Egy Netflix-sorozat ijesztő pontossággal jósolta meg a koronavírust

A 2018-as My Secret Terriusban a járvány a tüdőt támadta meg. Két hét volt a lappangási ideje, és nem volt ellene vakcina.

Egészen elképesztő, hogy egy 2018-as koreai tévésorozat, a Netflixen is megtekinthető My Secret Terrius milyen szörnyű pontossággal jósolta meg az idei koronavírus járványt! A széria 10. epizódjában egy doktornő kezdte el sorolni a történetbeli vírusfertőzés tulajdonságait – ezek kísértetiesen megegyeznek a mostani COVID-19 okozta, világméretű járványéval:

  • Az új típusú, mutálódott koronavírus a légzőrendszert támadja meg.
  • A lappangási ideje 2-14 nap.
  • A vírus egyik pillanatról a másikra roncsolni kezdi a tüdőt, életveszélyes állapotot előidézve a betegnél.
  • A vírusfertőzés a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, védőoltás nincs ellene.
  • Ahhoz, hogy ne kapja el az ember a vírusfertőzést, sokkal gyakrabban kell kezet mosnia (a lenti jelenetben épp a gyerekeknek tanítják meg játékosan a sűrű, alapos kézmosást).

Az viszont már lényeges eltérés, hogy a sorozatbeli járványt a SARS-vírus egyik mutációja okozta, és akinek bekerült a tüdejébe, annál 5 perc alatt halált okozott.

Az elmúlt hetekben több helyen is felbukkantak olyan szórakoztatóipari termékek, amelyek mintha előrevetítették volna a mostani koronavírus-járványt. Dean R. Koontz 1981-es regénye, A ​sötétség szeme (helyesebben a később átszerkesztett változata) például egy Vuhan-400 nevű vírus okozta járvány elterjedését mutatja be, amelyet azonban a történetben mesterségesen hoztak létre, néhány óra a lappangási ideje és mindenki számára halálos (míg a COVID-19 halálozási rátája jóval alacsonyabb).

A koronavírus-járványt „természetesen” a Simpson család is előre látta, ahogy annyi minden mást is: az 1993-as 4. évad 21. epizódjában a Távol-Keletről megrendelt ajándékok terjesztették el Springfieldben az „Oszaka-náthát”, ami miatt egyszerre dőlt ki a fél város.

(via The Independent)