jelenleg csak póló, bögre és vászonszatyor vásárolható a Star Wars merchandise-okat hivatalosan áruló Disney Shopban.

A bébi Yoda nélküli karácsonyt a Mandalorian sorozat showrunnere, Jon Favreau azzal indokolta, hogy nem szerették volna, ha a játékgyártás hosszú folyamata során idő előtt kiderült volna a kis űrlény kiléte. Hiszen őt legelőször csak a november 12-én debütáló nyitóepizód legvégén láthatták a Star Wars-rajongók, a stábtagoknak és a rokonaiknak viszont egy teljes éven át titkolnia kellett a létét. 

Játékipari szakértők szerint azonban így is  nagyon-nagyon necces lesz a jövő tavaszi bébi Yoda-megjelenés – legalábbis ezt állítja a családi vállalkozásán keresztül a film- és a játékgyártásban is érdekelt kínai üzletasszony, Emily Ting, a Cuddle Barn nevű plüssfigura-készítő műhely vezetője. Szerinte ugyanis ha a Disney óvatosságból tényleg csak a novemberi sorozatpremier után kezdett el tárgyalni a bébi Yoda-figurákról, akkor még a világ legnagyobb gyártókapacitásával rendelkező játékkészítőivel (Mattel, Hasbro és társai) is nehezen fog tudni zöld ágra vergődni.

Ezek a gigacégek ugyanis zömmel Kínában gyártják le a termékeiket, ott viszont január 25-én kezdődik a kínai újév, amit a kínaiak egy hónapon keresztül ünnepelnek. Erre az időszakra a gyárak általában bezárnak, a dolgozók pedig szabadságra mennek. De még ha nyitva is tartanak, és erőn felül bevállalják a bébi Yoda plüssfigurákat, akkor sem biztos, hogy tavaszra a boltok polcaira kerülhetnek a Mandalorian sorozat szereplői, mivel csak az legalább két hét, mire egy hajóra tett játékszállítmány Kínából átér Kaliforniába, ahonnan aztán újabb napokba-hetekbe telik, mire kamionokkal eljuttatják a figurákat az Egyesült Államok összes Walmartjába és egyéb boltláncaiba. Ting szerint ha tényleg kőbe van vésve az áprilisi boltba kerülési határidő, akkor viszont nem tejesen igaz az, hogy a Disney korábban nem tárgyalt a játékgyárakkal a plüss bébi Yodákról. Saját példát is hozott: a Cuddle Barn gyártotta le az idén debütált Addams család-rajzfilm plüssfiguráit – de ehhez már 2018 októberében licencszerződést kellett kötniük a stúdióval.

A Disney egyelőre nem árult el többet a plüss bébi Yodáról és a többi Mandalorian merchandise termékről a jövő tavaszi boltokba kerülésen túl. (via IndiaWire)