Boldog születésnapot, Pásztor Erzsi! - Janka néni 5 örök érvényű pillanata

Janka néni egy tökéletesen unortodox figura volt a Szomszédok nonstop moralizálásra és siránkozásra kárhoztatott szereplői között. Leginkább azért, mert rendelkezett úgynevezett karakterrel, ugyanakkor egy fenomenális színésznő formálta meg őt. Pásztor Erzsi 86. születésnapjára összegyűjtöttünk öt olyan jelenetet, melyben a halmozottan hálátlan természetű nagynéni több mint emlékezetesnek bizonyult.

Janka néni, az uzsorás

Míg a modorosság kék madara, Etus főszereplőként is csak a 9. epizódban tűnik fel, Janka néni már rögtön az első részben bemutatja,

hogyan kell a nyájasság fegyverével menekülésre bírni egy köpködőkobrát.

Mindemellett mártírkodásból is azonnal jelesre vizsgázik: ha ő lenne Jeanne D’arc, gondolkodás nélkül rágyújtanánk a komódot, melyet Vágásiéknak szándékozik elajándékozni. Persze azonnal kimutatja méregfoga fehérjét, mikor kiderül, hogy kamatra ad családi kölcsönt az ifjú házaspárnak, miközben ügyet sem vet rá: Feri ugyan rendelkezik Mick Jagger fizimiskájával, ám bankszámlájával aligha.

Janka néni, a maligánhiéna

Hálásak lehetünk, hogy ezt a jelenetet nem kísérik szaghatások, ugyanis egy hétig szellőztethetnénk azt a masszív dohfelhőt, amit a patinás vendéglátóipari egység jó eséllyel áraszt magából. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy

a potyasörre és -vodkára utazó nyugdíjas ragadozónak sokkal inkább ez a természetes közege,

mintsem a szavannai miliő. Míg a vadon élő példányok legnagyobb ellenlábasa az oroszlán, Janka néninek drága Zsuzsám, aki egy vérpezsdítő vita kedvéért most is hajlandó volt elhagyni szarkofágját. A múmia átka ellen azonban ezúttal is védelmet nyújt a sógorasszony feje felett lebegő muslicaglória.

Janka néni üzemi hőfokon

Bőhm úr utódja, Rozsomák hasonló karakter, mint X-Men-es druszája (aki ugyebár a magyar változat munkatársaitól a Farkas gúnynevet kapta), csak éppen előbbi mutáns karmai helyett kipárolgásával gyilkol. Ugyanakkor egy CIA-s rideg profizmusával képes becsempészni a kerítésszaggatót az olvasószobát dekoráló Hey-Ho-baracklevek közé. Ezen kvalitása Janka néninek is kapóra jön, aki úgy szagolja ki a skálázóvizet a hivatalos helyiségben, mint vaddisznó a szarvasgombát. Az eredmény nem marad el:

a drága nagynéni olyan merev lesz, hogy szenet lehetne vele lapátolni,

ám még ezen áldaltan állapotában is elég elszánt ahhoz, hogy átnyújtsa Jutkának születésnapi zsebkendőit. A hálátlan unokahúg persze nem értékeli a gesztust.

Janka néni, az ördögűző

A Molotov-Ribbentrop-paktum óta nem volt olyan harmonikus összeborulás a történelemben, mint Janka néni és Kerei Gusztáv adótanácsos egymásra találása. (És nem mellesleg ez utóbbi viszony is hasonló végkimenetellel kecsegtet.) Az idillt némileg megzavarja, hogy a társasház Stasi-ügynökének is van némi veszélyérzete, ezért eltitkolja szívszerelme előtt házas mivoltát. Janka nénit bizarr módon ez a tény érinti rosszul,

nem pedig párja felsőruházata, mely sokkal nyomósabb okot szolgáltatna a párkapcsolat azonnali felmondására.

Mindenesetre megcsillogtatja ószövetségi műveltségét, miközben Kerei számára a beszélgetés leginkább az Újszövetség legfájdalmasabb aktusával – történetesen a keresztrefeszítéssel – egyenértékű.

Janka néni, a mókamester

Megszokhattuk, hogy Janka néni mindig figyelmes és tapintatos, mint egy házkutató ávós, és most sincs ez másként.

Kilométerekről megérzi, hogy (Fekete-)Vágási Feri egy egész üveg sört rejteget a hűtőjében,

melyet az ő tudomása nélkül, titokban kíván elfogyasztani. Ezért a késő esti órákban rajtaüt a házaspáron, és egy frenetikus történettel örvendezteti meg őket, hátha a későbbiekben kétszer is meggondolják majd a hasonló gaztetteket.

Kép forrása: YouTube