Guy Ritchie már első filmjével bankot robbantott

Az egy dolog, hogy a nagyjából 1.35 millió dolláros költségvetésű film több mint 28 milliós hasznot hozott, de így ismertük meg Ritchie mellett Jason Stathamet és Vinnie Jonest is.

Mit köszönhet a világ Guy Ritchie–nek? Mármint a Blöffön (2000), egy pocsék Madonna-filmen és a zseniális Sherlock Holmes-filmeken kívül? Hát ő adta a film világának Jason Stathamet, és ő csinált szórakoztató színészt az angol futball legvisszataszítóbb játékosából, Vinnie Jonesból. Hogy aztán a két úriember hogyan profitált az ekkor megszerzett hírnévvel, és miként építette további karrierjét, az már más kérdés, de ha nincs Ritchie és A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (1998), akkor talán róluk sem tudunk semmit sportkarrierjükön kívül.

 Az akkor még teljesen ismeretlen, mindössze egy videóklipet rendező Guy Ritchie még 1995-ben készítette el The Hard Case című, nagyjából 20 perces kisfilmjét négy barátról, akik egy illegális kártyapartira szednek össze egy rakás pénzt, hogy aztán mindent elveszítsenek. Ma már kicsit amatőr munkának tűnik a rövidfilm, de arra jó volt, hogy hősünk ezzel házaljon, és akkor lett nyert ügye, amikor ezzel meg tudta szerezni Sting támogatását, aki elvállalta az egyik főhős apjának a szerepét, amihez egy kocsmát is kapott. Innentől már csak ki kellett bővíteni a négy simlis barát történetét, és jó arcokat kellett találni hozzá. Merthogy a kiindulópont megint a négy haver - Nick Moran, Jason Statham, Jason Flemyng és Dexter Fletcher alakításában -, akik nagyot buknak egy kártyapartin, az adósságot pedig úgy rendeznék, hogy kirabolnak egy másik bandát, miután azok kiraboltak egy megint másik bandát. Pontosabban egy balfék társaságot, akik rengeteg füvet termesztenek és árulnak.

Az egész pedig egy elképesztően jól összerakott poénparádé nagyon jó dumákkal, jó sok erőszakkal, és ami még fontosabb, remekül kitalált alakokkal, akik közül nem egyet valódi sittesek játszottak. Az egyik ilyen karakter pedig a Vinnie Jones által alakított Nagy Chris, és az a meglepő, hogy az a Jones, aki a focipályán egy mindenkit letaroló, brutális állat volt, a film talán legszórakoztatóbb karaktere lett. Nyilván ezért is tért vissza a még ennél is jobban sikerültebb Blöffben Bullet-Tooth Tonyként, ahogy Jason Statham is visszatért, de immáron főszereplőként a Török néven.