Elhunyt Sas József humorista

A Jászai Mari-díjas művész, egykori színházigazgató, a Sas kabaré ikonikus alakja 82 éves volt. Koronavírus-fertőzés miatt vesztette életét.

A szomorú hírről a Blikk számolt be először, majd az értesülést az ATV-nek a színész családja is megerősítette. Sas Józsefet január 5-én kellett kórházba szállítani koronavírus-fertőzés miatt. Sajtóértesülések szerint oxigént kapott, de tudata tiszta volt, mindennap beszélt a családjával.

Sas nemcsak életkora miatt tartozott veszélyeztetett csoportba, épp ezért a hírek szerint „a széltől is óvták” a járvány alatt, mégis elkapta a fertőzést. A művész már három éve, orvosai tanácsára visszavonult a munkától. Tavalyelőtt pedig Thaiföldön járt feleségével, majd 10 nappal hazaindulásuk előtt kétoldali sztrókot kapott. A humorista ezután hónapokat töltött kórházakban és rehabilitációs intézetekben. Felesége akkor azt nyilatkozta: férje nagyon lassan gyógyul, „ez a betegség rosszabb, mint a rák”.

Forrás: Puskel Zsolt / PORT.hu

 

Sas József Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, egykori színházigazgató és humorista Polacsek József néven született Békéscsabán, 1939. január 3-án. Édesapja is színész volt, de a holokauszt áldozata lett. Sas 1957-ben, a győri Kisfaludy Színházban kezdte a pályát. Volt színész a Békés Megyei Jókai Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesében és a kecskeméti Katona József Színházban, majd 1973-ban került a Mikroszkóp Színpadhoz, amelynek 1985 és 2009 között igazgatója is volt.

A legtöbben viszont önálló kabaréműsorai miatt ismerték. Rendszeresen lépett fel humoristaként a rádióban és a tévében, de több nagylemeze is megjelent, és önálló estjei is voltak. Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész volt, kitüntették a Karinthy-gyűrűvel és a A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is. Majdnem megkapta a Kossuth-díjat is, amitől azért esett el, mert 2008-ban jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forint pénzbírságra ítélték hétrendbeli adócsalás vádjával. A művészt felesége, Komjáti Zsuzsa és gyerekei, unokái gyászolják.


(via hvg.hu)