Eric Bana remek visszatérő filmje

A szülőhazájában, Ausztráliában játszódó Aszály (2020) bő egy évtized után Eric Bana első igazán komoly, maradandó élményt nyújtó filmje. Csak egy poros kisvárost látunk és néhány megoldatlan gyilkossági ügyet.

Ausztrália jelentős része sivatagos, de nem az a lágyan hullámzó, homokdűnés, fotogén fajta, hanem kövekkel teleszórt, egyenetlen, víz nélküli, barátságtalan táj. Nem véletlen, hogy a népesség zöme a jóval termékenyebb part menti övezetekben él, akik mégis beljebb, a szárazföld belsejében telepedtek le, azok kemény életet élnek. Ugyanakkor ez a táj az ausztrál tudat, ha úgy tetszik, néplélek részévé vált, visszaköszön mind az irodalomban, mind a filmművészetben. Naná, hogy a nem is olyan rég készült Aszálynak (2020) is központi eleme a szárazság, a sivatag.

Aaron Falk szövetségi ügynök (Eric Bana) több mint húsz év távollét után visszatér a Délkelet-Ausztráliában lévő szülővárosába, Kiewarrába, hogy részt vegyen gyermekkori barátja, Luke temetésén, aki állítólag megölte feleségét és gyermekét, mielőtt öngyilkos lett. Csak a férfi kislánya, Charlotte maradt életben. Ez a megrázó, őrült áldozat egyik következménye a várost több mint egy évtizede sújtó szárazságnak. Amikor Falk vonakodva beleegyezik, hogy maradjon, és kivizsgálja a bűntényt, feltép egy régi sebet: akkori barátnője, a 17 éves Ellie Deacon halálát. Falk gyanítani kezdi, hogy ez a két, évtizedes különbséggel elkövetett bűncselekmény összefügg. Miközben egy régi barát, Gretchen (Genevieve O'Reilly) és a helyi rendőrőrmester (Keir O'Donnell) nem csak Luke ártatlanságát próbálja bebizonyítani, hanem a sajátját is, Falk szembetalálja magát a Luke-kal szembeni előítéletekkel, és a rémült közösség elfojtott dühével.

Az izgalmas krimi-thriller alapjául Jane Harper bemutatkozó regénye, a 2016-ban megjelent Aszály szolgált, amelyből világszerte már több mint egymillió példányt adtak el. A filmverzió is sikeres lett Ausztráliában, a szigetországon kívül azonban (még) nem fedezte fel a közönség, pedig megérdemelné, nemcsak a sajátos hangulata miatt (eredeti helyszíneken, a hőhullámok sújtotta Victoria államban forgatták), de azért is, mert Eric Bana karrierje egyik legjobb alakítását nyújtja benne. Kellett is a leghíresebb ausztrál-horvátnak egy tényleg jó szerep és egy jó film – a Bana a Banadinovic név rövidítése -, hiszen az elmúlt bő egy évtizedben nem nagyon voltak említésre méltó szerepei, pedig ő jobb annál, minthogy feledhető tucatfilmekben játsszon.

A film elérhető az HBO Maxon is.