Ezt a tíz sorozatot ne hagyd ki idén a Netflixen!

Összeszedtünk tíz, igazán érdekesnek ígérkező saját gyártású szériát, amit a közeljövőben vagy még 2020 folyamán megnézhetünk a streamelős szolgáltatónál.

Habár a Golden Globe-on történt elhasalással egyelőre nem úgy tűnik, a Netflix igenis minden erejét összeszedte a 2020-as évre, hiszen a frissen csatlakozó Disney+ és Apple mellett további versenytársak (HBO Max, Peacock) felbukkanásával idén minden korábbinál erősebb verseny lesz tapasztalható a streaming piacon.

A konkrétumokat illetően ez minden eddiginél több saját tartalmat jelent: a Netflix a közeljövőben és az előttünk álló hónapokban nemhogy több tucatnyi, de inkább több száz új címmel jelentkezik, amelyek közt minden bizonnyal ott lapul a jövő új Stranger Thingse vagy akár Office-a, és amik közül az IndieWire cikkének a segítségével kiválasztottuk a tíz legjobbnak ígérkező sorozatot.


Locke & Key

A Stephen King fiának, Joe Hillnek a képregényén alapuló tízrészes fantasyszéria vélhetően a szuperképességekkel rendelkező tinikről szóló tavalyi Az Esernyő Akadémia sikere miatt kapott zöld utat (ez lett a Netflix harmadik legnézettebb sorozata, és még a legnézettebb tartalmak tízes listájára is felkerült). A nemrég nyilvánosságra hozott előzetes tanulsága szerint azonban a Locke & Key az idősebb nézőket is könnyedén a kanapéhoz szegezheti. A mágikus kulcsokat, démonokat és egy meggyilkolt apát felvonultató sorozat három frissen megárvult testvérről szól, akik beköltöznek a rájuk örökül hagyott öreg házba, és itt egyszerre rejtélyes és félelmetes események várnak rájuk. Az általuk a házban talált kulcsokkal ugyan utazhatnak az időben, állatokká alakulhatnak vagy repülhetnek – ám a varázslatos eszközökre egy, szintén a házban lakó gonosz erő is igényt tart.

Space Force

Nagyon úgy tűnik, hogy a várhatóan 2020 tavaszán érkező Space Force-t az hívta életre, hogy a Netflix idén elveszíti az eddig náluk tanyázó Office epizódjait, mivel azok az áprilisban induló új streamelős szolgáltatónál, az NBC által indított Peacocknál lelnek új otthonra. A Városfejlesztési osztály, a Texas királyai és az Office ötletgazdájaként, illetve A Simpson család forgatókönyvírójaként ismert Greg Daniels vígjátéksorozatában mások mellett John Malkovich-ot és az Office Michael Scottját, azaz Steve Carellt láthatjuk – szóval elég felfokozott várakozás előzi meg a premiert. A sztoriról mindössze annyit tudni, hogy egy olyan munkacsoport tagjairól szól, akiket azzal bíznak meg, hogy a szárazföldi, vízi és légi egységek után hozzák létre az amerikai hadsereg űrhadosztályát is. Mindent egybevetve ez egészen úgy hangzik, mint az Office űrverziója – szóval a kíváncsiságunk egy cseppet sem csappant.

Steve Carell az Office-ban. Forrás: port

 

The Eddy

Szintén 2020 tavaszán számíthatunk a The Eddy című limitált hosszúságú, nyolcrészes sorozatra. Csak néhány kulcsszó, ami már önmagában elég hozzá, hogy felkeltse a figyelmünket: Párizs, zene, Damien Chazelle (Whiplash, Kaliforniai álom, Az első ember)! Kicsit bővebben pedig: a címbeli The Eddy egy dzsesszklubot takar, ami napjaink multikulturális Párizsában működik, és nemcsak élő zenét szolgáltat, de értelemszerűen jó pár konfliktust, nehézséget és adott esetben veszélyt is tartogat a vezetése. A zenés drámai sorozat különlegessége, hogy valóban Párizsban forgatták, francia, angol és arab nyelven, nemzetközi színészgárdával (Leïla Bekhti, André Holland, Melissa George, Tchéky Karyo), akiknek eredeti dalokat írtak és komponáltak, és ez lesz az Oscar-díjas Chazelle első kiruccanása a tévé világába. Alig várjuk!

Forrás: Lou Faulon / Netflix

 

Elátkozva (Cursed)

Ez a young adult fantasy/felnőtté válási történet minden bizonnyal a Vaják első évadának befejezésekor keletkezett űrt hivatott betölteni. A 2020 tavaszára várható tízrészes sorozat Frank Miller képregényén alapul, és az Artúr királyhoz kapcsolódó mondakört gondolja újra, olyan sztárokkal a főbb szerepekben, mint a 13 okom voltból és a Tőrbe ejtvéből ismert Katherine Langford, Gustaf Skarsgård (Vikingek, Westworld) vagy a neves skót színész, Peter Mullan. A fiatal boszorkánylány, Nimue (Langford) meséje pedig, aki az anyja halála után váratlan partnerre lel Artúrban (aki itt egyszerű kereskedő), hogy együtt megtalálják Merlint, a varázslót (Skarsgård) és egy ősi kardot, a Locke & Keyhez hasonlóan bizton felkelti majd az idősebb közönségréteg érdeklődését is.

Forrás: Netflix

 

Hollywood

A sorozatpápa Ryan Murphyvel a Netflix egy egész sor projektre szóló szerződést kötött, így a tavaly ősszel debütált A politikus után még számos Murphy-széria várható. És hogy miért érdemes valóban várni rájuk, ahhoz elég felsorolni az alkotó korábbi munkáit: az ő nevéhez köthető ugyanis a Kés/alatt, a Glee – Sztárok leszünk!, az Amerikai Horror Story, a Viszály stb. S habár A politikus nem lett túl nagy dobás, a szuperproducer következő húzására, a 2020 májusában induló Hollywoodra biztosan többen felkapják majd a fejüket, hiszen ki ne lenne kíváncsi Ryan Murphy szerelmi vallomására az Álomgyár aranykorához? Mindehhez ráadásul olyan sztárok asszisztálnak, mint Dylan McDermott, Jim Parsons, Samara Weaving, Rob Reiner vagy Mira Sorvino.

Samara Weaving az Aki bújtban. Forrás: Fórum Hungary

 

Jupiter’s Legacy

Alig egy hónapja fejeződött be a Watchmen (ami Alan Moore kultikus képregénye alapján készült, és pont tíz évvel a nagyjátékfilmes verzió után, annak – időbeli – folytatásaként született), és máris itt egy új trónkövetelő, amely témájában erősen emlékeztet az HBO sorozatára. A Jupiter’s Legacyban a szuperhősök első generációját ismerhetjük meg (többek közt Josh Duhamel és Leslie Bibb alakításában), akik a harmincas években tettek szert szuperképességeikre, és már közel egy évszázada őrzik a világot. Most a gyerekeikre, a következő nemzedékre vár, hogy felnőjenek ehhez a nehéz örökséghez – ez pedig a szüleikre is nem várt terhet ró. Úgy tűnik, hogy 1.) a szuperhősökből sosem elég és 2.) a Marvel és a DC univerzumán kívül is sok történet van még, amit meg kell ismernünk. Kezdés: 2020 nyara!

Josh Duhamel a Transformers: Az utolsó lovagban. Forrás: UIP-Duna Film

 

Bridgerton

Két név, ami miatt érdemes elkezdeni (vagy hát, a Netflixről lévén szó: ledarálni) a Bridgertont: Julie Andrews és Shonda Rhimes. A Mary Poppins, A muzsika hangja és a Neveletlen hercegnő sztárját vélhetően senkinek sem kell bemutatni, Rhimes nevéhez pedig olyan sorozatok megalkotása fűződik, mint A Grace klinika, a Botrány vagy a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? A Bridgerton Julia Quinn magyarul is olvasható történelmi ponyváin alapul, és a címbeli család viselt dolgairól szól: valami olyasféle kosztümös szappanoperát kell elképzelni, mintha vegyítenénk a Jane Austen-regények és a Downton Abbey világát (Andrews ráadásul a hírek szerint olyasmi karaktert fog játszani, mint amilyen Maggie Smith-é volt a Downtonban), csak a Bridgerton időben a kettő között: az 1810-es és 20-as évek Londonjában játszódik. Kezdés: valamikor 2020-ban.

Julie Andrews Anne Hathawayjel a Neveletlen hercegnő 2-ben. Forrás: InterCom

 

The Baby-Sitters Club

Nem a Bridgerton az egyetlen irodalmi adaptáció, amivel a Netflix készül az idén. Szintén megjelent magyarul Ann M. Martin ifjúságiregény-sorozata, a Baby-sitter klub, ami öt kora tizenéves connecticuti barátnőről szól: Kristy, Mary Anne, Claudia, Stacey és Dawn saját bébiszitter „vállalkozást” indítanak, hogy legyen egy kis zsebpénzük. És ügyes-bajos kis prepubertás dolgaik intézése közben persze óhatatlanul szembesülnek a való világ dolgaival is, szóval igen, jól sejtjük: egy felnőtté válási sztoriról van szó (a Martin-könyvekből egyébként készült már nagyjátékfilmes feldolgozás, a Bébicsőszök klubja, sőt 1990-ben egy sorozat is). S habár a The Baby-Sitters Clubban szerepel a mai harmincasok-negyvenesek ifjúságának kedvenc színésznője, Alicia Silverstone is (Kristy édesanyját játssza), ez a széria egyértelműen a gyerekközönségnek szól.

Alicia Silverstone. Forrás: Susannah V. Vergau / picture alliance via Getty Images

 

Ratched

Ha van valami, amit a fent már említett Ryan Murphy Hollywood című netflixes sorozatánál még jobban várunk, akkor az minden bizonnyal Ryan Murphy másik közelgő netflixes sorozata. A Ratchedre valószínűleg egy emberként veti rá magát mindenki, akit megérintett a Száll a kakukk fészkére című Ken Kesey-regény vagy Milos Forman öt Oscar-díjas klasszikusa, amit az alapján forgatott. A Ratched ugyanis a Száll a kakukk fészkére előzménytörténete, azaz azt mutatja be (egyelőre két évad 9-9 epizódján keresztül), hogyan változott egy kedves, fiatal, segítőkész nővérke azzá a rettegett, szadista Főnénivé, akit már mind jól ismerünk. A címszerepet ráadásul Murphy múzsája, a nagyszerű Sarah Paulson játssza, és rajta kívül is olyan neveket találunk a stáblistán, mint Cynthia Nixon, Rosanna Arquette, Don Cheadle vagy Sharon Stone. Ezzel talán a Ratched az idei év legvárósabb netflixes sorozata.

Louise Fletcher, az eredeti Ratched nővér a Száll a kakukk fészkére c. filmben. Forrás: InterCom

 

Away

Végül, de nem utolsósorban hasonlóan ambiciózus vállalkozásnak tűnik az Away című, csillagokat átívelő szerelmi dráma is. Egész tanulmányokat lehetne írni róla, miért tűnt el annyira szem elől a kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank, de ehelyett inkább örüljünk annak, hogy ha a moziban már csak ritkásan láthatjuk, azért a kisképernyőn visszatért. A Danny Boyle nevével fémjelzett 2018-as kiváló Bizalom után ezúttal egy űrhajóst alakít, aki egy nemzetközi asztronautacsapat vezetője lesz, és veszélyes csillagközi expedícióra indul, ami miatt több mint egy évre ott kell hagynia a családját: férjét és lányát – ha egyáltalán túléli az utazást. A súlyos kérdéseket boncolgató drámasorozat pilot epizódját a Szenvedélyek viharábant, Az utolsó szamurájt és a Véres gyémántot jegyző Edward Zwick rendezi, szóval hatalmas érzelmi viharokra számíthatunk.

Hilary Swank a Bizalomban. Forrás: HBO

 


(via IndieWire)