A Netflix segítségével oldódhat meg a világ leghírhedtebb gyerekrablási ügye?

40 tanúval készült dokumentumsorozat a négyéves Madeleine McCann 2007-es eltűnéséről, de a szülők szerint ezzel csak a nyomozást hátráltatták.

Március 15-én kezdett bele a Netflix abba a The Disappearance of Madeleine McCann címen futó, 8 epizódos dokumentumsorozatba, amiben a négyéves Madeleine McCann máig megoldatlan, 12 évvel ezelőtti elrablásának ügyét próbálták meg feltérképezni. A brit kislány nem sokkal a negyedik születésnapja előtt, 2007. május 3-án tűnt el a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából, miközben a szülei nagyjából 120 méterrel odébb, egy étteremben vacsoráztak. Bár a szülők saját bevallásuk szerint felváltva ellenőrizték, hogy Madeleine a hotelben alszik-e két kisebb testvérével együtt, este 10 órakor már nem volt a szobájában, és az ablak is nyitva volt.

A portugál nyomozók később arra jutottak, hogy kislányt elrabolták (sőt, talán már a hotelben meggyilkolták), később pedig az anya is gyanúba keveredett, miután hetekkel később megtalálták a kocsijában Madeleine vérnyomait. Az eset máig megoldatlan, időről időre azonban újra megjelenik a bulvárhírekben: ilyenkor általában valaki látni véli az utcán az azóta már tizenéves Madeleine-t. A szülők saját bevallásuk szerint sosem adták fel a lányuk utáni keresést, a nyomozás pedig elvileg még most is tart, a portugál hatóságok után a Scotland Yard is vizsgálódni kezdett, tavaly novemberben 150 ezer fontnyi  jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek.

A Netflix új dokumentumsorozatának stábja 40 embert, köztük egykori szemtanúkat szólaltatott meg az ügyben, akikkel összesen 120 órányi anyagot vettek fel, nem egy eseményt színészekkel is leforgattak. Emellett archív anyagokat is felhasználtak, a premierdátumot azonban folyamatosan halogatni kellett, mert a McCann család szerint a forgatás hátráltatta a folyamatban lévő nyomozást. Gerry és Kate McCann múlt héten még így nyilatkoztak:

A Netflix tájékoztatott bennünket a dokumentumfilm elkészítéséről, és arra kért minket, vegyünk részt benne mi is. Azt azonban nem látjuk, hogy ez a műsor hogyan segítené a Madeleine utáni kutatást, hiszen most is folyamatban van egy nyomozás, amit ez a sorozat csak hátráltat. Következésképp a mi nézetünk és véleményünk nem tükröződik a  sorozatban, így a továbbiakban nem fogunk nyilatkozatot tenni és interjút adni a műsorral kapcsolatban.

A sorozatról időközben meg is jelent az első kritika: a brit Guardian mindössze 1 csillagot adott rá, morális csődnek titulálva a produkciót.