Egy film, amihez Mark Wahlbergnek 30 kilót kellett leadnia

A színésznek kivételesen nem kellett kigyúrnia magát, sőt, a Hazárdjáték kedvéért Wahlberg majdnem harminc kilót adott le, hogy eljátszhassa a szerencsejáték-függő irodalomprofesszort, aki nagyon távoli rokonságban áll Dosztojevszkijjel!

Íme egy feldolgozás remake-je, avagy a 2014-es Hazárdjáték a James Caan  főszereplésével készült, Karel Reisz rendezte A szerencsejátékos (1974) újrahasznosítása, az eredeti mű pedig Dosztojevszkij A játékos című regénye alapján készült, bár nem követi szigorúan annak történetét. A nagy orosz író egyébként egy uzsorás számára, határidőre írta könyvét, akinek jelentős összeggel tartozott, merthogy sokáig szerencsejáték-függő volt, svájci és németországi utazásai során szokott rá a rulettre, hogy egy kisebb vagyont elkártyázzon, majd családjától kunyerált pénzt, hogy hazatérhessen Oroszországba. Nyilván nem véletlen kikacsintás, hogy hősünk, Jim Bennett, a megbecsült, köztiszteletben álló egyetemi professzor pont világirodalmat tanít – ahogy az sem, hogy a mindent eldöntő játékot a film végén pont ruletten játsszák.

Jim Bennettnek van egy sötét titka, szenvedélyes szerencsejátékos. Amikor súlyos adósságba keveredik, és már tehetős anyja (Jessica Lange) sem hajlandó segíteni rajta, sajátos üzletet köt. Egy gengsztertől kér kölcsön, hogy kifizessen két másik gengszter, az eredeti hitelezőit, és az életét ajánlja fedezetnek. A férfi belép egy tiltott, földalatti világba, miközben az uzsorás Frank (John Goodman) atyai érdeklődéssel figyeli sorsának alakulását. Eközben Jim kapcsolata egyre jobban elmélyül az egyik diákjával (Brie Larson), és hatalmas kockázatot kell vállalnia, hogy kapjon egy új esélyt. És mivel tudjuk, hogy Walhberg utoljára pályája legelején, a Rettegés (1996) című filmben halt meg a vásznon, elég sok pénzt tehetünk arra, hogy nem csak túléli a kalandokat, hanem jól is jön ki belőlük, de ennél többet nem akarunk spoilerezni – nem is illik.

És igen, Wahlberg 28 kilót fogyott a szerep kedvvért, olyan sokat, hogy voltak olyan jelenetek a filmben – mint a futás a végén -, amiket csak nehezen tudott megcsinálni. És meglepően jó is a játéka, de őt nem szabad lebecsülni, mert jó rendező kezei között nagyon jó is tud lenni – kevésbé szerencsés esetben csak önmagát hozza, de azzal sincs nagy baj, azon túl, hogy mostanra már egy kicsit sokszor hozta a szűkszavú, de mindig igazságos, szúrós tekintetű macsót. Hát itt valami mást hoz, mert Rupert Wyatt (A majmok bolygója: Lázadás) ki tudott hozni belőle valami pluszt is, és talán egy kicsit hálátlan is az utókor, hogy ezt nem értékeli eléggé. Azt viszont értékeljük, hogy ott van mellette a mindig remek John Goodman, Brie Larson és a nemrég tragikusan elhunyt Michael K. Williams az egyik „hitelező” szerepében.

 

 

A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.