A Jóbarátok alkotója már bánja, hogy rosszul kezelte Chandler transznemű szülőjét

Marta Kauffman sokat tanult az elmúlt 20 évben, és belátta hibáit.

Miután 4 millió dollárt ajánlott fel a Brandeis Egyetemnek a "bűntudat" miatt, amiért nem volt elég faji sokszínűség a Jóbarátokban, Marta Kauffman, a sorozat társalkotója most sajnálatát fejezte ki amiatt, ahogy a sorozat egy másik demográfiai csoportot sem képviselt: a transzneműeket. A BBC World Service The Conversation című műsorának július 11-én adásba kerülő interjújában Kauffman "hibának" nevezte, hogy Chandler Bing (Matthew Perry) transznemű anyját "apjának" nevezte.

A névmásokat még nem értettem. Szóval nem úgy hivatkoztunk erre a karakterre, hogy she. Ez hiba volt.

A karaktert, aki a Helena Retikül művésznevet viselte, Kathleen Turner játszotta, aki 2019-ben a Watch What Happens Live With Andy Cohen című műsorban azt mondta, hogy nem fogadta volna el a szerepet, ha újra felajánlják neki, "mert lennének valódi emberek, akik képesek lennének (a szerep) eljátszására".

 

 

Kauffman (aki  Netflix Grace és Frankie című sorozatának alkotója is) kifejtette, hogy mostantól igyekszik minden ember számára befogadó környezetet teremteni a forgatásokon..

Nagyon szeretek olyan környezetet teremteni, ahol a munka öröm és a stáb is boldog. Nagyon fontos számomra, hogy ahol vagyunk, az egy biztonságos hely legyen, egy toleráns hely, ahol nincs kiabálás. Egy fickót azonnal kirúgtam, mert viccet csinált egy transznemű operatőrrel. Ez egyszerűen nem történhet meg.

Múlt héten Kauffman a Los Angeles Timesnak beszélt a Jóbarátokról és a faji sokszínűség hiányáról. Bár a múltban megvédte a sorozatot, most meggondolta magát, és úgy döntött, hogy 4 millió dollárt adományoz a Brandeis Egyetemnek, hogy megteremtsen egy professzori állást az afrikai és afroamerikai tanulmányok területén.

Sokat tanultam az elmúlt 20 évben. A bűnösség beismerése és elfogadása nem könnyű. Fájdalmas a tükörbe nézni. Szégyellem, hogy 25 évvel ezelőtt nem tudtam jobban. 

A BBC műsorában így fogalmazott:

 A Jóbarátokat számos kritika érte. A legnagyobb az volt, hogy nem voltak eléggé reprezentálva a fekete emberek. És az elmúlt évek során eljutottam arra a pontra, hogy sajnos azt mondhatom: Igen, bűnös vagyok ebben. Soha többé nem követem el ezt a hibát.

Egyértelműen részese voltam az ipar rendszerszintű rasszizmusának.

Nem voltam ennek tudatában, ami miatt hülyén érzem magam. Ez egy nagyon jogos, rendkívül nehéz kritika volt, ami még mindig... érzelmileg megvisel. ... Ha akkor tudtam volna, amit most tudok, bizonyos dolgokon változtattam volna. De nem tudtam őket, és azóta megtanultam.


(Forrás: Variety)