Emlékszel még a hibbant Robin Hood-filmben a vándorló anyajegyre?

A Robin Hood, a fuszeklik fejedelme címszereplője nem egy gáncs nélküli lovag, még az íjászversenyt sem nyeri meg elsőre, és az is lehet, hogy sosem lesz az övé a szép Marian - viszont nagyon vicces.

Az idén 96 éves Mel Brooks, aki filmjeiben a rendezésen túl általában forgatókönyvíró, producer, zeneszerző és színész is, nagyszerű paródiákkal szerzett ismertséget. Ilyen volt Az ifjú Frankenstein (1974), a Fényes nyergek (1974) vagy a Űrgolyhók (1987), és persze ilyen a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme (1993), amely nem csak a Kevin Costner-féle Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991) kifigurázása, de az eredeti kalandfilm, az Errol Flynn főszereplésével készült Robin Hood kalandjai (1938) paródiája is – lásd címbéli fuszeklikat, ami az angol címben a sokkal találóbb harisnyaként szerepel. És Brooks, mint  minden filmjével, Robin Hood kifigurázásával is telibe talált.

Forrás: RTL Klub

 

Ráadásul emberére is akadt. Cary Elwes legjobb munkájával, A herceg menyasszonyával (1987) szintén Errol Flynn kalandfilmjeinek vicces verzióját készítette el, a Nagy durranással (1991) pedig megint paródiát csinált, így elég kézenfekvő választás volt Robin of Locksley megformálására – magyar fordításban Robin, a Lakli. Igaz, Elwes elsőre lecsapta a telefont, amikor Brooks felhívta: azt hitte, a barátai szívatják. A történet váza persze a régi: hősünk tömlöcbe kerül a keresztes háborúk során, és mire kiszabadul, családját majd vagyonát is elveszti. A gyönyörű szűz, Marian (Amy Yasbeck) iránti szerelme új hitet ad neki az úri túlkapások elleni harcban: maga köré gyűjti a Sherwood-i erdőbe hűséges csirkefogó társait, és örömmel tör borsot a trónkövetelő János herceg (Richard Lewis) orra alá. Szerelmét ugyan elrabolja a rottinghami seriff (Roger Rees), de mindenki kedvenc szélhámosa mégis visszavág. Persze a maga módján.

Forrás: RTL Klub

 

Természetesen minden a feje tetejére van állítva, minden kicsit, vagy éppen teljesen más. Tuck barát helyett Tuckman rabbit kapjuk meg - Mel Brooks  alakításában -, Robin elveszíti az íjászversenyt, amin annyira elcsodálkozik, hogy muszáj lecsekkolnia a dolgot, az egész kaland tétje pedig Marian erényövének kulcsa. A poénok hosszú sorát felesleges is lenne felsorolni, de Cary Elwes fapofával brillírozik, Dave Chappelle itt mutatkozott be – egyébként a soul legenda Isaac Hayes fiát alakítja - , míg Sir Patrick Stewart Richard királyt játssza, de mint minden Robin Hood filmben, itt is a gonosz viszi el a pálmát, jelen esetben Richard Lewis a gyáva János herceg szerepében. Visszatérő külön poén az arcán látható anyajegy „vándorlása” – ami a lenti videóban is jól látható.