Az utóbbi évek egyik legnagyobb francia filmsikerét is láthatjuk csütörtökön

Az Életrevalók című filmet a Duna Tv tűzi műsorra, vagyis végre reklám nélkül élvezhetjük az alkotást.

A nagy Lebowski - AMC, augusztus 6. csütörtök, 20.45h

Jeff Lebowski (Jeff Bridges) egyetlen aranytörvénye az életben: élj és hagyj élni! Békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc koktélját és döntögeti a rekordokat törzshelyének tekepályáján. Haverjai mind hasonlóan céltalan csodabogarak. Az idilli életet megzavarja két rosszarcú és modortalan gengszter, akik betörnek lakásába. A meglepett Lebowskit helyben hagyják és bepiszkítják kincset érő perzsaszőnyegét. Hősünk felkerekedik az igazi Lebowskihoz (David Huddleston), hogy tisztázza a félreértést és kártérítést kapjon. Az öreg milliomos névrokona viszont üzletet ajánl: szerezze vissza "elrabolt" ifjú feleségét.

 

Minden azzal kezdődött - Film Mánia, augusztus 6. csütörtök, 21h

Ben (Robert De Niro), az elkeseredett filmproducer a kétségbeesés szélén áll. Képtelen megbarátkozni a gondolattal, hogy karrierje leáldozóban van, különösen, hogy nemcsak a munkájában, hanem a második házasságával is gondjai vannak. A nehézségek ellenére megpróbálja túlélni a forgatást, napról napra, jelenetről jelenetre megküzd a tébolyult rendezővel, a pofátlan színésszel (Bruce Willis) és a semmirekellők csapatával. A hab a tortán, hogy a hollywoodi sztár, Sean Penn sem könnyíti meg a dolgát.

 

A kívánság fája - M5, augusztus 6. csütörtök, 21h

Egy nap hazaérkezik a falujába az öreg Csácsika, s magával hozza gyönyörű lányát , Maritát. Marita és az ifjú Gegyija hamarosan egymásba szeretnek. Ám a falu öregjei úgy döntenek,hogy a szépséges lány gazdagabb völegényt érdemel. Hozzá kényszerítik a jómódú Setéhez. A két szerelmest azonban már nem lehet elszakítani egymástól. Egy éjszaka Gegyija meglátogatja a lányt, és egymáséi lesznek. Maritát az egész falu szeme láttára meghurcolják. Georgij Leonidze, hires grúz iró prózájából készült drámai film a személyiség elleni erőszak kérdéseit boncolgatja népmesei, balladisztikus ihletettséggel.

 

Halálos fegyver 3. - Film+, augusztus 6. csütörtök, 21h

Riggs (Mel Gibson) és Murtaugh (Danny Glover) komoly problémával kerül szembe. Egy rendőrből lett bandafőnök támad a városra. Őrült tetteiben nincs rendszer: lopott fegyverekkel kereskedik, de árujának java részét saját maga használja. Azokat a házakat és autókat, melyeket a nyomában lévő rendőrpáros véletlenül épen hagyna, ő teszi a földdel egyenlővé. Robbanások, üldözések és utcai lövöldözések követik egymást elképesztő sebességgel. És hogy a felfordulás teljes legyen, a túlbuzgó ingatlanügynök Getzen (Joe Pesci) kívül egy harcias rendőrnő (Rene Russo) is színre lép.

 

Életrevalók - Duna Tv, augusztus 6. csütörtök, 22h

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött színesbőrű Driss-t. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára. Az elmúlt évek egyik legnagyobb francia filmsikere megtörtént események alapján készült.

 

A Bourne-rejtély - Mozi+, augusztus 6. csütörtök, 23.40h

Robert Ludlum regénye alapján! Egy olasz halászhajó legénysége félhalott férfit ment ki a tengerből. Az idegen amnéziában szenved, és a hátában lévő golyókon és egy csípőjébe ültetett svájci bankszámlaszámon kívül semmije sincs. Nem tudja, ki ő és honnan jött, de hamarosan kivételes tehetséget árul el az önvédelem, a keleti harcművészetek és a nyelvek terén. Mindez pedig sokatmondóan veszélyes múltat sejtet. Hősünk összezavarodottan és kimerülten hozzálát, hogy kiderítse, ki is ő valójában, és hogyan sodródott ilyen veszélybe. A zürichi széffiók tartalma, ha lehet, még az előzményeknél is zavarba ejtőbb: néhány útlevél, egy duzzadó bankjegyköteg, automata pisztoly valamint egy név: Jason Bourne és mellette egy párizsi cím. Hogy mindez mit jelent, az Bourne számára is rejtély. Senkit nem ismer, őt azonban rendre felismerik, de úgy tűnik, hogy nem a jóakaróiba botlik úton-útfélen. Fokozódó paranoiája teljesen indokolt, valóban üldözik őt, sőt, az életére törnek…

 

Szerencsés Dániel - Duna Tv, augusztus 6. csütörtök, 23.55h

1956 decemberében a tizenhat éves Dániel Amerikába készülő szerelme után indul Nyugatra. Vele tart a házukból Gyuri, akit a fegyveres harcban való részvétel késztet menekülésre. A határállomás szállodájában várnak vezetőre az országból távozni akarók. s itt még utoljára tehetik fel a sorsdöntő kérdést: menni vagy maradni. A garázsban dolgozik Gyuri apja, akinek fia kíméletlenül kemény kérdéseket tesz föl: "Miért álltál be a kommunistákhoz?, Miért falják fel egymást is a kommunisták?" Mikor a teherautó végre elindul Nyugat felé, Dani inkább a Budapestre tartó vonatra száll fel. Hírtelen Gyuri is felszáll, de aztán kiugrik a robogó vonatból. a kalandos, különböző karaktereket felsorakoztató történet lehetőséget ad az 1956-os forradalom sorsdöntő következményeinek átgondolására. Az egészen kitűnő színészgárda pedig emlékezetes alakításokkal ajándékozza meg a nézőket. A film díjai: Magyar Játékfilmszemle társadalmi zsűrijének fődíja és színészi díja Végvári Tamásnak, a szakmai zsűri díja Bodrogi Gyulának és Törőcsik Marinak, Cannes Fipresci-díj, a Magyar Filmkritikusok Díja a legjobb férfi alakításért Bodrogi Gyulának, Gdansk 1986, a legjobb külföldi film díja.